Hun er prosjektleder i Konfliktrådet i Sør-Trøndelag og leder av Kvinneforum i Sør-Trøndelag Høyre.

Ifølge politiet er det overgangen til en ny type voldsalarm som har ført til at flere voldsutsatte nå må vente på voldsalarm. I Sør-Trøndelag har enkelte ventet i minst et par uker, opplyste Familievernkontoret i en artikkel i Adresseavisen fredag.

– Det er forståelig at ny teknologi kan skape en slik situasjon en kort stund, men dette er så alvorlig at man ikke kan vente over et halvår. Det er uholdbart, og vi vil følge opp dette, sier Gimse.

Hun har tidligere arbeidet som familievoldskoordinator i Sør-Trøndelag politidistrikt, og jobber nå med vold i nære relasjoner i Konfliktrådet.

Bare tre er dømt

Høyres kvinneforum fikk på landsmøtet i Høyre i vår gjennomslag for en større satsing på bruken av omvendt voldsalarm. Hittil er bare tre personer dømt av retten til å gå med elektronisk fotlenke; to i Sør-Trøndelag og én i Buskerud. Ordningen, som skal ha kostet 49 millioner kroner å utvikle, har altså knapt vært brukt siden den ble innført 1. februar 2013. 40 enheter ble innkjøpt og lagret hos politiets IKT-tjeneste. Det gikk halvannet år før den første alarmen ble brukt.

Landsmøtet i Høyre vedtok også en forskrift i forbindelse med bruken av omvendt voldsalarm, men det viser seg nå at det er nødvendig med en lovendring. Skal bruken av omvendt voldsalarm bli effektiv, vil det kunne være nødvendig at retten kan tvangsflytter voldsutøveren. Særlig aktuelt vil det kunne være i mindre kommuner. Beveger voldsutøveren seg innenfor en bestemt sone, utløses alarmen.

Føler seg tryggere

– Det er først og fremst kvinner som blir utstyrt med voldsalarm. De trues på livet av voldelige menn, og kvinnene sier de føler seg tryggere om de har en mobil voldsalarm, sier Gimse.

Bruk av omvendt voldsalarm har vist seg å være svært effektivt. Tidligere måtte man flytte hele familier til hemmelig adresse. Nå kan i stedet voldsutøveren lettere overvåkes.

Stortingets justiskomité har bedt regjeringen få fart på bruken av omvendt voldsalarm for straffedømte. Guro Angell Gimse oppfordrer politiet til å påstå bruk av omvendt voldsalarm i flere straffesaker enn hva tilfellet er i dag.

Ruller ut 2800 alarmer

De nye voldsalarmene skal fordeles til politidistriktene i løpet av november/desember. Dette er tredje generasjon voldsalarm siden 2004. De nye alarmene reagerer raskere og har bedre posisjonering.

I dag finnes rundt 1800 voldsalarmer. Den nye alarmen er en smarttelefon, som det er bestilt ikke mindre enn 2800 stykk av.

– I 2004 trodde vi det var nok med 300–400 voldsalarmer. Dagens 1800 har vist seg å være for få, derfor har vi bestilt 2800 av den nye, sier Mats Berg seksjonssjef i Politiets IKT-tjenester.

De nye alarmene er nå ut til utprøving i et par politidistrikt på Østlandet, for å kunne luke ut eventuelle barnesykdommer.–De gamle skal fases ut etter hvert, men vil ikke forsvinne helt før de nye er på plass. Den gamle og den nye bygger på forskjellig teknologi. Det kan oppstå noe ventetid på å få utlevert den gamle voldsalarmen, men det skal normalt ikke ta mer enn noen dager, sier Berg.

Skal utleveres straks

Når en voldsalarm leveres inn, må den programmeres om til ny bruker, og det skjer på et sentralt lager. Den nye alarmen er en smarttelefon med en egen applikasjon. Den koster i underkant av 2500 kroner, mens utgående modell koster rundt 7000 kroner. Den nye typen skal kun brukes som alarm og ikke som telefon.

– Målet er at den nye voldsalarmen kan bli utlevert i det enkelte politidistriktet over bordet med en gang, uten at brukeren må vente på å få sendt den fra lageret, sier Berg.

Ny voldsalarm: Slik ser tredje generasjon voldsalarm ut som. Det er en smarttelefon med en egen applikasjon. Det er bestilt 2800 enheter, 1000 fler enn dagens som skal fases ut. Foto: Politiet