Det var i april i år at to barn hogde kvister med en øks i skogen under oppsyn av en voksen. Det var en øks med vanlig størrelse og tyngde. Barna på storbarnsavdelingen hadde i løpet av det siste året fått lov av de ansatte til å bruke øks, ifølge tilsynsrapporten til kommunen.

Barnet som håndterte øksa da ulykken skjedde hadde tidligere selv holdt kvisten. Det skjedde derimot ikke dagen da ulykken skjedde.

– Den aktuelle dagen holdt det ene barnet kvisten på huggstedet mens det andre barnet hogde. Dette endte med at det ene barnet fikk hugget av den ytterste delen av en finger, står det i rapporten.

– Ikke god nok sikkerhet

Personalet satt i gang førstehjelp og varslet andre ansatte og administrasjonen ved barnehagen. Barnet ble fulgt til ambulansen av en ansatt.

Trondheim kommune mener at sikkerheten ved bruk av øksa ikke var god nok.

– Vi synes ikke måten denne situasjonen ble håndtert på er greit. Våre vurderinger er oppsummert i rapporten, sier rådgiver Elin Grønvold Aunet ved Miljøenheten i Trondheim kommune.

Barnehagen må etter ulykken gå gjennom rutinene.

– Rutinen skal innebære at barn ikke håndterer øks, og at øksen skal oppbevares utilgjengelig for barn, skriver kommunen i tilsynsrapporten.

Kommunen påpeker i rapporten at Granåsen barnehage ikke har gjennomført risikoanalyser for forhold som kan ha betydning for barnas helse, miljø og sikkerhet. Aunet sier at barnehagen må gjennomføre en risikoanalyse og at nye rutiner må på plass.

– Vi venter nå på tilsvar fra barnehagen, sier hun.

Følger opp barna

Konstituert enhetsleder Per Morten Stendahl ved Granåsen barnehage sier at de ser veldig alvorlig på saken.

– Vi har fått en tilsynsrapport som vi forholder oss til. Vi er i ferd med å utbedre de avvikene som kommer frem i rapporten i samarbeid med oppvekstkontoret og tilsynsførerne. Noen av tiltakene er allerede utført, sier Stendahl.

Stendahl opplyser at barna og foreldrene blir fulgt opp av barnehagen, men på grunn av taushetsplikten kan han ikke komme inn på hvordan det går med barna.

Enhetslederen opplyser at de ikke lenger bruker øks i barnehagen, noe kommunen la ned som krav i tilsynsrapporten.

– Kommunen påpeker i rapporten at rutinene ikke har vært gode nok. Hva er din kommentar til det?

– Det må vi bare ta inn over oss, og dette er en sak vi kommer til å jobbe videre med også i fortsettelsen, sier Stendahl.

Ingan garanti mot uhell

Høgskolelektor Karin Kippe ved Høgskolen i Nord-Trøndelag sier at det sjelden skjer slike ulykker i barnehager.

– Slike aktiviteter gir barna muligheten til å utvikle ferdighetene sine og skal alltid skje under oppsyn av voksne. Men det er aldri noen garanti mot uhell. Barn kan falle ned når de klatrer i trær eller leker i sklia. Et dilemma ansatte i barnehager alltid står overfor er barnas mulighet til å utforske veid opp mot sikkerhet, sier Kippe.

Det er vanligere med slike aktiviteter i friluftsbarnehager enn andre barnehager.

– De ansatte i friluftsbarnehager har ofte god kompetanse på dette området og generelt har alle ansatte uavhengig av barnehage god kompetanse på sikkerhet, sier høgskolelektoren.

Rydder opp: Enhetsleder Per Morten Stendahl ved Granåsen barnehage sier at de ser veldig alvorlig på saken. Foto: Pål Haugbro