«Mannen hadde slørete blikk og dultet borti andre gjester og en vegg da han beveget seg i lokalet. (...) mannen hadde problemer med å «treffe sugerøret», og han senere fikk hjelp av andre for å drikke fra glasset sitt.»

Observasjonen er gjort av Trondheim kommunes skjenkekontrollører, på Studio 26 i november i fjor. Et halvt år senere mister utestedet skjenkebevillingen i tre uker. Grunnen er at utestedet har overgått prikkgrensen. I fremtiden kan derimot en slik overtredelse skje tre ganger før utesteder får inndratt bevilling.

Årsaken er at nye bestemmelser i alkoholloven innebærer en liberalisering av sanksjonspraksisene i Trondheim kommune. Den største endringen er at prikkgrensen for når man skal miste bevilling, økes. Verken skjenking av overstadig berusede, eller mindreårige fører dermed til indratt skjenkebevilling alene.

Betenkt politi

– Politiet er skeptisk til endringene som nå gjøres, sier Arve Nordtvedt, stasjonssjef ved Sentrum politistasjon. Han er redd for at liberaliseringen kan skape en negativ utvikling i bybildet.

–Etter at det i 2008 ble bestemt at byens skjenkekraner skulle stenges klokka to, i stedet for klokka tre, har vi sett en merkbar nedgang i anmeldt vold i Midtbyen.

Nordtvedt understreker at politiet vil fortsette sitt samarbeid med kommunen og utelivsbransjen for å motvirke problemer relatert til alkohol og uteliv.

–Bransjen har i de siste årene vist en økende vilje for å jobbe for et tryggere bymiljø. Vi håper ikke de nye bestemmelsene fører til at de blir mer slepphendte.

–Betraktelig mildere

Prikkbelastningssystemet som Stortinget har vedtatt at samtlige kommuner i Norge må etterfølge, ligner systemet man bruker ved prikker på førerkort. I motsetning til i Trondheim, hvor åtte prikker har betydd en inndragning av skjenkebevillingen, er den nasjonale grensen satt til 12.

Marte Steinsund Bjørnsen, jurist ved Eierskapsenheten i Trondheim kommune, er hovedansvarlig for utføring av kommunens skjenkekontroller. Hun forteller at strafferammene for regelbrudd også blir betraktelig mildere.

–De lokale retningslinjer tilsier at bevillingshavere som overgår prikkgrensen mister skjenkebevilling i minst tre uker. Den nye lovendringer innebærer derimot at man ved overtredelse kun mister den i én uke, sier Bjørnsen.

–Vanvittig strengt

NHO Trøndelag er positive til de nye bestemmelsene.

–Vi synes det er bra at det blir et nasjonalt system, for det legger til rette for like konkurransevilkår, sier Merethe Gudmendseth Storødegård, regiondirektør i NHO Trøndelag.

Hun kaller det nåværende systemet for «vanvittig strengt», og etterspør samtidig en bedre kontrollvirksomhet.

–I dag har ikke eiere mulighet til å gå i dialog med kontrollørene under kontroller. Dette mener vi er uheldig, da det kan være mange medvirkende faktorer til at det skjer lovbrudd på utestedene, som verken eier eller ansatte kan noe for.

Sjekkes jevnlig

Ifølge de nye bestemmelsene skal hvert salgs- og skjenkesteder kontrolleres minst én gang i året, noe som tilsier at et utested kun kan komme til å bli kontrollert to ganger før eventuelle tidligere prikker slettes.

Bjørnsen sier at man i Trondheim kontrollerer langt over minstekravet.

–Vi utfører 1200 kontroller i året, på byens bevillinger som teller rundt 350 i antallet. Grunnet risikovurderinger blir gjerne større steder kontrollert oftere. Hyppigheten av kontroller har vi som mål å fortsette med.

–Svært beklagelig

–Det er svært beklagelig at man nå signaliserer at brudd på skjenkeregler ikke er så alvorlig som det tidligere, sier Geirmund Lykke (KRF), kommunalråd i Trondheim kommune.

Trondheim kommune var i utgangspunktet positiv til innføringen av et nasjonalt prikksystem, men uttalte seg kritisk under den skriftlige proposisjonshøringen mot den foreslåtte minstereaksjonen og maksgrensen for prikker. I høringsnotatene hos Regjeringen står det at; «Det er Trondheim kommunes vurdering at oppmykningen er så stor at den vil kunne medføre en negativ holdningsendring blant bevillingshaverne.»

Lykke er enig vurderingen, og frykter at man nå vil få flere tilfeller av overskjenking.

–Det skal mye til å bli tatt i flere kontroller, og derfor frykter jeg at den nye bestemmelsene vil prege bymiljøet med mer fyll og bråk. Endringene signaliserer at det tydeligvis er viktigere å øke omsetningen i alkoholsalget, enn å ta vare på våre medmennesker, sier Lykke.

Evaluering til høsten

Lykke er svært skuffet over at regjeringen, med støtte av Venstre, viser «så liten tillit til lokalpolitikerne at de setter til side våre ønsker om å beholde dagens regelverk.»

–En alkoholdebatt er alltid vanskelig, men jeg er generelt positiv til at vi nå får nasjonale normer å innrette oss etter, sier Jon Gunnes (V), kommunalråd i Trondheim kommune.

Han forteller at kommunen er i gang med å evaluere dagens alkoholordning i kommunen, og sier at man vil gjennomføre tiltak hvis det skulle være nødvendig.

–Vår evaluering utover høsten vil vise oss om det er nødvendig å endre praksisene våre. Ser vi et behov for å skjerpe inn kontrollene, kan vi pålegge kommunens skjenkekontrollører å utøve en strengere praksis når de er ute å kontrollerer steder med skjenkebevilling.

Lykke mener evalueringens betydning blir av mindre verdi, ettersom «de nasjonale retningslinjer vil det ta bort det lokale handlingsrommet».

–Det blir imidlertid enda viktigere at kontrollhyppigheten øker, sier han.

–Endrer ikke praksisen

Svein Erik Ihlen, daglig leder av Diskoteket, sier at det nye systemet ikke kommer til å føre til endrede praksiser hos dem.

–For oss vil det alltid være en total nedtur å få prikk under kontroll.

Ihlen mener det er positivt at maksgrensen økes, ettersom han tror systemet kan benyttes til å ta flere av gjengangerne.

–Nå kan kanskje systemet brukes til å ta flere av gjengangerne i bransjen, i stedet for å oss som driver rent. Ofte har problemet for utesteder vært at man ikke har vært flinke nok til å kaste ut dem som er for overstadig beruset tidlig nok. Det er klart det er kjedelig hvis slikt skal gi konsekvenser som medfører at man ikke tjener penger på tre uker.

Nedstemte forslag

Under voteringen ved førstebehandling i Stortinget ble forslaget om at maksimalt antall prikker før inndragning av bevilling skulle være åtte, ikke tolv, nedstemt. Det samme var tilfelle med forslaget om å ha en opptjeningstiden av prikker på tre år, og ikke to.

Øker: Maksgrense økningen innebærer at det skal flere prikker til for at utesteder kan miste skjenkebevilling. Foto: Maria Gossé
Positiv: NHO Trøndelag er glade for at den kommunale prikkpraksisen erstattes Foto: NHO
Kritisk: Geirmund Lykke (KRF) er svært lite fornøyd med de nye bestemmelsene. Foto: Adresseavisen