– Min klient opplever det som veldig traumatisk. Hun er en godt voksen dame, som forklarer at hun i mange år har jobbet som prostituert i mange land, men at hun aldri har opplevd lignende, sier Tone Nilsen Skålevik.

Hun er bistandsadvokaten til den utenlandske prostituerte kvinnen, som skal ha blitt voldtatt av en mann i 20-årene fra Trondheim natt til torsdag forrige uke. Mannen er også siktet for å ha voldtatt en annen prostituert i slutten av mars. I tillegg er mannen siktet for å ha utført en voldshandling mot en nabo i februar. Han nekter straffskyld for forholdene.

- Min klient har en helt annen fremstilling enn fornærmede om saken. Han mener det skjedde fullt ut frivillig. Han avviser at det ble brukt former for tvang, sier Tore Angen, som forsvarer den voldtektssiktede mannen.

Funn av bilder

Fredag ble mannen varetektsfengslet i fire uker, fordi Sør-Trøndelag tingrett mener det er gjentakelsesfare. Han anket avgjørelsen til Frostating lagmannsrett, som ikke hadde fått ferdigbehandlet anken mandag ettermiddag.

I tillegg til forklaringen fra de to kvinnene la tingretten vekt på en rapport som beskriver funn av bilder på mobiltelefonen til den siktede mannen da de besluttet å varetektsfengsle ham. Tema for bildene skal ifølge kjennelsen være sex og tvang.

– Det min klient har forklart om hendelsen i avhør er at overgrepet skal ha vært veldig brutalt. Hun har fått behandling etter overgrepet. Hun hadde fysiske smerter, sier Skålevik.

Kvinnen som skal ha blitt voldtatt i mars, skal ifølge kjennelsen ha dratt fra Norge.

Les flere krimsaker fra adressa.no her.

«Mørketall»

Politiet jobber nå med å etterforske sakene. De oppfordrer andre prostituerte som kan ha blitt utsatt for overgrep til å ta kontakt.

–Vi har grunn til å tro at det er mørketall, som det er med all voldtekt og overgrep. For mange er det skambelagt, mens noen prostituerte har kanskje en høyere terskel for å anmelde slikt til politiet enn andre. Det kan være fordi de ikke har lovlig opphold i Norge eller at de har et negativt forhold til politiet i hjemlandet, sier Anders Sunde-Eidem, seksjonsleder for etterforskning ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Han forteller at de vet veldig lite om hvor mange prostituerte som faktisk utsettes for vold og overgrep i Trondheim.

– De som jobber i Pimpit, som jobber opp mot menneskehandel og hallikvirksomhet, snakker med prostituerte nesten daglig. Det første de lurer på og det viktigste de spør om er om de har blitt utsatt for overgrep og vold. Vi har ikke mange hendelser der de bekrefter det. Vi har få straffesaker på dette, sier Sunde-Eidem.

Pimpit er en forkortelse for politiets innsats mot prostitusjon i Trondheim. I gruppa jobber det to faste etterforskere.

Få oppsøker hjelp

Kristin Schmitz er seksjonsleder for gynekologisk poliklinikk ved St. Olavs Hospital. De samarbeider tett med voldtektsmottaket på sykehuset. Schmitz forteller at det er sjelden prostituerte oppsøker mottaket.

–Vi vet det er et utsatt miljø hvor det foregår mye, men dessverre er det den gruppen som oppsøker oss minst. Vi er veldig glade når de kommer slik at de kan få hjelpen de fortjener, sier hun.

Alle ansatte på voldtektsmottaket har taushetsplikt, og det er opp til pasienten om vedkommende vil anmelde en voldtekt til politiet.

Bjørg Norli, leder ved Pro Senteret i Oslo, forteller at mange verken oppsøker helsevesen eller politi.

–Dessverre er det mange som ikke oppsøker noen, verken helsevesen eller politi, med mindre skadene er alvorlige, sier Norli.

Hun forteller også at mange har møtt manglende respekt hos legevakt og politiet.

–Det bidrar til at de ikke oppsøker dem. På voldtektsmottak er jeg ikke kjent med negative opplevelser, forteller Norli.

Kvinnen, som skal ha blitt voldtatt forrige uke, var aldri i tvil om at hun skulle melde fra.

– Hun tok kontakt med politiet med en gang. Hun mente han måtte stoppes, sier Skålevik

Anders Sunde-Eidem, leder for etterforskningsseksjonen ved Sør-Trøndelag politidistrikt, tror prostituerte har høyere terskel for å anmelde voldtekter. Foto: Vegard Eggen