For første gang skriver Helse Midt rett ut at de « ikke anser sannsynligheten for å nå kravene knyttet til den gylne regelen som stor».

Da de blåblå overtok gjeninnførte helseminister Bent Høie den såkalte gylne regelen som innebærer at veksten innen psykiatri og rus skal være høyere enn somatikken. Det ser ikke ut til å virke.

– Dette er rett og slett ikke godt nok og viser at Helse Midt velger å nedprioritere psykisk helsevern. Dessverre er det ikke overraskende, sier styremedlem i Mental Helse, Ragna Vorkinnslien.

– Hvorfor tror du det er slik, kravet er jo tilsynelatende enkelt og klart?– Én grunn er nok at resultatet av psykisk helsevern er vanskeligere å måle. Det er lettere å styre ressurser inn til det som er målbart.

– Hva bør helseminister Bent Høie gjøre når Helse Midt er så tydelig på at målet trolig ikke nås?– Jeg håper at dette fører til at departementet vil sette inn sterkere press, og sørge for at de omprioriterer. Departementet ønsker jo en endring, det er hos Helse Midt det stopper. Det er et press nedenfra, fra oss brukerorganisasjonene og ovenfra – fra departementet, så spørsmålet blir da: Hvorfor blir det ikke sånn? Jeg tror svaret fins hos Helse Midt, sier Vorkinnslien.

Les også: Pasientene på rus og psykiatri skal få velge (og se Bent Høie hoppe på scenen)

Styreleder i Mental Helse Ung i Trondheim, Vilde C. Eldby, mener flere mennesker kan bli langtidssykemeldte når psykisk helsevern ikke prioriteres.

– Dette er bekymringsverdig - også mange unge mennesker faller ut av utdanning og arbeidsliv over lengre tid. Usynlige sykdommer burde vært like prioritert som de synlige, påpeker hun.

Les også: Nå begynner valgkampen

Uro en stund

Departementet har i ent tid sett med uro på utviklingen, og allerede i et brev fra april i år skriver de til Helse Midt: «Videre fremgår det at økningen i kostnader for somatikk er større enn for psykisk helsevern. Dette er ikke i tråd med målet.» Departementet ba om et svar på dette. I svaret sa Helse Midt at aktiviteten i psykisk helsevern var så stor i 2014 at «det derfor har vært tvil om foretakene vil kunne innfri kravet» i år.

Les også: Allmenlegene drukner i papirer

Men i brevet til departementet konkluderer ikke Helse Midt med at de ikke vil innfri. Men det gjør nå administrasjonen overfor styret, som skal ha møte torsdag denne uka. I styrepapirene heter det at samlet sett synes veksten i 1. tertial innenfor psykisk helsevern å være lavere enn veksten innenfor somatikk. Også rus ligger lavere enn veksten i somatikk, erkjennes det. Når det gjelder ventetider, reduseres de mer innenfor somatikk enn psykisk helsevern. Dette gjelder både psykisk helsevern for barn og unge – og for voksne.

President i Den norske legeforening, Hege Gjessing, etterlyser færre store ord og mer handling fra Bent Høie. Onsdag var det debatt under landsstyremøtet i legeforeningen. Over 50 delegater gikk på talerstolen for å snakke til helseministeren.