Rauma: Med oppimot 20 grader på fjelltoppene i Romsdalen de kommende dagene vil fjellpartiet under Mannen i Romsdalen trolig få ytterligere fart på seg.

Bare den siste uken har fjellpartiet Veslemannen beveget seg 17,33 mm. Den siste måneden har fjellet beveget seg 33,11 mm. Etter de siste dagers bevegelser i Veslemannen vurderer skredekspertene å heve farenivået.Her er en video fra samme fjellområde, der et skred ble filmet i 2007.

– Fjellet sier fra selv

Mens turistene står på andre siden av elva Rauma og speider og fotografer Mannen på god avstand, går livet sin vante gang under fjellpartiet som geologene mener vil løsne helt om ikke lenge.

400 sauer beiter i et område som snart kan være truet av et fjellskred det er lenge siden vi har sett maken til i Norge.

– Jeg tenker ikke på dette hver dag og jeg sover godt her om natta. Fjellet varsler selv når det er stort skred er på gang. Alle de store steinrasene vi har hatt her, begynner med steinsprang og mindre skred i flere dager før det store skredet kommer. Det skal mye til at alt kommer uten særlig forvarsel, sier Jarle Sogge til Adresseavisen.

Les også: Mannen rører på seg - igjen

– Dessuten er hele fjellet her utstyrt med de beste måle- og varslingssystemer som finnes, så jeg er ikke engstelig. Noe annet er verdien på eiendommen, selvsagt. Den har selvsagt gått mye ned med all denne rasfaren, og det er trist, fortsetter Jarle Sogge. Han vokste opp under Mannen, som han har panaromautsikt imot fra verandaen bak fritidsboligen sin.

Vurderer å heve beredskapen

Det ligger snø i store deler av fjellpartiet som er i ferd med å løsne – og det kommer bekker rett ut fra fjellet. Den så langt kjølige sommeren har ført til sen snøsmelting, men nå er den i gang i Romsdalen: Bekkene og fossene bruser nedover hele den mektige dalen nå, og det falt både steiner og isblokker i fjellene rundt Horgheim i går.

Den geofaglige gruppa til fjellskredseksjonen i NVE vurderer fortløpende om å heve farenivået ved Mannen. Geologene rapporterer om en fortsatt lineær bevegelse hvor det er mindre bevegelse i nedre del enn øvre del av det ustabile partiet. Hastigheten er nå på rundt tre mm per døgn, akkumulert verdi. Økningen er nært relatert til økt temperatur og snøsmelting. Sist uke var makstemperaturen på 12,1 grader, mens meteorologene melder at den blir 20 på toppen av tindenålen Mannen torsdag.

– Opphauset drama

– Her har det kommet ned mye stein gjennom årene. Siste gangen var der borte, i Børa. Men det er mye større det som kommer her, sier Jarle – og peker mot Mannen.

– Du ser fjellet har sprukket opp. Fjellet er veldig dårlig. Men jeg sover trygt her. Dette er jo ikke så mye vi kan gjøre noe med. Vi må stole på varslingsutstyret og på at fjellet selv varser, sier Jarle Sogge.

Sønnen Kjell har ikke tro på at det vil komme et skred som tilsvarer 12000 lastebillass på en gang.

– Nei, jeg har ikke tro på et stort skred. Dette kommer ned stykkevis og delt, sier han, og legger til at oppmerksomheten rundt Mannen er altfor opphausset.

– Det er tull fra ende til annen, sier Kjell Sogge, som også er blant dem som har restriksjoner på å bevege seg til sin eiendom hvis det blir nye evakueringer og ferdselsbegrensninger.

Les også: Skredspottere kjørte 29 mil med drone i bagasjen

– Dette er veldig overdrevet, mener Sogge, og flirer når han tenker på presse- og publikumsoppbudet som var her på Horgheim i fjor høst.

Det er far Jarle enig i.

– Jeg ville sett kaoset som hadde oppstått hvis raset hadde kommet da flere hundre var samlet ved brua. Det ville blitt panikk når støvskyen hadde kommet mot alt folket som var samlet der.

Les også: De evakuerte ved Mannen får flytte hjem