Både og Høyre og Arbeiderpartiet går nå, to måneder før valget, inn for å utvide tilbudet om sommerskole til å gjelde alle som vil.

Denice Etnestad har gått på sommerskole to år på rad. Både i fjor og i forfjor brukte hun noen uker av sommerferiene på skole og eksamen. Slik fikk hun de karakterene hun manglet og som var nødvendige for å fortsette skolegangen. Nå er hun ferdig barne- og ungdomsarbeider. Kommende skoleår tar hun påbygningsåret for å kunne studere. Etter det skal hun ta barnehagelærerutdanning og spesialpedagogikk.

–Jeg kjedet meg på skolen første året og fikk ikke standpunktkarakter i flere fag. Andre året var veldig mye mer motiverende. Første året gikk jeg på helse- og oppvekstfag som var så stort og dreide seg om alt fra fødsel til død. Andre året gikk jeg på barne- og ungdomsarbeider. Fra jeg var seks år, har jeg visst at jeg ville jobbe med barn og unge.

Forslag fra Høyre

Denice Estenstad er en av om lag 60 elever i Sør-Trøndelag som hvert år får tilbud om sommerskole på Tiller videregående. I tre år har fylkeskommunen hatt sommerskole for yrkesfagelever som mangler standpunktkarakter eller har strøket i eksamen i matematikk eller naturfag.

Nå vil Høyres Henrik Kierulf utvide sommeskoletilbudet til å gjelde alle skoleelever i Sør-Trøndelag. Han får støtte fra Arbeiderpartiets fylkesordfører Tore Sandvik. Begge sier de kan tenke seg et lignende tilbud som i Oslo (se faktaboks).

–Skjetlein videregående skole er rette plassen for en sommerskole for elever i videregående skole. Der er det internat, kjøkken, dyr og kort vei til naturen, sier Kierulf som nå er nestleder i oppvekstkomiteen i Sør-Trøndelag. Når valget er unnagjort, leverer han inn et forslag om at det sommeren 2016 skal arrangeres sommerskole for alle elever i videregående skole som ønsker det. Et lignende forslag ble nedstemt i 2007. Nå håper han at forslaget om et prøveprosjekt neste år, kan få flertall.

Han vil også at det skal være mulig å ta eksamen i forbindelse med sommerskolen slik at elevene har mulighet til å komme seg videre når neste skoleår begynner i august.

Vil ha med grunnskolen

– Sommerskolen bør være et tilbud til de som trenger oppfriskning eller repetisjon og for dem som gjerne vil forberede seg til neste skoleår, sier Kierulf. Han ønsker også et samarbeid med kommunene slik at det kan bli sommerskole for elever fra 1. klasse på barnetrinnet til videregående skole.

–Det er en stor utfordring at mange ramler ut av skolen.

Kierulf ser for seg et sommerskoletilbud etter mønster fra Oslo og vil ha mye av undervisningen utendørs og på andre arenaer enn klasserom i skolen. Han mener Trondheim er ekstra godt egnet til sommerskole på grunn av lærerutdanningene i byen der det er mulig å finne lærere til sommerskolen i tillegg til ferdig utdannede lærere som har lyst å bruke liltt av sommerferien sin på å undervise. Han mener også at med forskningsmiljøet og vitensenteret har Trondheim mange arenaer å ta i bruk.

Støtte fra Arbeiderpartiet

Fylkesordfører Tore Sandvik (Ap) syns ideen er god.

–Vi har veldig gode resultater på Tiller der flertallet består eksamen og dermed får en mulighet til å gå videre på skole, sier Sandvik som ønsker seg en sommerskole med blanding av aktivitet og læring. Han vil også gjerne ha kommunene og dermed grunnskoleelevene med på dette.

–Fylkeskommunen kan godt ta initiativet til dette og koordinere sommerskolen, sier Sandvik.

–Vi har mye å lære av osloskolen. Sandvik advarer likevel mot å tro at det å ta sommerferien fra de minst motiverte elevene kan berge dem gjennom skolen.

–Det er ikke så realistisk å tro at folk som har vært lite motivert, skal ta hele pensumet i løpet av noen sommeruker. Sandvik vil nå gjerne finne ut hva dette koster og om det er mulig å gjennomføre.

LES KRONIKKEN: Trenger fagarbeidere

Denice kom seg videre

Denne sommeren har Denice Etnestad ferie uten skole og eksamen. For henne var det aldri noe alternativ å slutte skolegangen uten eksamen.

–Jeg måtte ta det opp igjen. Jeg hadde ikke lyst til å sitte her uten utdanning og arbeid, sier Denice Etnestad og sier hun ønsker å være en god samfunnsborger og mor for sine barn når den tid kommer.

Hun forteller hun var skeptisk til å gå på skole i sommerferien. Etter første året syntes hun ikke skole var interessant og var nesten ikke i skoletimene. Nå er hun veldig glad for sommerskolen.

–Intensive kurs er kjempeflott. Det burde være mer slik hele skoleåret også at vi jobber med et fag i en periode og så eksamen. Da husker vi mye mer, sier Denice Etnestad som fortsetter skolegangen for å bli barnehagelærer.

Skjetlein er stedet: Henrik Kierulf (H) foreslår sommerskole for alle elever som ønsker det. Foto: Morten Antonsen
God idé: Tore Sandvik (Ap) syns også sommerskole er en god idé. Nå vil han finne ut hva det koster og om det er mulig å gjennomføre det. Foto: VEGARD EGGEN
Denice Etnestad brukte litt av to sommerferier til skole og eksamen. Dermed er hun klar for siste året på videregående. Etter det skal hun studere til barnehagelærer. Foto: KIM NYGÅRD