I flere ti-år har vi opplevd en flukt fra bygda til byene. I kampen om å være det mest attraktive bosted er det bare å gratulere byene med seieren. I alle fall så langt! Nå er det imidlertid en endring på gang. Det begynner i det små. Ytterst i havgapet. På Stokkøya. Med utgangspunkt i forandringsvilje foregår en målrettet omprogrammering av Bygda, fra versjon 1.0 slik vi kjenner den, til versjon 2.0.

Brukergrensesnittet for Bygda 2.0 er like enkel som den er genial. Den skal være en mer brukervennlig, urban og attraktiv versjon for alle som ønsker seg det beste fra byen og bygda samlet. Bygda 2.0 oppstår gjennom å skape små bymessige miljø i form av moderne landsbyer, midt i landsbygdas kvaliteter. Det beste av to verdener skal smeltes sammen til en bedre bo-versjon. Det inviteres til å bo bedre gjennom å bo mer sosialt, bo i god arkitektur, bo i muligheter du selv kan være med på å skape, bo aktivt, bo bærekraftig, bo moderne, bo lekent og bo med korte avstander for å sikre et mindre stressende liv. Verktøyet for omprogrammering til Bygda 2.0 er forandringsvilje og forandringsevne.

Vi må gjøre bygda attraktiv for mennesker som vil være med på å videreutvikle bygda med vilje, engasjement og kompetanse. På Stokkøya er første byggetrinn i tråd med Bygda 2.0 filosofien under oppføring. I sommer vil en helt ny bygdeboks og de første boligene stå klare. Bygdeboksen, som er mer enn et næringsbygg, vil tilby et nytt øl-bryggeri, et bakeri, konferanse- og møteareal, en mat-lab for forskning og utvikling av sjøbasert matproduksjon, i tillegg til arbeidsstasjoner i et fellesmiljø som innbyggere, fritidsboende og andre som søker seg ut i et kreativt bygdemiljø skal fylle. Vi trenger en kompetent bemanning av bygda over hele kloden,har Roar Svenning, som er en av gründerne og hjernene bak Bygda 2.0, uttalt. I følge Svenning kan filosofien bak Bygda 2.0 være et utgangspunkt for en avansert bemanningsplan for bygda.

Det er spennende og på tide at det tenkes nytt når det gjelder bygdeutvikling. Programinnholdet i «Bygda 1.0» som vi har støttet oss til så langt, har ikke ført frem i tilstrekkelig grad, selv om Bygda 1.0 i Norge langt overgår den svenske 1.0 «glesbygd»-versjonen. Våre lokalsamfunn og distriktskommuner skulle gjøres attraktive og skapes gjennom statlige, fylkeskommunale og kommunale rammer, initiativ og program. Bygda 1.0 har altså så langt vært basert på eksterne faktorer og hatt stort fokus på offentlige virkemidler og initiativ for å fremme lokal utvikling, vekst og innovasjon.

Omprogrammering til versjon 2.0 innebærer å bygge på Bygda 1.0-versjonen og videreføre den statlige, fylkeskommunale og kommunale virkemiddelsatsingen på mange områder. For det har jo fungert på mange vis. Men i mye større grad må Bygda 2.0 bygges med utgangspunkt i lokal forandringsvilje og initiativ, og med utgangspunkt i enkeltpersoner med ideer og forandringskraft, som samtidig evner å mobilisere en lokal forandringsvilje og et bredt nettverk av aktører også i byene. Kall dem gjerne game changere, gründere og nyskapere.

Betaversjonen av Bygda 2.0 som nå vokser frem på Stokkøya, vil være et laboratorium for utvikling. Et viktig ett. Framover blir dette bare viktigere og viktigere, når verdens befolkning om noen år kommer opp i 9 milliarder og behovet for mer matproduksjon bare øker og øker. I Norge er vi enige om å sikre bosetting og matproduksjon over hele landet. Vi må bo der maten produseres, og vi må ha kunnskap og gjerne også kreativitet til å skape mer og ny mat fra våre ressurser.

Det er all grunn til å følge oppmerksomt med på Bygda 2.0. Det vi ser på Stokkøya kan være starten på en snøballeffekt som endrer bygda fra slik vi kjenner den i dag. Jeg er i alle fall nysgjerrig når gamechangere som gründerne på Stokkøya er i bevegelse! Fredag stiller jeg derfor nysgjerrig på urpremiere for bruk av det nye allaktivitets næringsbygget i Bygda 2.0. Bygdeboksen. Her er det ny kompetanse og inspirasjon å hente for flere enn meg.