Når skolebarna tar sommerferie, er foreldrene fremdeles på jobb. Da aspirerer ungene som forskerspirer i regi av Vitenskapsmuseet.

«Humlolog» Tor Bollingmo er humle-gal og innleid lærer på humleskolen. Han forteller livlig om den lodne, godslige krabatens livssyklus gjennom 100 millioner år. Ti lydhøre barn begynner etter hvert å bli smått rastløse – de skal ut i Ringve botaniske hage og analysere og fange humlene.

Is-dronningen

– Hvis barna får en god opplevelse når de utforsker naturen, har vi nådd målet vårt. Når barna er her, legger de ikke bånd på seg og blir redde. Det er ofte foreldre som lærer barna å være redd for humlene, sier Bollingmo.

Skylaget lar sola så vidt slippe til i anledning unge-slippet, og alle løper hver til sitt. «Jeg klarte det! Jeg fanget den!», ljomer det plutselig fra et blomsterbed.

– Var det vanskelig å fange den?– Nei, det var ganske lett, egentlig, sier Larry Yang Cheng (11).

– Hva har du lært på humleskolen?– At dronninghumla fryser til is om vinteren, og tiner igjen til våren, sier han.Les også: Dør biene, kollapser naturen

«Biedøden»

Bollingmo er opptatt av at folk flest skal lære mer om konsekvensene av biene og humlenes tilbakegang. Tilbakegangen i bestanden i store deler av verden, er et sammensatt problem. Det kan få store konsekvenser for matforsyningen fordi deres pollinering bidrar til opptil 30 prosent av verdens matvareproduksjon.

– Allerede for 20 år siden ble det slått alarm i USA, da beitelandet forsvant hos kjøttfeprodusentene. Det var starten på oppdagelsen av den såkalte «biedøden». De fant raskt ut at situasjonen er den samme for humlene. I England står kun 1 prosent av den opprinnelige blomsterengen tilbake. Nå er det kun monokultur og landbruksarealer, sier Bollingmo.Les også: Dette er blomstene biene liker

Graver i middelalderen

Barna er påmeldt sommerskolen av foreldrene. Museumspedagog Lise Mariann Alsli forteller at det er et populært tiltak, et alternativ til å sitte hjemme foran dataen.

– Barna må forstå at humla har en oppgave i naturen, sier hun.

De skal gjennom forskjellige tema; arkeologi, biologi, og fysikk. I tillegg til humlesanking, får de æren av å gjøre arkeologiske undersøkelser i ekte middelalderjord, tidligere urørt, reddet fra Folkebiblioteks-tomta.

– Ingen har undersøkt jorda tidligere, så hvem vet hva som skjuler seg der, sier Alsli.

For ordens skyld: Ingen humler ble skadet under forsøkene.Les også: - Om våren jobber jeg i snitt åtte timer daglig