Klikk på bildet for større grafikk. Foto: Adresseavisen

Ap-Rita og De Grønne-Hilde kan bli byens neste ordfører-team.

Ap faller på fersk måling, men De Grønne har tre ganger så stor oppslutning som ved forrige valg.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) er nå dobbelt så store som SV i det rødgrønne fyrtårnet.

På forrige måling oppnådde Ap og Ottervik rekordhøye 47,8 prosent. Men nå er de nede på 41,6 %. Den ferske målingen fra Respons gir svært spennende utslag, tre måneder før høstens kommune- og fylkestingsvalg. Etter at Ap har stormet fram på de foregående Respons-målingene, faller partiet med hele seks prosentpoeng på dagens måling. Men det mest oppsiktsvekkende er likevel at Miljøpartiet De Grønne er tre ganger så store som de var ved forrige lokalvalg – og nå ligger an til å få hele seks representanter inn i bystyret. Det betyr at MDG nå har overtatt SVs plass som det nest største rødgrønne partiet i Trondheim.

Åpner døra

På ordførerens kontor i Rådhuset, åpner ordfører Rita Ottervik kontordøra på vidt gap for De Grønnes listetopp i Trondheim, Hilde Opoku – som forsiktig setter seg ned i det ene sofahjørnet for å høre resultatet av målingen.

- 8,7??! Det banker i kroppen min nå. Oi. Det er ikke annet å si. Det var et voldsomt byks! Utbryter Opoku.

- I et intervju nylig sa du at dersom dere ble større enn SV, ville dere kreve varaordføreren?

- Vi skal jobbe hardt framover for å ta ut potensialet av denne målingen. Så vil spørsmålet om posisjoner bli en del av forhandlingene. Men det er ingen tvil om at Miljøpartiet De Grønne nå ønsker mer synlige posisjoner for å få fram politikken vår enda bedre, sier Opoku, som også er partiets nasjonale talsperson.

- Du og Ottervik kan bli byens nye ordfører-team?

- Det hadde jo vært stilig dersom byen ble styrt av to kvinner, da, smiler Opoku og skotter bort på Ottervik i nabosofaen.

- Det hadde ikke vært meg imot, repliserer Ottervik, og legger til:

- Jeg har samarbeidet godt med Hilde i mange år allerede. Hun er en type som sier det hun mener, og det liker jeg. Hun er også en sterk frontfigur for De Grønne, og flink til å komme med gode politiske forslag som kan få brede flertall. Vi har fått til mye sammen: En helt ny transportpolitikk, energisparing i egne bygg og en stor kollektiv og sykkelsatsing. Hilde er en tøff politiker med ambisiøse mål, og jeg er glad på De Grønnes vegne, sier Ottervik.

Ingen nedtur

Ordføreren vil imidlertid ikke være med på at en tilbakegang på seks prosentpoeng er en nedtur for Ap.

- Alt over 40 er helt fantastisk, vi har styrt byen i tolv år og oppnår likevel så gode tall. Det skal vi være fornøyd med, fastslår Ottervik.

De Grønne har ingen ordførere eller varaordførere så langt. Dette kan altså endre seg etter høstens valg.

- Vi har jobbet systematisk med å stille lister i hele landet, helt fra Svalbard til sørspissen av Norge. Våre undersøkelser viser også at et langt bredere lag av befolkningen ønsker å stemme på oss. Det er ikke lenger bare de unge, urbane, men folk ute på bygdene og i tettstedene. Vi har til og med et eget seniorlag her i Trondheim. Vi ønsker en grønn by det er godt og bo i, med medmenneskelighet og gode sosiale forhold, og der er vi vel på linje med Rita, sier Opoku.

Så blir hun stille noen sekunder.

- Kan du gjenta oppslutningen til De Grønne?

- 8,7

- Akkurat, ja.

LES OGSÅ (PLUSS): Vil bli varaordfører i Trondheim

Frp-jubel

Frp kan også være fornøyd med dagens måling. Etter en jevn nedgang det siste året, går partiet nå fram og lander på 9,2 prosentpoeng. Partiets kommunalråd, Elin Marie Andreassen, jubler over fremgangen.

- Dette er jo fantastisk. Siste måling var dårlig, og da gikk det også litt tregt for oss nasjonalt. Nå har det snudd seg, og jeg tror tallene viser at vi er på rett spor når det gjelder å snakke om saker som betyr noe for folk i denne kommunen, sier hun.

Frp har, selv om målingen fortsatt viser et solid rødgrønt flertall, ikke gitt opp tanken om et maktskifte etter valget. Andreassen tolker MDGs fremgang som et uttrykk for at folk er i bevegelse, og at partier som klarer å få oppmerksomhet også vil få økt oppslutning.

- De grønne har vært flinke til å være synlig i debatten. Det inspirerer også oss til å stå på. Det er mye som kan skje frem mot valget, sier Frps kommunalråd.

Også Senterpartiet kan notere en framgang på to prosentpoeng fra forrige måling.

Høyre går tilbake fra 22,9 på målingen i mars til 21,7 prosent på denne målingen.

Dystert for SV

For SVs førstekandidat i Trondheim er tallene i junimålingen dyster lesing. Ottar Michelsen gratulerer MDG med rekordtallene. Dersom dette blir valgresultatet vil SVs bystyregruppe bli på tre representanter, mens MDG vil bli dobbelt så store.

- De har vært flinke til å få frem sin miljøpolitikk selv om de kanskje ikke har vært like tydelig på alle de andre politiske områdene. For vår del er denne målingen en bevis på at vi ikke har vært flinke nok til å markere hva som skiller SVs politikk fra de andre partiene vi samarbeider med i Trondheim. Det må vi gjøre noe med frem til valget. Vi må bli tydeligere på at det er SV som er tydeligst på at vi ikke aksepterer noen form for privatisering av offentlige tjenester i Trondheim, sier han.

Grønt gjennombrudd

Valgforsker Anders Todal Jenssen sier De Grønne nå kan ha fått det store gjennombruddet i lokalpolitikken.

Professor ved NTNU, Anders Todal Jenssen, mener målingen er svært interessant av flere grunner.

–Jeg har lenge lurt på hvordan De Grønne vil gjøre det ved årets valg. Nå ser det jo ut til at det kan ta helt av! Dette kan bli det store, store gjennombruddet de har ventet på. Det er er voldsomt engasjement internt i partiet for tiden, og folk setter sammen lister landet rundt. Det har åpenbart hatt en effekt at partiet har fått en representant på Stortinget. Og for De Grønne i Trondheim er jo dette en voldsom fjær i hatten. Byen er jo et arnested for De Grønne, med både Harald Nissen og Hilde Opoku som sentrale partibyggere, påpeker Jenssen.

–Ap taper til MDG

Et annet interessant poeng valgforskeren trekker fram, er at Ap sannsynligvis nå taper velgere til MDG.

–De Grønne spiser nok litt av SVs velgere, men Ap faller vesentlig mer. Tallene fra stortingsvalget viste at Ap tapte like mange hoder til De Grønne som SV gjorde. Så jeg mistenker at en del av Ap's tilbakegang skyldes velgere som har gått til De Grønne.

Vinner på Syria

Et tredje spennende trekk ved målingen er Frp's framgang, ifølge Jenssen.

–Syria-flyktningene har vært en god sak for Frp. Og målingen tyder også på at Ap's landsmøtevedtak om 10 000 Syria-flyktinger ikke var så lurt med tanke på deres velgeroppslutning. Jeg tror ikke Frp ville vunnet en folkeavstemning om dette, men de ville fått demonstrert at de har langt flere med seg i dette spørsmålet enn de som stemmer på dem.

–Har De Grønne enda mer å gå på?

–Jeg tror oppslutningen deres vil stoppe på dette nivået nå. Plattformen deres er ennå for smal til at de kan favne bredere. Skal de vokse ut over dette, må de fronte mer en en grønn politikk, fastslår Jenssen.