Vanessa Vidal Thrane har startet opp treningsgruppe som kombinerer høy puls og svette med familietid.

- Mange tror at tid med barna, sosialt liv og trening ikke kan kombineres. Det ville jeg motbevise, sier hun.

Da 35-åringen gikk ut i mammapermisjon med Sophia (9 md.) i vinter, fikk hun ideen til å invitere andre med spedbarn til felles treningsøkt.

- Jeg elsker trening og elsker å være med familien. Ingen av delene trenger å gå på bekostningen av hverandre, og det vil jeg at flere skal oppdage, sier hun.

Inviterte til hagetrening

Fembarnsmammaen fra Trondheim opprettet gruppa «Aktiv med baby» på Facebook, og startet med å invitere venner til trilleturer og joggeturer. Mottakelsen var så god at hun valgte å åpne Facebook-gruppa for alle – ikke bare egne venner.

Responsen hun da fikk ga henne motivasjon til å fortsette med arrangerte familietreninger utendørs. Da våren kom begynte hun å holde styrkeøkter både i parker og i egen hage.

- Vi har blant annet hatt styrkeøkter med babyen som vekt, forklarer Vidal Thrane.

Tilbudet er gratis for alle som vil trene med tenåringen sin så vel som med spedbarnet sitt. Det er også lov å komme alene.

- Viktig å være sammen

- Med denne karen på skuldrene blir det tungt, sier en passe svett Tommy Børresen.

Det er onsdag formiddag og om lag 20 mennesker er samlet på Marinen i Trondheim. Den yngste i gruppa er 10 måneder gamle Lasse. Han fungerer godt som skuldervekt når pappa tar utfallsøvelse. Hele familien er representert under familietreningen. Lillebror Lasse er med for første gang, mens Ida (3) har vært med mamma Jeanette før.

- Det er fint å komme seg ut i frisk luft med hele familien. Det er godt å få bevegd seg, men det er viktigst at familien er sammen, sier Jeanette Børresen.

Intervalltrening sto på treningsplanen. Vanessa Vidal Thrane hadde valgt ut seks øvelser – både styrke- og utholdenhetsøvelser. Ida syntes det var veldig morsomt å sitte på skuldrene til pappa mens han hinket rundt så fort han kunne, men treåringen fant fort ut at det var artigere å være med å hinke selv.

- Som en lek for barna

Etter åtte runder med blant annet spensthopp, utfall, hinking og løping var det flere svette panner i gruppa.

- Det er kjempeartig å være med, selv om barna er flinkere enn meg, ler mamma Siv Todal, som hadde med Solveig (12), Edvard (8) og Sarah Isabel (7).

- Jeg synes det er gøy å bli sliten, sier Solveig Petersen Todal.

Variasjon i øktene er vesentlig når man har med barn, mener Vidal Thrane:

- Det skal være morsomt for dem – som en lek. Vi pleier å avslutte med yoga. Barna synes det er så gøy å stå i rare posisjoner.

Fødselsdepresjon

Et av målene hun har med familietreningen er å forebygge fødselsdepresjoner. Lidelsene regnes som relativt vanlige etter fødsel. Ifølge Helsedirektoratet kan tilstanden spenne fra mindre plager til alvorlig depresjon. Vidal Thrane vet at trening ikke fikser alt, men tror at en aktiv hverdag hjelper.

- Det finnes foreløpig ingen forskning som med sikkerhet har vist at fysisk aktivitet forebygger fødselsdepresjon. Men en rekke studier viser at fysisk aktivitet har en positiv effekt på mental helse generelt. Derfor kan det tenkes at trening kan hjelpe dem som lider av fødselsdepresjon, sier professor på medisinsk fakultet ved Universitetet i Oslo, Malin Eberhard-Gran.

Hun synes initiativet fra Vidal Thrane virker positivt.

- Vi vet at god sosial støtte kan bidra til å forebygge fødselsdepresjoner, sier hun.

- Trening gir i alle fall bedre humør og energi. Jeg er et bevis på det, sier Vidal Thrane.

Hun trente ikke i det hele tatt i løpet av sine to første svangerskap. Da hun ble gravid for tredje gang for ti år siden fikk hun bekkenløsning.

- Jeg hadde store smerter, klarte ikke å gå og måtte trene meg opp med fysioterapeut. Da gikk det opp et lys: Jeg måtte trene for å holde meg frisk.

Treningsinteressen tok av, og hun begynte etter kort tid å jobbe på treningssenter i Trondheim. Siden har hun vært i bransjen. Familietreningen er noe hun bruker fritiden og mammapermisjonen på. Håpet hennes er å videreutvikle konseptet. Det synes datteren Christina (10) er bra.

- Jeg synes det er artig å trene ute sammen med mamma, sier hun.

Kjenner seg igjen

Trebarnsmamma Janne Bostad kjenner seg igjen i tankegangen om at småbarnsliv setter en stopper for treningen.

- Små barn stjeler mye av tiden man ellers ville brukt på egenpleie. Jeg har lært at jeg kan få ei god treningsøkt selv om jeg tar den på stuegulvet eller i hagen. Jeg trenger ikke trene på treningssenter i to timer for å være fornøyd. Det handler om å endre holdninger, sier Bostad.

Vanessa Vidal Thrane håper flere småbarnsforeldre forstår at litt er bedre enn ingen trening.

- 30 minutter et par gang i uka sammen med barnet er et fint utgangspunkt. Det er synd at mange har så urealistiske mål. Da er det lett at man ender opp med å droppe treningen helt, sier hun.