Neste vår skal det nedlagte kaianlegget ved NGU fremstå som en ny attraksjon ved Ladestien.

Til påsken 2016 åpner Thomas Hammeren (41) og John Petter Udness (43) kafé i det gamle skuret. I naboskuret skal det bygges offentlige toaletter, kajakkhotell for Trondheim Kajakklubb og lokaler for en dykkerklubb.

De to skurene var bygget som ammunisjonslager av tyskerne under krigen, og har i mange år stått til nedfalls. En gravemaskin hadde rukket å stikke hull på taket, på det som nå skal bli kafébygg, da bystyret vedtok at de to lagerbygningene likevel skulle fredes. Det skjedde i fjor vår.

Til våren kan folk sette seg ned ved bryggekanten og leske strupen med noe godt å drikke og spise reker, samtidig som man har panoramautsikt over fjorden. Her skinner sola til den går ned.

Nasjonal steinpark

Mens Hammeren driver Burger King på Lade, jobber Udness i Coca-Cola. De har lenge gått og syslet med planer om å gjøre noe med det nedslitte kaianlegget nedenfor Norges Geologiske Undersøkelse (NGU) på Østmarknesset på Lade.

Trondheim kommune og NGU skal etablere en nasjonal steinpark i området. Kafeen blir i så måte første byggetrinn. Steinparken skal bygges opp med elementer hentet fra ulike deler av Norges geologi. I første omgang skal dekket på kaianlegget utbedres, videre skal det komme en flytebrygge med stupebrett, det er tenkt at barn skal kunne leke der, og det finnes også planer for en fiskebrygge litt lenger vest på området.

–Vi er begge oppvokst på Lade og kjenner området godt. Ladestien passerer helt inntil. I dag ligger stedet paradoksalt nok i skyggesiden av den fantastiske Ladestien. Men det er her du har mest sol, sier Thomas Hammeren.

Ble en kasteball

Hammeren og Udness søkte Trondheim kommune om å få leie de to gamle ammunisjonslagrene for fire år siden. Men da visste ikke kommunen helt ennå hvordan området skulle utvikles, og de ble en lasteball mellom ulike etater. Et tidligere vedtak om å frede bygningene ble opphevet i 2012.

Gravemaskinener sto klare til å starte rivingen da bystyret ombestemte seg, og vedtok å innlemme lagerskurene i steinparken. Den gamle murbygningen på platået ovenfor skal restaureres og gjøres om til museum for steinparken.

Nå bygges det ene ammunisjonslageret om til kafé. Den vil være åpen hver dag og på kveldstid gjennom hele sommerhalvåret. Panelet er delvis fjernet og erstattet med pleksiglass. Bygget er delt i tre. Baren og kafeen med vel 100 sitteplasser kommer i midten, mens delen nærmest berget blir kjøkken og lagerrom. Delen mot sjøen blir åpen hele året, der turgåere på Ladestien kan søke ly og spise matpakken.

–Vi vil søke om skjenkebevilling. Det blir i første omgang satset på litt enkel mat som reker, sodd og lapskaus. Så får vi se etter hvert, sier Hammeren.

Åpent på kveldene

– Dere blir en sterk konkurrent til Sponhuset i Ringvebukta?

–Nei, vi kommer til å utfylle hverandre. Vi vil holde åpent på kveldstid og satse på et mer voksent klientell.

Det var Vestlandske Petroleum som før krigen anla en havn der for mottak av drivstoff. Tyskerne forsterket kaianlegget og bygde to ammunisjonslagre. Man skal bevare mest mulig av heisekraner og annet utstyr som står igjen.

Arkitektstudentene Thea Haugsrud Andreassen og Andreas Bakken Smedås gjorde masteroppgaven på hele området. Kafédelen er kommet til senere og er ikke med i oppgaven. De har fått bistand fra rundt 30 andre arkitektstudenter fra NTNU som har bidratt med tegninger og som i to uker har hatt byggepraksis. De blander gamle og nye materialer, og bygget får et rustikt preg.