– Den største bekymringen er at privatisering kan føre til sentralisering. Sør-Trøndelag har mange videregående skoler i distriktet, og vi vet at tilbudet ofte er marginalt. En nedgang i antall søkere kan føre til nedleggelse av tilbud, og i verste fall nedleggelse av skoler, sier Giske.

Han har i vår deltatt i behandlingen av den nye friskoleloven i Utdanningskomiteen, og tilhører mindretallet som har stemt imot å utvide grunnlaget for å etablere privatskole.

Et flertall på Stortinget vedtok imidlertid torsdag at det skal bli mulig å etablere private yrkesfagskoler og såkalte profilskoler.

Kokkeskole

Sivert Bjørnstad (Frp) er en av dem som jubler over vedtaket:

– Nå kan vi få etablert realfagsgymnas eller en profilskole som satser på musikk. Flere bransjer har også hatt lyst til å etablere egne skoler fordi de mener det offentlige tilbudet er for dårlig. Nå kan vi få kokkeskole eller rørleggerskole. Jeg tror det er bra at den offentlige skolen kan bli utfordret av nye skoler som tenker i nye baner, sier Bjørnstad (Frp).

– Nå blir det slutt på at en enten må basere seg på en 2000 år gammel religion eller en 200 år gammel pedagogikk for å få lov til å etablere privatskole. Nå kan vi få et større mangfold, og vi kan få skoler som er tilpasset dagens samfunn, sier Bjørnstad.

Frykter vekst

Giske mener imidlertid det er en fallitterklæring at en må åpne opp for flere privatskoler for å skape utvikling.

– Kunnskapsdepartementet forvalter mange hundre millioner kroner som kan brukes på kvalitetsutvikling og forsøksvirksomhet i skolen. Gi lærerne i den offentlige skolen større frihet til å utøve noe som er spennende og nyskapende, sier Giske.

Les også: 16 av 18 velger privatskole

Han frykter det nå vil bli en sterk vekst i antallet privatskoler, på bekostning av den offentlige skolen.

– Hver krone som går til de private skolene, blir hentet fra de offentlige skolebudsjettene. Det betyr at for hver lærer som ansettes i en privatskole, så må en lærer i det offentlige sies opp, sier Giske.

I byene

– Men er ikke de offentlige skolene i stand til å takle konkurransen fra privatskoler?

– Jo, men selv om 80-90 prosent av elevene velger nærskolen, så kan de 10-20 prosentene som velger annerledes, være det som gjør at et tilbud ryker. Friheten for noen få elever, kan føre til tvang for mange. Dette kan få dramatiske konsekvenser, sier Giske som ser for seg at Trondheim vil være attraktivt for de som ønsker å etablere privatskole.

Les også: Garanterer at barnet ditt leser i 2. klasse

– Privatskolene ønsker flest mulig kunder, og det har de størst sjanse for i byene. Disse vil tiltrekke seg elever fra hele fylket, sier Giske.

Skummer fløten

Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) deler Giskes bekymring for distriktsskolene i fylket. Samtidig tror han privatskolene først og fremst vil ønske seg ressurssterke elever.

– Erfaringen med private skoler, er at de skummer fløten. De tar imot elever som det kreves minst for å lykkes med, og takker nei til elever som krever mer oppfølging.Men fylkeskommunen må ta vare på alle elevene, og vi må ta vare på alle fagene, påpeker Sandvik.

Les også: Lærer tysk hjemme i egen stue

Han påpeker at det er et massivt flertall mot den nye friskoleloven i fylkestinget i Sør-Trøndelag, og frykter at fylkeskommunens nå får mindre innflytelse på skoleutviklingen i fylket. Han drømmer ikke om noe realfagsgymnas slik som Bjørnstad gjør.

– Det sier vi nei til. Vi ønsker at alle elevene skal bli gode i matte. Du får ikke flere nobelprisvinnere ved å lage en realfagsskole, sier Sandvik.