– Det er nærmest ikke et menneske etter klokka fire på Brattøra, og skal du drive utested må det være folk der hele døgnet. Det må være et samspill mellom kulturtilbud, boliger og arbeidsplasser for at det skal være økonomisk grunnlag for en restaurant eller kafé. Men når det er sagt, handler dette for min del mest om at jeg ikke skal starte flere serveringssteder. Det holder nå, sier restauratør Michael Minervini.

Flyttet Frati

Nylig åpnet han «nye» Frati i Kongens gate, vis-a-vis kjøpesenteret Trondheim Torg. Etter 42 år i Munkegaten, har det som var Trondheims første italienske restaurant flyttet vestover til Torvet. Sammen med Thomas Nilsen og Bernhard Saverimuthu driver han i tillegg Bari i Munkegaten, Aisuma i Kjøpmannsgata og Una Pizzeria på Solsiden. Sistnevnte åpnet for to år siden, og går svært bra.

– Solsiden og Nedre Elvehavn er blitt veldig bra, men det har tatt tid før området har funnet formen. Det har vært noen tøffe år for dem som har åpnet serveringssted der og det har vært mye utskiftning. Selv sa jeg nei til Solsiden i ti år, men slo til slutt til. Det viste seg at timingen var perfekt.

Høy omsetning

Nylig åpnet tre nye restaurant-/kafékonsepter i første etasje på Adressa-huset på Nedre Elvehavn. Bydelen er med andre ord pakket med utesteder, og er blitt et trekkplaster for byens befolkning. Minervini er likevel sterkt uenig i at området rundt Torvet er «feil side» av byen.

– Det er en myte at det ikke er folk i Midtbyen, og jeg hadde aldri satset i sentrum hvis jeg ikke hadde klokkertro på at det er riktig. En tredel av omsetningen i Midtbyen foregår i Trondheim Torg. Området rundt Torvet og Kongens gate er blitt bussfritt og en gjennomfartsåre for fotgjengere. I tillegg er Prinsenkrysset blitt knutepunkt for kollektivtrafikk og snart åpner Mathallen i Bøndernes Hus i Prinsenkrysset. Nå har vi forventninger til at kommunen legger til rette for at Torvet blir mer attraktivt med mer aktivitet på kveldstid, sier restauranteieren.

Minervini og medeierne har fulgt magefølelsen - og har aldri brukt profesjonelle markedsanalyser - når de har startet noe nytt.

«Trønderkoden»

Han roser kommunen for en positiv holdningsendring i forbindelse med nyetableringen.

– Alle etater som vi har vært i kontakt med, har vært veldig serviceinnstilte. Vi har til og med fått flyttet to trær utenfor restauranten.

– Dere har åpenbart knekt koden når det kommer til hva trønderne vil ha. Hva er koden?

– Det må være ujålete, passe for vanlige folk og vi må tilby godt håndverk. «Fine dining» med hvite duker satser vi ikke på. Vi tør å være litt spreke når det gjelder interiør og meny, og beveger oss litt utenfor komfortsonen. Eksempelvis var vi litt redde for at det rustikke og grove interiøret på Una skulle skremme bort de eldre gjestene, men det har overhodet ikke skjedd.

Minervini mener man for all del ikke må undervurdere trønderen.

– For ti år siden lå Trondheim et lysår bak Stavanger og Oslo, men slik er det ikke lenger. Trønderne reiser mer og er blitt mye mer kontinentale og urbane. Vi vil ha noe mer enn biffsnadder.

Ny æra: Michaels far, Paolo Minervini åpnet Trondheims første italienske restaurant, Frati, i Munkegaten i 1973. Nå har sønnen flyttet restauranten til Residencekvartalet i Kongens gate, og senior var på plass og inspiserte fasilitetene før åpningen sist uke. Foto: TERJE SVAAN
Michael Minervini har flyttet tradisjonsrike Frati i Munkegaten til Residencekvartalet i Kongens gate. Den nye restauranten har plass til 200 gjester. Foto: TERJE SVAAN