Pårørende til eldre på sykehjem i Trondheim betaler private firma for å gå tur eller gi sosial omsorg til sine eldre. For om lag 400 kroner timen får du en profesjonell omsorgsperson til å være sammen med sykehjemspasienten.

– Det er helt uhørt, sier Grethe Enlid i Trondheim private omsorgstjeneste. Hun forteller at hennes firma har mange slike oppdrag for pårørende som ikke er i stand til å gi sine eldre den sosiale kontakten de trenger. Firmaet hennes har ti ansatte i hele eller deltidsstillinger og tilbyr svært mange ulike omsorgstjenester og hjelp i hjemmet. Vi treffer henne på apoteket der hun er på oppdrag for en kunde.

Også firmaet Trondheim aktiv omsorg tar oppdrag med å gå tur, gå på kafé eller bare være sammen med eldre på sykehjem. Berit Grannes er ansatt i firmaet og forteller at hun nærmest daglig drar på besøk til sykehjem for sosialt samvær eller gå tur. Til sammen har de to firmaene om lag 20 kunder på sykehjem der oppgaven er å gå tur med eller være sammen.

– Mange sykehjemspasienter er ensomme og sitter på rommet sitt uten å ha noen å prate med. Pårørende til sykehjemspasienter betaler oss for å gå tur, gå på kafé, prate og drikke kaffe. Grethe Enlid mener det aller viktigste for pasientene er å få frisk luft, og mener det for mange er veldig sjelden at de kommer seg ut.

Blir sittende alene

Hun har nettopp gått tur med en parkinsonpasient.

– Vi går enten en tur i nærmiljøet eller vi går lange turer med rullestol. Av og til drar vi til Ravnkloa og spiser varme fiskekaker. Kanskje drar vi til Tyholttårnet for å se på utsikten, forteller Grethe Enlid.

Adresseavisen har vært i kontakt med flere pårørende som betaler for slike tjenester for familiemedlemmer på sykehjem. Ingen ønsker å stå fram med navn og bilde. Derimot forteller de om foreldre som blir sittende alene på sykehjemmet ute av stand til å gå seg en tur eller kreve noe.

– Kommunalt ansvar

Grethe Enlid er også bystyrerepresentant for Fremskrittspartiet og mener det er trist at pårørende skal måtte leie inn private for at familiemedlemmet på sykehjem skal få frisk luft.

– Dette bør kommunen greie å dekke inn selv. Det er tragisk at folk må betale for noe så grunnleggende som frisk luft, sier hun.

Ap lover 220 nye årsverk

Trondheim har vært arbeiderpartistyrt de siste 12 årene. Kommunalråd Geir Waage (Ap) mener det er viktig for kommunen å samarbeide med frivillighetssentralen og Livsglede for eldre for å gi sykehjemspasientene mer innhold i hverdagen. Men han mener hvert enkelt sykehjem må ta ansvar for at beboerne kommer seg ut i frisk luft.

– Det bør ikke være en stor utfordring for et sykehjem å legge til rette for at pasientene kommer seg ut, sier Waage. Han slår fast at sykehjem ikke skal være en oppbevaringsplass.

Dette viser at det er behov for å styrke grunnbemanningen på sykehjemmene. Nå har vi vært opptatt av flere sykehjemsperiode. De neste fire årene lover vi 220 nye årsverk i eldreomsorgen, sier Geir Waage.

Målet er ut en gang i uka

På Dragvoll helse- og velferdssenter er målet at de eldre skal komme ut i frisk luft minst en gang i uka.

– Men det varierer hva vi får til, sier enhetsleder Gørill Tranås. Hun leder et nytt sykehjem med 64 pasienter. På Dragvoll helse- og velferdssenter er det spesielt lagt til rette for at pasientene kan få komme seg ut.

– Burde vært mer ute

De har egne sansehager og rullestoltilpasset tursti rundt senteret. Uterommet er også lukket slik at pasientene har mulighet for å gå ut alene uten fare for at de skal gå seg bort. Likevel er det ikke alltid de greier å tilby alle pasientene en luftetur i uka.

Frisk luft en gang i uka er minstekravet som blir stilt i sertifiseringsordningen Livsgledesykehjem som skal gjelde alle sykehjem i Trondheim.

– Vi er ikke så ofte ute som vi sikkert burde. Vi skulle definitivt vært mer ute, sier enhetslederen på Dragvoll. Hun tørr ikke svare på hvor ofte den enkelte faktisk er ute.

– Noen vil helst ikke ut

– Noen er glad i å være ute og kommer ut selv mer eller mindre hver dag, mens andre vil helst ikke ut. For noen er det også en bragd bare å gå rundt huset, sier Gørill Tranås.

– Og så handler det om hva været tillater. Når det regner hver dag er det ikke så lett å få til lufteturer ute. Mange har heller ikke klær til å være ute når det plaskregner.

Medarbeidere fra Ung i jobb

I sommer har sykehjemmet hatt to unge medarbeidere mellom 16 og 19 år fra ordningen Ung i jobb. De har som arbeidsoppgave å gå turer, drive høytlesing eller delta i andre aktiviteter. Det har gjort at pasientenepå Dragvoll i sommer har fått komme mer ut. Tranås slår også fast at det er lettere å hjelpe pasientene ut når det er sommer. Men understreker at denne sommeren har vært utfordrende rent værmessig. Tranås forteller at de hadde grillfest for et par uker siden.

– Da slo ikke været til, og vi måtte grille ute og spise inne.

Grethe Enlid i Trondheim private omsorgstjeneste er her på apoteket for å kjøpe medisiner for en kunde. På hennes kundeliste står ti sykehjemspasienter som hun går tur med eller har sosialt samvær med. Foto: jens petter søraa
Gørill Tranås, enheltsleder Dragvoll helse- og velferdssenter Foto: Håvard Haugseth Jensen
Kommunalråd Geir Waage (Ap) Foto: VEGARD EGGEN