«Entusiastisk», «energisk», «snill», «ekstremt kunnskapsrik», «sympatisk» og en «ekte familiemann».

Slik beskrev kollegene Tore Kiste da han forrige uke gikk av med pensjon etter 44 år i fylkeskommunen.

– Jeg blir helt matt. Det var voldsomt mye ros. Jeg synes de overdriver litt, men jeg koser meg med det, sier Kiste.

Selv beskriver han seg som en «normal person». Han har kone, to barn, fem barnebarn, hus på Hoeggen og to hytter. På fritiden har han dyrket jernbanehistorie og orienteringsløp.

– Noen vil kanskje si at jeg er litt kjedelig, ler han.

Fra Telemark

Men yrkeslivet i fylkeskommunen har vært alt annet enn tamt.

– Det har vært en fantastisk reise. Jeg har jobbet med ting jeg brenner for. Til nyansatte bruker jeg å si at de er heldige som kommer til en sånn arbeidsplass.

Vi når ham på telefon fra Mølen i Larvik, omgitt av gravrøyser bygd av rullestein fra raet som neset er en del av. Han har med seg barnebarna. Midt i blinken for Kiste som er over snittet historieinteressert og dessuten priser seg lykkelig over å kunne nyte tid med barnebarna, «livets dessert».

Han er opprinnelig fra Siljan i Telemark og har vært tilknyttet fylkeskommunen siden 1. september 1971, og har vært innom så å si alle avdelingene på fylkeshuset. De tre siste årene har han vært seniorrådgiver på samferdselsavdelingen.

Svinehell trengs

Fylkesplanarbeid, det å samordne ressurser fra stat, kommune, fylkeskommune og andre instanser, har vært spesielt givende.

For tre år siden ga han seg i faggruppen for areal, miljø og kulturvern, områder som alltid har interessert Kiste. Men etter eget ønske fikk han fortsette i en 20 prosents stilling hvor han blant annet har jobbet med E6 sør og Trondheimsveien.

– Det handler om langsiktig planlegging, sier Kiste, og legger til et av sine danske favorittsitater.

– Men selv ikke den beste planlegging kan overgå det rene svinehell, humrer han.

Ordførerne imponerer

Varaordfører Arne Braut hilset også under avtakkingen, og mente at Kiste gjennom sin lange karriere i fylkeskommunen hadde «utgjort en forskjell». For fem år siden fikk 69-åringen Kongens fortjenstmedalje i sølv for sin lange innsats for fylkeskommunen.

Han sier selv han ikke er noen typisk byråkrat. Han liker å være ute i det åpne landskapet, og han er opptatt av lokalkunnskap, både i jobben og privat.

– Jeg har lest lokalaviser og er medlem av flere historielag. Det har vært viktig for meg å gjøre meg kjent der ute hvor det skjer, fremfor å sitte på kontor i byen. Om kommunene har fått så mye ut av meg vet jeg ikke, men jeg har i hvert fall fått mye ut av kommunene, sier han, og skryter av ordførerstanden:

– De gjør en stor og uegennyttig innsats, de imponerer meg!

Jernbanehistorie

Fylkeskommunens rolle er jevnlig oppe til diskusjon. Kiste er ikke i tvil om at landet trenger et tredje forvaltningsnivå, i tillegg til stat og kommune.

– Det må kanskje bli større enheter, og en kan godt diskutere fylkesmannen og fylkeskommunens oppgaver – hva som er politikk og hva som er byråkrati. Men jeg er overbevist om at vi trenger et ledd som har det brede perspektivet på hele fylket, det har tiden vist. Og at fylkeskommunen er dårlige drivere, som noen har hevdet opp gjennom årene, vil jeg tilbakevise på det sterkeste, sier Kiste.

Han er utdannet anleggsingeniør og har tilleggsutdanning innen by- og regionplanlegging og vei- og jernbanebygging på NTH. Historie og historiske hendelser, spesielt jernbanehistorie, har lenge vært en sterk interesse. Noe han også har hatt nytte av i planarbeid.

– Det er viktig å kjenne fortiden, også når en ser fremover, sier Tore Kiste.