I fjor høst fortalte Adresseavisen om hvordan norske narkotikanettverk har stått for minst 5500 salg av dop, skjult av det såkalte mørke nettet, i løpet av ett år.

Forbrytelsene hadde skjedd uten innblanding fra politi eller rettsvesen. 9. juni kalte Kripos inn til pressekonferanse i Oslo, hvor politiadvokat Richard Beck Pedersen fortalte pressen om en langvarig etterforskning som hadde ført til at flere sentrale norske aktører fra det mørke nettet var avslørt og pågrepet. Fire personer var pågrepet i Oslo og i Skien, opplyste 43-åringen, som har organisert kriminalitet som spesialfelt.

Da Kripos offentliggjorde pågripelsene var det første gang at norsk politi hadde arrestert personer som skal ha solgt narkotika fra det mørke nettet. Hva førte til pågripelsene?– Pågripelsene er resultat av en forutgående etterforskningsinnsats, der Kripos mener å ha avdekket omfattende omsetning av ulike typer narkotiske stoffer ved hjelp av markedsplasser eller nettbutikker på såkalte anonymiseringsnettverk.LES OGSÅ: Narkosiktede må sitte i varetekt i hele sommer

Hva er det mørke nettet?– Det er en samlebetegnelse på diverse anonymiseringsnettverk. Det vil si datanettverk som er konstruert for å anonymisere brukerne og den virksomhet som finner sted på disse nettverkene.

Hvordan har denne etterforskningen skilt seg fra andre etterforskninger?– Først og fremst i forhold til hvor og hvordan politiet skaffer seg den informasjon som er nødvendig for å oppklare straffesaken. Etterforskningen er et samarbeid mellom ulike fagmiljøer på Kripos, og det er benyttet flere utradisjonelle etterforskningsmetoder.LES OGSÅ: Dataekspert narkosiktet

Hva slags utfordringer gir anonymiseringsverktøy for politiet?– Ved etterforskning av kriminalitet begått ved bruk av anonymiseringsverktøy vil politiet måtte rette mer av etterforskningsressursene mot å avdekke hvem gjerningspersonen, eller gjerningspersonene er. I tillegg vanskeliggjøres politiets tilgang til kommunikasjon mellom de som er mistenkt. Jeg vil imidlertid advare mot å undervurdere våre muligheter til å avdekke kriminalitet begått ved bruk av slike virkemidler.

Du sier det har vært «omfattende omsetning» her. Hva kan du si om omfanget som Kripos har avdekket?– Siktelsene i saken omhandler grov overtredelse av straffeloven § 162 (narkotikabestemmelsen). Det er foreløpig totalt snakk om omsetning i millionklassen, begått over en lengre periode. Jeg vil ikke utelukke en senere utvidelse av siktelsene til å omfatte enda grovere overtredelser av narkotikabestemmelsen.

Hvordan skal de siktede ha tatt betaling for stoffene?– Avdekking av pengestrømmene er en sentral del av etterforskningen. Vi mener vesentlige deler av betalingen for narkotika har foregått ved bruk av såkalt kryptovaluta, eksempelvis Bitcoin.

Hvem har vært kundene til de siktede? Har dere oversikt over hvor de hører hjemme?– Kundekretsen består av en rekke personer spredt rundt over hele landet. Det synes ikke å være noen ensartet profil på kundekretsen, utover at de kjøper narkotika og er i stand til å bruke anonymiseringsnettverk.

De fire mennene som ble pågrepet, er nå varetektsfengslet til over sommeren. Er det ventet at etterforskningen kommer i mål til fengslingsfristen utløper 5. august?– Etterforskningen er fortsatt i en tidlig fase og vil ikke være ferdigstilt til 5. august. Vurdert utfra den informasjon vi så langt har skaffet tilgang til, antas en kvalitetsmessig god etterforskning å kreve en betydelig arbeidsinnsats utover høsten.

Er det grunn til å anta at de fire har samarbeidet?– Også dette er et sentralt tema for etterforskningen. Hvorvidt og hvordan et samarbeid har funnet sted kan jeg av etterforskningsmessige hensyn ikke kommentere på det nåværende tidspunkt.

Adresseavisen har tidligere skrevet at Kripos har fått få bistandsanmodninger om saker som har med det mørke nettet og gjøre. Tror du dette antallet vil øke nå som Kripos har vist at man klarer å avsløre de som opererer her?– At antall bistandsanmodninger på kort sikt vil øke er vel i utgangspunktet å forvente. På lengre sikt ønsker imidlertid Kripos å bidra til å bygge nødvendig kompetanse i de enkelte politidistrikt, slik at distriktene selv blir bedre i stand til å håndtere også denne typen kriminalitet.Vil det bli aktuelt med flere pågripelser i denne saken?– Ja.Les «Teppefall» her (krever innlogging).LES OGSÅ: Risikerer «mafiaparagrafen»

Advarer: – Jeg vil advare mot å undervurdere våre muligheter til å avdekke kriminalitet begått ved bruk av anonymiseringsverktøy, sier politiadvokat Richard Beck Pedersen i Kripos. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB Scanpix