Asfalt og flate tak trenger vegetasjon i nærheten for å hindre flom.

Det mener førsteamanuensis Sveinn Thorolfsson ved NTNUs institutt for vann- og miljøteknikk.

Gressplener, tak med vegetasjon, blomsterbed eller små pytter og tjern kan hindre flom dersom det blir brukt i tilknytning til bygninger med asfalt rundt, mener han. I et blogginlegg skriver han at «det regner stadig mer, men regnvannet har færre steder å gjøre av seg. Bevisst beplanting av tak og andre urbane områder kan være en av løsningene på problemet».

Mer og kraftigere regn

Klimaendringene fører til mer og kraftigere regn. Samtidig bygger vi stadig flere bygg med flate tak og asfalt rundt. På regnværsdager samler vannet seg i store pytter og blir liggende før det renner ned i sluk og blir borte i ledningsnettet under bakken.

På NTNU er forskere på let etter måter å bli kvitt vannet på uten at alt skal havne i avløpet og et ledningsnett som kan bli sprengt.

–Utbyggere bør ta mer hensyn til hvordan de skal bli kvitt vannet, mener førsteamanuensis Sveinn Thorolfsson ved NTNUs institutt for vann- og miljøteknikk. Han har studert regnvann, overvann, avrenning og avløp gjennom et langt yrkesliv og mener planter er langt bedre i stand til å ta imot avrenning enn ledningsnettet alene.

Mye regn gir avløpstrøbbel

Når det kommer kraftig og mye regn på kort tid er ikke ledningsnettet alltid i stand til å ta imot alt vannet.

–Og vi vet at klimaendringene gjør at det kommer til å bli flere kraftige regnskyll. Det fører til problemer for det kommunale avløpet, sier sjefingeniør Halvard Kierulf i Trondheim kommune.

–Kommer det for mye vann på en gang, kan det gi tilbakeslag i kjellere. Vi har også opplevd at kumlokk løfter seg.

Kierulf sier at kommunen stiller krav til en del utbyggere i byen om at de må ta hånd om overvannet på egen tomt for å hindre at for mye vann går i avløpet samtidig.

Måler all nedbør

På Risvollan i Trondheim har Thorolfsson og kollegene hans flere forskningsprosjekt midt blant boligene i borettslaget. Gjennom 30 år har de målt all nedbør som har kommet minutt for minutt. På samme sted måler de også vind, stråling og avrenning.

–Gjennom denne stasjonen på Risvollan vet vi hvor mye det regner og hvor mye avrenning det er. Vi har funnet ut at 50 til 60 prosent av regnvannet havner i avløpet som avrenning. Vi vil ha bort overvannet før det ender i avløpet, sier Sveinn Thorolfsson.

Grønt tak og blomsterbed

Et annet sted i samme borettslaget tester de ut et grønt tak på en garasje. Med ulike planter studerer de hvordan det grønne taket samler regnvann slik at mye fordamper, reduserer avrenning og igjen begrenser flom.

Ved en lekeplass i borettslaget har forskerne anlagt et EU-finansiert blomsterbed med formål å samle opp regnvann. Thorolfsson forteller at det er tre slike regnbed i Oslo, to i Melhus og dette ene i Trondheim.

Her står plantene i det skitnet vannet som renner fra den asfalterte lekeplassen som tidigere var brukt til parkering. Overvannet som samler seg i bedet er studert og gransket. Thorolfsson forteller de har funnet tungmetaller der.

–Alternativet hadde vært at forurensingen hadde gått rett i Nidelva. Nå stopper det her i dette bedet. Her er det mulig å fjerne det forurensede laget, sier Thorolfsson.

– Dette er ikke bra, mener Sveinn Thorolfsson. – Her burde gresset som skiller sykkelvei og bilvei, vært laget som en grønn kanal og plassert lavere enn asfaltveiene. Slik det nå er, renner vannet fra gresset og ned på asfalten. det burde vært omvendt. Foto: Pål Haugbro
En grønn kanal som Sveinn Thorolfsson har vært rådgiver for på Island.
På Island har varehuset til Ikea fått grønt tak etter råd fra NTNU-forsker Sveinn Thorolfsson.
I fjor sommer ble det lagt et grønt tak på en garasje på Risvollan. Slik skal forskere studere hvordan det grønne taket samler regnvann, reduserer avrenning og begrenser flom. Foto: Kristian Helgesen, ADRESSEAVISEN
Dette regnbedet på Risvollan er eksempel på måter å samle overvann for å hindre at alt går i avløpet samidig. Foto: Kristian Helgesen, ADRESSEAVISEN