Nå ber Statens helsetilsyn om at det ryddes opp.

– Vi har liten grunn til å tro at dette er noe som så langt har gått utover pasientbehandlingen. Men vi er opptatt av at det skal være høy tillit på dette området, slik at det er tryggest mulig å være donor og mottaker. Derfor er det viktig at de har en slik godkjenning på plass, sier Tone Blørstad, seniorrådgiver i Statens helsetilsyn.

To avvik

Statens helsetilsyn har gjennomført tilsyn ved Helse Nord-Trøndelag hvor de har sett på håndteringen av blod, blodkomponenter, celler og vev samt aktiviteten som er knyttet til organdonasjon. Tilsynet har ført til at helseforetaket har fått to avvik og en merknad.

«Det er uheldig at helseforetakets ledelse ikke har fulgt opp aktiviteten i tilstrekkelig grad for å sikre samsvar mellom praksis, egne retningslinjer og myndighetenes krav», skriver Helsetilsynet.

Mangler godkjenning

Avvikene skyldes at helseforetaket ikke har oppdaterte retningslinjer for utvelgelse av organdonorer, at Sykehuset Namsos mangler nødvendig godkjenning som donorsykehus og at helseforetaket har mangelfull kontroll og dokumentasjon rundt donasjon av beinvev. I tillegg får helseforetaket en merknad for sine rutiner ved blodoverføring. På dette området har imidlertid helseforetaket ryddet opp på eget initiativ.

Blørstad sier de ikke er bekymret for situasjonen ved helseforetaket som omfatter blant annet sykehusene i Namsos og Levanger.

– Dette er litt som å glemme å få bilen sin registrert. Helseforetaket har glemt å følge opp om Sykehuset Namsos har den nødvendige godkjenningen, påpeker Blørstad.

I tillegg påpeker hun at helseforetaket må gå gjennom sine rutiner, slik at de er gode og robuste.

Rutinemessig

Blørstad sier Statens helsetilsyn er pålagt å gjennomføre jevnlige tilsyn med helseforetakene etter blodforskriften, forskrift om håndtering av humane celler og vev og forskrift om humane organer til transplantasjon. Dette tilsynet var derfor rutinemessig.

– Det er risiko forbundet med det å håndtere blod, celler, vev og organer, og derfor er det egne bestemmelser om å følge ekstra nøye med på dette, sier Blørstad.

Rydder opp

Fagsjef ved Helse Nord-Trøndelag, Paul Georg Skogen, sier at helseforetaket er godt i gang med å lukke avvikene som Statens helsetilsyn har gitt dem. Søknaden om å bli godkjent som donorsykehus, er allerede sendt.

– Etter at loven ble endret i 2013, mente vi at Sykehuset Namsos ikke fylte kravene til å være donorsykehus, og derfor valgte vi å ikke søke om dette. Men nå er det et ønske fra Helsedirektoratet at flere sykehus er donorsykehus, og vi vil veldig gjerne å bidra i denne sammenhengen. Derfor søker vi nå om godkjenning for det vi har mulighet til å gjøre ved Sykehuset Namsos, sier Skogen.

Han sier det eneste sykehuset mangler på å være et fullverdig donorsykehus, er en røntgenundersøkelse. Den vil bli foretatt ved Sykehuset Levanger eller St. Olavs Hospital.

Det andre avviket helseforetaket fikk, handlet om kontroll og dokumentasjon rundt donasjon av beinvev ved Sykehuset Levanger. Skogen sier dette handler om å få på plass papir-rutinene.

– Alt gjøres riktig, men vi har ikke vært flinke nok til å dokumentere det vi gjør. Vi er nå i gang med å klargjøre nye papir-rutiner, sier Skogen.

Han forsikrer om at ingen av avvikene har gått utover pasientsikkerheten.