Det er tidligere turistsjef i Oppdal, Klaas van Ommeren, som har beregnet verdien av moskusen for de lokale reiselivsbedriftene.

Dette gjelder spesielt i Oppdal, som har hoveddelen av kjerneområdet for moskus. Men også andre kommuner rundt Dovrefjell har gode inntekter av dette populære urtidsdyret, som denne våren og sommeren har vært lett å oppdage langs E6 og jernbanelinja i Drivdalen og på Dovrefjell.

– Anslaget er forsiktig. Tallet er nok større, sier van Ommeren. Han er nå ansatt som næringskonsulent i Folldal, etter å ha jobbet som prosjektleder for European Green Charter i regi av Dovrefjell Nasjonalparkstyre og som markedssjef i Oppdal Booking.

Flere vil bli guidet

Johan Schønheyder i Oppdal Safari er enig i at beregningene som er gjort, er forsiktige: –Dette er meget forsiktige beregninger. Det reelle tallet er trolig noen millioner mer, men å beregne dette nøyaktig er vanskelig, mener Johan Schønheyder, som driver et av 17 firmaer som er sertifisert til å drive med moskusguiding på Dovrefjell. I sommer har de tre guider i sving med doble guideoppdrag i minst tre dager i uka. Guideselskapet har også flere oppdrag om vinteren.

– Hittil i 2015 har vi opplevd en økning på ca. 14 prosent i antall besøkende, til tross for en dårlig sommer værmessig. Det er for øvrig stor overvekt av utenlandske turister som er med på våre guidede turer, sier Schønheyder.

Oppdal Safari tilbyr både moskus- og elgsafari hver dag for turister i nasjonalparken, og de har videre spesialisert seg på fotosafari på fugler, fjellrev, blomster og andre særegenheter i Dovrefjell og Trollheimen.

– Viktig for regionen

Knut Nyhus ved Kongsvold Fjellstue lever med moskusen tett innpå seg – og selger blant annet moskuspølse, moskus-nøkkelringer og luer av moskusull. Fjellstua har også utviklet moskuskjøttet til smakfulle retter, og de tilbyr både moskus i paté eller som carpaccio (løvtynne skiver) på sin meny.

– Moskuskjøttet er populært, og vi synes det er moro at vi er den eneste stedet i dette landet som har moskus på menyen fast, sier Knut Nyhus (bildet) og fortsetter:

– Moskusen betyr en god del for oss og er en spesiell attraksjon. Vi har siden 1998 drevet med moskussafari fra fjellstua. Vi arrangerer guidede turer hver dag i sesongen og det er viktig for gjestene at de vet at det går tur hver dag, enten det er en eller femten deltakere. Moskussafari er en populær aktivitet for gjestene våre, både sommerturister og møtegjester. For Dovrefjellsregionen er moskusen viktig som attraksjon og som merkevarebygger. Oppmerksomheten moskusen skaper er et viktig element i markedsføringen av Dovrefjellregionen,