• 220 nye årsverk inn i eldreomsorgen de neste fire årene.

  • Tilbud om opplæring og fagbrev for ansatte som ikke har formell kompetanse

  • Etter- og videreutdanning for ansatte innen demens, geriatri og rusomsorg.

Ordfører Rita Ottervik lover personlig at dette er tiltakene i eldreomsorgen som skal gjennomføres de neste fire årene dersom hun gjenvelges til høsten.

Skal videre

–Jeg er stolt av mye som er gjort i Trondheim. Vi har bygd 705 nye sykehjemsplasser siden jeg ble ordfører i 2003. Det er en netto økning på 322 nye plasser. Halvparten av alle sykehjemsplasser som er bygd i Norge på denne tiden er bygd i Trondheim. Det har skjedd en revolusjon innen eldreomsorgen, nå skal vi videre, sier Ottervik.

Her er fremtiden

Trondheimsordføreren har invitert seg selv til Ladesletta helse- og velferdssenter. Det åpnet i fjor, og representerer, ifølge ordføreren, fremtidens eldreomsorg i Trondheim. Det nye sykehjemmet er samlokalisert med helse- og omsorgsboliger og en barnehage. I samarbeid med Nav får mennesker som ikke passer inn i ordinært arbeidsliv muligheter til å bidra gjennom tilrettelagte arbeidsoppgaver.

– Ladesletta representerer mye av det vi ønsker for eldreomsorgen i årene som kommer. Vi ser at det må flere ansatte inn, og det kommer i neste periode. Av de 220 nye årsverkene skal 100 årsverk brukes til å styrke grunnbemanningen over hele kommunen. De 120 andre er nye årsverk som etableres i forbindelse nye sykehjemsplasser når vi øker kapasiteten, sier Ottervik.

Økt kunnskap og kvalitet

Ottervik og Arbeiderpartiet vil i tillegg styrke kompetansen til over 600 ansatte i omsorgen i dag som ikke har formell kompetanse. I samarbeid med Fagforbundet skal så mange ufaglærte som mulig få tilbud om voksenopplæring slik at de kan ta fagbrev som helsefagarbeidere. Samarbeidet med Fagforbundet gjør det mulig å søke staten om voksenopplæringsmidler til dette, i kombinasjon med økte bevilgninger over kommunebudsjettet.

– Vi har i dag rundt 10 prosent av ansatte i omsorgen som ikke har formell kompetanse. Fremtidens krav til eldreomsorgen, med mer medisinering, mer utstyr og brukere med sammensatte problemer og lidelser, stiller økte krav til formell kompetanse og utdanning. Det vil vi rette på gjennom å legge forholdene til rette for å utdanne disse ansatte. Vi har 600 mennesker uten slik formell kompetanse som i dag dekker opp 140 årsverk i kommunen. Økt fagkompetanse vil gi større mulighet for helstillinger for mange av disse, sier Rita Ottervik.

En foregangskommune

Mette Nord, leder i Fagforbundet, er svært tilfreds med det som er gjort og det som skal gjøres innen eldreomsorgen i Trondheim.

– Vi samarbeider veldig godt med den politiske ledelsen her i byen. Trondheim går foran og viser at det er mulig å tenke offensivt på å øke bemanning og kompetanse selv om overføringene fra staten går ned. I Fagforbundet er vi svært tilfreds med samarbeidet som den politiske ledelsen inviterer oss til, sier Nord.

Tilfreds: Lederen i Fagforbundet, Mette Nord, mener Trondheim kommune viser vei i eldreomrgen. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN