På Olavsfestdagenes åpningsdag, åpnet også det historiske markedet i Erkebispegården. Utenfor Erkebispegården står boder fylt med både keramikk og treskjæringer. Ut av den buede inngang til Borggården siver det ut en søt lukt, innenfor murveggen står boder med søte epler dyppet i kanel og brente mandler. Erkebispegården er full av boder med middelaldersk håndverk, og skal forestille hvordan et middelaldersk marked så ut for tusen år siden.

– Vi ønsker å fremheve dyktige håndverkere. Her selger vi alt fra skinn, keramikk, glass, leker og smykker. Vi er opptatt av kvalitet, og her får du kjøpt ting som du ikke får kjøpt andre steder. Alt er hjemmelaget, og man finner ikke masseprodusert plastikk her, sier Ola Rønning, prosjektleder for det historiske markedet, som selv har ikledd seg i en grønn tunika for å være tidsriktig.

Internasjonale boder

Bare en halvtime etter åpningen av det historiske markedet var folk på plass ved bodene på markedet. Nysgjerrige etter å se hva de 30 bodene hadde å tilby.

– Mange av bodselgerne har reist langt. Vi har både lokale og utenlandske håndverkere. Mennesker fra blant annet Russland, Sverige, Ungarn og Polen har kommet hit i år, sier Rønning.

I fem dager skal det historiske markedet holde stand i Erkebispegården, hvor det er program hver dag. I løpet av de fem dagene kan man blant annet oppleve foredrag, middelaldermusikk og gjøglere på det historiske markedet. Prosjektlederen er allerede storfornøyd med åpningsdagen. Han håper på at markedet blir en folkefest de neste dagene.

– Jeg håper det blir stappfullt hver dag, og at markedet gir mange smilende mennesker. Yr melder varmebølger, og da satser jeg på at det blir sommerfest i Borggården, forteller han.

Les også: Olavsfeststart i strålende sol

Økt inntekt

I fjor hadde Olavsfestdagene hundre og åttitusen besøkende og i 2013 hundre og sekstifiretusen. Reiselivsdirektør i Visit Trondheim, Marvin Wiseth, sier det ikke finnes noe nøyaktig oversikt på hvor mye Olavsfestdagene genererer av inntekt til byen. Likevel mener han at det er en verdiskaping under festivalen.

– Olavsfestdagene betyr mye for kafé- og restaurantnæringen. De gir klare signal om at de merker økt inntekt. Under festivalen går man ikke bare på arrangement, men gjør flere aktiviteter. Som for eksempel å spise før og etter et arrangement. Kanskje tar man seg en handletur også. Det er ikke ubetydelig for byen. Dessuten skaper festivalen liv og røre i Trondheim, som gir økt trivsel, forklarer Wiseth.

Les også: – Godt å være framme ved pilegrimsmålet

– Vi elsker Norge

Blant kopper og kar og pil og buer i tre, står Stefan og Sabrina Hanko på markedet. Far og datter har reist fra Tyskland, ens ærend for å være med på det historiske markedet. Dette er deres åttende år, og de har tidsriktige middelalderkle for å gli inn i miljøet.

– Det er alltid en hyggelig opplevelse å være med på dette fine markedet. Det er en avslappet stemning her, og det er mye artig å se på. Vi jobber og selger varene våre, men vi er alltid avslappet når vi kommer hjem igjen. Vi elsker Norge, og elsker den kontakten dere har til tradisjonelt håndverk. Salget her går bedre enn i Tyskland, nettopp fordi Norge har en mye bedre tilknytning til håndverk i tre, forteller Sabrina.

Litt bortenfor tyskerne, sitter Rannveig Lunestad fra Hardanger og vever et kunstbilde. Boden hennes er fylt til randen av hjemmevevet tepper og bilder. Dette er hennes første år på markedet i Erkebispegården.

– Jeg synes dette markedet virker spennende, og det har en høy kvalitet. Dessuten blir man tatt seriøs her, og det gjør seg bra, forteller Lunestad.

Les også: Ingen festival uten frivillige

Dronninger og konger

Markedet har laget mange aktiviteter for barn, og for en liten sum kan barn blant annet lage sin egen krone eller sitt eget smykkeskrin. Bort fra sollyset og inn i murbygningen i Erkebispegården, står Ingrid Tesli Vindenes og hjelper barna med å lage skrin.

– Dette er et fint tidspunkt å fortelle barna om blant annet Olavsskrinet. Så vi driver også med historieformidling. Når barna lager kroner og skrin, vil de fleste barna være konge og dronning over Trondheim. Akkurat nå har Trondheim utallige konger og dronninger, forteller hun.

Ved bordet hvor glitter ligget strødd, sitter Eline Fladved og lager sitt eget smykkeskrin. Hun har reist hit sammen med mor Marit Østlyng og mormor Anny Østlyng.

– Vi bruker å dra hit hvert år. Det er er atig å se på folkelivet. Eline elsker glitter, så dette er perfekt aktivitet for henne, sier Marit.

Les også: Tro, håp og vandring

Livet kommer tilbake

Ordfører i Trondheim kommune, Rita Ottervik, sier Olavsfestdagene er viktig for både Trondheim og Trøndelag.

– Det er en knutepunktfestvial, og det kommer tilreisende til Trondheim fra flere steder for å oppleve Olavsfestdagene. Det er en fantastisk kulturopplevelse, og Olavsfestdagene er viktig for oss. Etter en stille sommeruke, men under festivalen kommer livet i byen tilbake, sier Ottervik.

Hun har selv nettopp kommet hjem fra ferie, og har ikke fått studert programmet godt nok. Likevel er hun bestemt på å få med seg mye under Olavsfestdagene.

–Det artigste er å se på folkelivet i byen, og se på hvor mye folk koser seg. Jeg skal få med meg en messe, og så skal jeg på Stingkonsert. Jeg må se litt mer på programmet for å finne ut hva mer jeg skal være med på, sier Ottervik, som også skal innom det historiske markedet i løpet av festivalen.