Fordi overgrepet av jenta skjedde for to og et halvt år siden besluttet Borgarting lagmannsrett at den voldtektssiktede 34-åringen fra Østfold måtte løslates fra varetekt.

Politiadvokat Christian Hatlo ved Oslo politidistrikt er overrasket over løslatelsen. Han vurderer nå å anke avgjørelsen til Høyesterett.

– Jeg mener lagmannsretten har foretatt en saksbehandlingsfeil. Retten har ikke vurdert om handlingen rammes av voldtektsbestemmelsen i straffeloven. Det er dét jeg mener begrunner en fortsatt fengsling, sier han.

I opptakene kan man ifølge Oslo tingretts kjennelse i saken se 34-åringen forgripe seg på en 12 år gammel jente. Handlingen som beskrives er svært grov.

Pågrepet i Trøndelag

34-åringen ble pågrepet i en hytte utenfor Trondheim i forrige uke. Saken knyttes til overgrepsbilde-saken, som nå etterforskes hos Sør-Trøndelag politidistrikt. Totalt åtte menn er siktet for ulike forhold. På bakgrunn av sakens karakter og presseomtalen av saken, kom Oslo tingrett frem til at 34-åringen burde holdes fengslet av hensyn til allmennhetens rettsfølelse forrige fredag. Onsdag kom imidlertid motsatt avgjørelse fra lagdommerne:

– Jeg skjønner argumentet om at det er lenge siden overgrepet skjedde, men retten har lagt for stor vekt på dette. Det er først nå saken har kommet opp og media skriver om den, sier Hatlo.

Av fengslingskjennelsen mot 34-åringen fra Oslo tingrett, går det frem at en 51-åring filmet overgrepet mot jenta. Denne videoen fant Oslo-politiet på pc-en til 51-åringen. Han ble varetektsfengslet i fire uker 12. juni.

Les flere artikler om overgrepsbilde-saken her.

Knyttes til Fosen-mann

På grunn av løslatelsen av 34-åringen, ble ikke 51-åringen fremstilt for en ny periode i varetekt på fredag.

– Sakene er temmelig like. Da det ikke var grunnlag for å begjære fengsling for bevisforspillelsesfare lenger, var det fengslingsgrunnlaget allmennhetens rettsfølelse som også var aktuelt for ham, forklarer Hatlo.

Begge de to voldtektssiktede mennene skal ifølge politiet ha chattet med den siktede Fosen-mannen (48), som skal ha lagret millioner av bilder og tusener av filmer, som viser overgrep mot barn.

De to voldtektssiktede mennene har erkjent de faktiske forhold, men er ikke enige i at handlingen rammes av voldtektsbestemmelsen i straffeloven. Begge er siktet etter sovevoldtektsbestemmelsen – som omhandler seksuell omgang med noen som er bevisstløs eller ute av stand til å motsette seg handlingen. De er også siktet for besittelse og deling av materiale der barn blir utsatt for overgrep.

- Planla overgrepet

Da saken ble sendt over til lagmannsretten bestred 34-åringens forsvarer, Lars Dahlback, at forholdet rammes av sovevoldtektbestemmelsen.

«Lagmannsretten bemerker at dette alternativet også omfatter tilfeller hvor fornærmede er psykisk ute av stand til å motsette seg den seksuelle omgangen, og at det i dette tilfellet var et barn som ble forledet, noe som får betydning for vurderingen,» heter det i kjennelsen fra lagmannsretten.

Ifølge rettsavgjørelsen fra tingretten er det lagt frem chattelogger som viser at 34-åringen og 51-åringen «planla overgrepet i forkant av selve utførelsen». Dette vektla tingretten da de besluttet å varetektsfengsle 34-åringen.

De la også vekt på at de to mennene skal ha chattet om voldtekt av forskjellige norske barn over en lang periode. Politiet har så langt ikke avklart om de to har delt opptaket av overgrepet med andre.