«Petter», som går siste året på videregående skole, røykte hasj for første gang for to år siden. Tenåringen forteller at det er svært vanlig i veldig mange ungdomsmiljø i Trondheim at man prøver enten hasj eller marihuana.

– Av de jeg kjenner, er det mer vanlig at man har prøvd det enn at man ikke har prøvd. Det er veldig utbredt på skolen jeg går og det er også utbredt på andre skoler. Det er elever fra alle slags bakgrunner, ikke bare de som har falt litt utenfor. Det er enda mer utbredt nå enn for to år siden, sier «Petter», som ønsker å være anonym.

– De er ikke typiske personer som man forbinder med kriminalitet. Jeg kommer fra en god bakgrunn og verken drakk eller røykte sigaretter da jeg prøvde for første gang, sier han.

LES OGSÅ (Pluss): 35 ungdommer tatt i narkoaksjoner i Trondheim

Mange unge

De 107 som politiet har tatt siden februar, er hovedsaklig i alderen 15–23 år, og det er flere gutter enn jenter, ifølge politiet.

– Det er mange som er veldig unge. Dette er ungdommer fra hele byen og det er ikke bare fra ett miljø. De fleste er ungdommer som presterer godt på skole, korps eller idrett. Det er ungdommer som nærmiljøet vil bli sjokkert over at bruker narkotika, sier leder for forebyggende avdeling, Jan Erik Haugdal, ved Sentrum politistasjon i Trondheim.

– Det er bekymringsfullt at dette ikke bare er ungdommer fra ett miljø. Det betyr at stoffene er lett tilgjengelige. De får tak i narkotikaen når og hvor de vil, sier politiadvokat Bente Bøklepp ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Det er hovedsakelig bruk og oppbevaring av hasj og marihuana ungdommene er tatt for, men det er også beslaglagt andre narkotiske stoffer.

LES OGSÅ (Pluss): Kvinne (28): - Jeg var farlig nær å bli en del av statistikken

LES OGSÅ (Pluss): Stort narkonettverk avslørt

- Endrer holdninger

Petter var en av dem som for noen få måneder siden fikk politiet på døra.

– Jeg fikk panikk. De fant blant annet hasj hjemme hos meg. Jeg måtte sitte på glattcelle i fire timer. Det var grusomt, men jeg følte at jeg ble møtt med respekt, sier Petter. Han fikk påtaleunnlatelse, som betyr at han ikke ble straffeforfulgt med det forbehold at han avga rusprøver og gikk til oppfølging. Han fikk en prøvetid på to år.

Petter mener at stoffet i seg selv ikke er det farligste med å prøve hasj eller marihuana.

– Man endrer holdninger. Man tror at man ikke blir tatt og at det er bare andre som er dum nok til å bli tatt. Men bryter man loven regelmessig, så får det konsekvenser, sier han.

–Mange flere

Adresseavisen skrev i januar om at 35 ungdommer da var tatt i narkoaksjoner i Trondheim. Den yngste personen var 13 år. På tross av at mange ungdommer nå er tatt, mener politiet at det er langt flere ungdommer som bruker narkotika enn de har kommet i kontakt med.

– Vi er overbevist om at det er mange flere. Dette er ikke engang toppen av isfjellet, sier Haugdal.

Foreldrene må på banen for å forhindre at ungdommer begynner med narkotika, mener politiet.

– Vi ser at det er for mange foreldre som er for fraværende i livet til ungdommene. Noen vet ikke hvor ungdommene er og hvem de er venner med. Man må bry seg, være til stede og prate med dem. Da er det også lettere å oppdage hvis de har prøvd narkotika, sier Haugdal.

Ungdommene er tatt i boliger rundt omkring i byen.

– De bruker narkotika enten hjemme eller hos venner. Dette er steder der voksne burde ha vært til stede, sier Bøklepp.

– Det er bekymringsfullt at narkotikabruken har flyttet seg fra det offentlige rom til hjemmet, sier Haugdal.

– Foreldre må på banen

Politiet har samarbeidet med kommunen og konfliktrådet for å stoppe narkotikabruken til ungdommene.

– Det er viktig at de får oppfølging slik at vi kan stoppe narkotikabruken. De som ønsker det får helsehjelp og oppfølging fra politiet i stedet for bøter som straff. De må også avgi rusprøver, sier Bøklepp.

Oppfølging

Petter tror også at oppfølgingsprogram og alternative straffer virker forebyggende slik at man har en mulighet til å slutte med bruken av narkotika.

– Jeg tror at det er viktig at man får tilbud om oppfølging første gang man blir tatt. Hvis ikke så gir man kanskje opp og fortsetter med bruken, sier han.

For ham så har oppfølgingen fra politiet fungert bra, og han har sluttet å være sammen med vennene som røyker.

Tenåringen tror samtaler er viktig for å forhindre at ungdommer forsøker de narkotiske stoffene.

– I stedet for å bli fortalt at dette er galt burde man ha samtaler i mindre grupper slik at man kan stille spørsmål og ha en diskusjon, sier han.

Omsetting

Politiet har også jobbet med å stanse personene som forsyner ungdommene med stoff, og har siktet to menn i midten av 20-årene for å ha omsatt narkotika. Én mann fra Nigeria ble dømt til 120 dager fengsel for å ha oppbevart ett kilo marihuana.

– Vi mener at vi har lyktes med å ta en av bakmennene. Han er nå sendt ut av landet, sier Bøklepp.

- Svært vanlig å prøve hasj

«Petter», som går siste året på videregående skole, røykte hasj for første gang for to år siden. Tenåringen forteller at det er svært vanlig i veldig mange ungdomsmiljø i Trondheim at man prøver enten hasj eller marihuana.

–Av de jeg kjenner, er det mer vanlig at man har prøvd det enn at man ikke har prøvd. Det er veldig utbredt på skolen jeg går og det er også utbredt på andre skoler. Det er elever fra alle slags bakgrunner, ikke bare de som har falt litt utenfor. Det er enda mer utbredt nå enn for to år siden, sier «Petter», som ønsker å være anonym.

–De er ikke typiske personer som man forbinder med kriminalitet. Jeg kommer fra en god bakgrunn og verken drakk eller røykte sigaretter da jeg prøvde for første gang, sier han.

Får oppfølging

For noen få måneder siden sto to politifolk på døra hans.

–Jeg fikk panikk. De fant blant annet hasj hjemme hos meg. Jeg måtte sitte på glattcelle i fire timer. Det var grusomt, men jeg følte at jeg ble møtt med respekt, sier Petter. Han fikk påtaleunnlatelse, som betyr at han ikke ble straffeforfulgt med det forbehold at han avga rusprøver og gikk til oppfølging. Han fikk en prøvetid på to år.

Petter mener at stoffet ikke i seg selv er det farligste med å prøve hasj eller marihuana.

–Man endrer holdninger. Man tror at man ikke blir tatt og at det er bare andre som er dum nok til å bli tatt. Men bryter man loven regelmessig, så får det konsekvenser, sier han.

Han tror oppfølgingsprogram og alternative straffer virker forebyggende slik at man har en mulighet til å slutte med bruken av narkotika.

–Jeg tror at det er viktig at man får tilbud om oppfølging første gang man blir tatt. Hvis ikke så gir man kanskje opp og fortsetter med bruken, sier han.

For ham så har oppfølgingen fra politiet fungert bra, og han har sluttet å være sammen med vennene som røyker.

Tenåringen tror samtaler er viktig for å forhindre at ungdommer forsøker de narkotiske stoffene.

–I stedet for å bli fortalt at dette er galt burde man ha samtaler i mindre grupper slik at man kan stille spørsmål og ha en diskusjon, sier han.

Utstyr : Politiet ber foreldre være oppmerksomme dersom de finner slikt utstyr, som brukes til harsjrøyking, hjemme. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Hasj: Det er hovedsaklig hasj og marihuana ungdommene bruker. Politiet er bekymret etter at over 100 ungdommer er tatt med hasj. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Bekymret: Politiadvokat Bente Bøklepp og forebyggendeleder Jan Erik Haugdal mener at foreldrene må på banen for å forhindre at ungdommene ruser seg. Foto: Håvard Haugseth Jensen