Med faretruende grå skyer hengende over Trondheimsfjorden, og en temperatur som ikke ligner sommer, vandrer Stein Frode Haugbjørg målrettet ut i havet.

– Lykke til, roper samboeren hans fra stranden.

Han tar et par svømmetak i Ranheimsfjæra, og opplyser at temperaturen er fin med våtdrakt. Etter flere runder med kreft, og en nylig avsluttet cellegiftkur, er den spreke 42-åringen ivrig etter å trene seg klar for triatlonen i august.

– Jeg er fastbestemt på å gjennomføre den, slår Haugbjørg fast.

Ble gravid

November 2013 fikk Haugbjørg påvist testikkelkreft for første gang. Kort tid etter at han fikk diagnosen ble testikkelen operert bort. Han ble friskmeldt og gikk tilbake i jobben som politibetjent, men under fjorårets triatlon merket Haugbjørg at noe ikke stemte.

– Jeg hadde spesielt vondt i ryggen under triatlonen i fjor, men jeg fullførte. Da jeg kom hjem den dagen hadde jeg 40 i feber. Likevel fullførte jeg også Birkebeinerrittet. Etter hvert dro jeg til sykehuset for å sjekke meg, og der oppdaget de svulstkuler i magen. Jeg begynte med cellegiftbehandling, og var ferdig med kuren i desember, sier han.

Til tross for at Haugbjørg bare hadde en fungerende testikkel, hadde samboerparet blitt gravide. Barnet ble født bare to dager etter triatlonen. Med et barn på ett og et halvt år og en baby, har det siste halvåret vært en tung periode for den lille familien.

– Høsten og frem til jul i fjor var brutal. Særlig på grunn av at vi også fikk et barn. Det har vært en stor utfordring, men den største utfordringen var han på ett år. Noen ganger lå jeg på sofaen og var så dårlig at jeg ikke klarte å bevege meg. Han er så liten at han ikke forstår hva som skjer. Han var frustrert over pappa som eksisterte i samme rom, men som ikke var til stede for ham. Jeg lå på sofaen og var ikke lenger noen lekekamerat, forteller Haugbjørg.

Operasjon og cellegift

Selv om han gikk gjennom ni uker med cellegift, var ikke kreften borte, og i februar måtte han operere bort lymfevev og lymfeknuter. Operasjonen ga Haugbjørg mange komplikasjoner, men legene oppdaget også at testikkelkreften var tilbake.

– Da jeg var frisk igjen etter operasjonen min, begynte jeg på enda en cellegiftkur. Behandlingen er hard. Det føles som om du er fyllesyk ganger to, og at du er det i ni uker. Jeg gikk rundt med influenssmerter, øresus, tenner som iser og slimhinnene tørket ut som førte til mye sårdannelse. Summen av alt dette er forferdelig. Dette har vært en påkjenning for hele familien, forklarer han.

15. mai i år avsluttet han sin femte cellegiftbehandling, og er nå frisk fra kreft.

Les også: Opererte ut prostata på kreftfri mann (63)

Tålmodighetsknapp

Da Haugbjørgs helse var på sitt verste i fjor høst, meldte han seg på Trondheim triatlon. Hans samboer, Anita Kjønnøy, ble både overrasket og stolt.

– Da han fortalte meg at han hadde meldt seg på Trondheim triatlon, tenkte jeg «jøss». Jeg ble veldig glad, for da visste jeg at han fremdeles var seg selv. Han har bestemt seg for å fullføre, men jeg synes det er drøyt at han skal gjøre det. Jeg sier at han må passe på, og jeg forsøker å jekke ham ned når han blir litt for ivrig. Samtidig ser jeg hvor mye det betyr for ham at kroppen spiller på lag igjen, sier Kjønnøy.

Haugbjørg trener nå to til fire ganger i uken, og han beskriver denne triatlonen som en motivasjon for å komme seg ut.

– Det er viktig for meg å ha en slik utfordring, det tvinger meg tilbake til den formen jeg var i før jeg ble syk. Om jeg ikke trente til triatlonen, hadde jeg sikkert nok valgt sofaen i stedet for å dra ut på sykkeltur i regnvær. Dessuten er det viktig for meg å vise at det er mulig å komme tilbake til seg selv etter å ha hatt kreft, sier Haugbjørg.

Haugbjørg understreker at triatlon ikke er en ekstremidrett, men at det kan være ekstremt for noen som nettopp har hatt kreft.

– Jeg må være forsiktig med treningen. Noen av legene mine har spurt om jeg må gjøre det i år. De har sagt jeg må trykke på tålmodighetsknappen, men jeg vil virkelig gjøre dette i år. Det er en symbolsk handling, for det var under fjorårets triatlon at jeg kjente de første symptomene på et tilbakefall, forteller han.

Les også: Vellykket operasjon for kreftrammet Tour de France-rytter

Tar tilbake livet

Gjennom tunge tider for familien, har Haugbjørg og hans samboer holdt ut og de er nå på vei inn i det dagligdagse livet igjen. Haugbjørg forteller at han er takknemlig for at han har en samboer som hjulpet ham gjennom den vanskelige tiden.

– Det har lenge vært unntakstilstand for oss. Nå skal jeg ta tilbake livet mitt, og det gjør jeg gjennom denne triatlonen, forteller han.

Etter rundene med kreft, sier Haugbjørg at han setter mer pris på det han har. Han har også sagt til seg selv at han ikke skal klage.

– Jeg skal aldri mer klage over været, men jeg må innrømme at jeg har klaget over årets sommer, sier han.

Les også: Kampen fra A til B og om liv og død

Påkjenning: Med to barn på ett år og en baby, har Stein Frode Haugbjørg og hans samboer Anita Kjønnøy, hatt et tungt halvår. Foto: VEGARD EGGEN
Ranheimsfjæra: Stein Frode Haugbjørg bor på Ranheim, og drar bare ned på stranden for å trene svømming. Foto: VEGARD EGGEN