Fyrtårnet ligger plassert inne på området der Trondheim Båtforening tidligere holdt til.

– Tårnet gir det fantastiske stedet en egen identitet, sier landskapsarkitekt Marit Solum i avdeling kommunalteknikk i Trondheim kommune.

Fredag åpnes det nye friområdet mellom Sponhuset og parkeringsplassen i Ringvebukta. Dit valfarter folk fra hele byen, ikke minst fordi Ladestien går rett forbi.

Les også: En ny perle på Ladestien

900 tonn masse fjernet

Det var i fjor at kommunen begynte arbeidene med å bygge om den gamle båtplassen til et lekevennlig friluftsområde. Det tre mål store området er omgjort til gressplen og plantet som et friområde med åpen ferdsel.

Trondheim Båtforening brukte stedet i en årrekke til klubblokaler, verksted og opplagsplass for fritidsbåter. 900 tonn forurenset masse er gravd opp og fraktet vekk. Oppryddingen har kostet halvannen million kroner.

– Inntrykket er at mange har ventet på å få tatt det nye området i bruk. Men frem til fredag vil det være avsperret. Og når vi slipper folk inn, vil vi vurdere å måtte sperre av deler av grøntområdet en stund til, sier Solum.Les ogsså: Ringvebukta blir lekevennlig

Plena gror sakte

Grøntområdet ble sådd i fjor høst og skulle normalt kunne ha vært tatt i bruk nå. Men en våt og kald vår og forsommer har forsinket spiringen.

Foruten fyrtårnet er det også satt opp en sklie. I utgangspunktet var området flatt, men er bygget opp med hauger og voller, med både asfalterte stier og grusstier på området, som vil inngå i det allerede eksisterende friluftsarealet.

Til neste sommer vil kommunen sette opp bord og benker og griller. Ringvebukta brukes hyppig av barnehager og SFO, men også på fritiden trekker barnefamilier ned i bukta. Bukta er også populær blant kajakkfolket.

Klatrestativ for barn

Klatrestativet er formet som et fyrtårn og er vel seks meter høyt. Det er først og fremst beregnet på barn, og de kan klatre både innvendig og utvendig. På toppen har du en fin utsikt ut over fjorden.

På utsiden av tårnet er det montert en brannmannsstang. Rundt tårnet skal det legges et gummidekke for at ingen skal skade seg når de hopper ned.

– Hele det nye området, inkludert tårnet, er universelt tilrettelagt. Den asfalterte stien kan brukes av både skatere og rullestolbrukere, opplyser landskapsarkitekten.

Basse og ballek

På den asfalterte delen skal det males ringer for bassespill. På gressplena blir det en åpen slette for ballek. Her kan folk spille badminton eller volleyball, men først må gresset få lov å gro.

Ifølge Solum har man bestemt seg for ikke å plassere ut flere leker enn sklia og klatrestativet. For det er ikke meningen at det skal bli en egen lekepark, men naturlig inngå i friluftsarealet. Ungene kan også klatre i trærne, og dem er det mer enn nok av.

Ringvebukta fremstår som et romslig, stort og åpent område etter at båtforeningen forsvant.

Vil ha aktivitet

– Nå vil kanskje flere si at de møtes i bukta med fyrtårnet, for ikke å forveksle Ringvebukta med de mange andre badestedene langs Ladestien, forteller Solum.

– At det ikke kommer griller, bord og benker i år, har med kommunale bevilgninger å gjøre, men også at vi har prioritert aktivitet. Vårt ønske er at folk i alle aldre skal finne Ringvebukta enda mer attraktivt som rekreasjonsområde, legger hun til.

Løste flokene

Det var sommeren 2007 at kommunen ønsket å åpne området etter båtforeningen for alminnelig ferdsel. Trondheim Båtforening ble forespeilet en regning på 1,3 millioner kroner som sin andel for at det tre mål store området kunne ryddes for forurenset masse.

Det gikk ikke båtforeningen med på, det lå an til rettssak, men til slutt vedtok formannskapet at floken kunne løses ved at båtfolket betalte en regning på 300 000 kroner.

For den som ikke er lokalkjent i området kan nevnes at Ringvebukta ligger 800 meter nordøst for Ringve gård og musikkhistorisk museum. Bukta ligger østvendt til ved Strindfjorden.

Bading og soling

Området egner seg godt til bading og soling, med svaberg, sandstrand og store gressletter. Kommunen har bygget nye offentlige toaletter der uthuset til serveringsstedet Strandheim, bedre kjent som Sponhuset, sto.

Det finnes også bålplasser, bord og benker i bukta, men ikke dusj eller tilgang til drikkevann.

På vestsiden av bukta ligger foruten Sponhuset, også Adrianstua. Den ble bygget og brukt av forfatteren Kristian Kristiansen. Den eies av kommunen og leies ut til unge forfattere for en begrenset periode.

Ladestien er et av de mest populære utfartsområdene i Trondheim. Stien er vel åtte km lang, og går fra Ladehammerkaia og forbi Grilstad marina. Stien passer godt til spaserturer og joggeturer. Deler av stien er også godt egnet til turer med sykkel eller barnevogn, men enkelte partier er noe bratte. Langs stien finnes mange muligheter for rast, enten man besøker Sponhuset eller velger en av de mange benkene og bordene som er satt ut langs stien.

Les også: - Folk finner badestrendene i Trondheim lite attraktive  Les også: Hvor vanskelig kan det være å få til ei bystrand i Trondheim?

Landemerke: Landskapsarkitekt Marit Solum sier det nye fyrtårnet/klatrestativet i Ringvebukta vil bli lagt godt merke til når det nå kan tas i bruk. Foto: Kristian Helgesen
Fra klatrestativet er det god oversikt over Ringvebukta. Foto: Kristian Helgesen
Klatrestativ: Landskapsarkitekt Marit Solum ved kommunalteknikk viser at Fyrtånet kan brukes av såvel barn som voksne. Foto: Kristian Helgesen