En syrisk mann (19) ble brutalt slått i bakken og trakassert av en 18 år gammel namsosing, mens voldsmannens venner lo.

Alt ble filmet, skrytt av og delt på sosiale medier. Voldsepisoden i Namsos har rystet hele Norge.

Hva gjør dette med ryktet til Namsos?

- Voldsepisoden kunne skjedd hvor som helst. I lengden tror jeg neppe at Namsos har et dårlig rykte, nettopp fordi folk vet at dette kan skje over alt. Jeg håper at folk landet over har fått med seg at det som skjedde traff oss namsosinger, og at vi reagerte sterkt.

Voldsepisoden ble kjent fordi den ble filmet. Hva betyr det for samfunnsdebatten at filmen lekket på sosiale medier?

- På en måte kan en kanskje si heldigvis til at volden ble filmet og offentliggjort denne gangen, slik at vi fikk se med egne øyne hva som ofte foregår. Jeg tror mange fikk seg en oppvåkning. Selv ble jeg fysisk dårlig da jeg så filmen. Dersom denne episoden ikke hadde blitt filmet og delt på sosiale medier, ville hendelsen kanskje blitt en notis i lokalavisa. Markeringen mot vold ville heller ikke funnet sted i Namsos på søndag. Det at denne spesifikke episoden fikk så massiv medieoppmerksomhet, ga oss en anledning til å stå opp mot vold.

Du sto selv på talerstolen under markeringen mot vold. Hvorfor holdt du appell?

- Jeg er genuint glad i Namsos, og vil at byen skal være en god by å leve i. Dette er selve drivkraften bak at jeg stiller som ordførerkandidat. Voldsepisoden berørte meg, og jeg kjente et sterkt behov for å gjøre noe. Jeg hadde en sterk avmaktsfølelse. Etter å ha tenkt en stund, kom jeg frem til at en appell kunne være mitt bidrag mot vold.

Er saken tatt ut av proporsjoner?

- Gapestokken er avskaffet for lengst, men vi har likevel en form for gapestokk også i dag. Gjerningsmannen i denne saken har fått tabben sin kringkastet over hele landet. Oppmerksomheten mot ham har vært ekstrem. Hetsen av gjerningsmannen er tatt ut av proporsjoner i media – spesielt i sosiale medier. Når er det nok? Jeg har sett innlegg på sosiale medier med voldstrusler mot ham. Vi må huske at den ene ugjerningen ikke legitimerer den andre. Nå er gjerningsmannen på et vis blitt et offer.

Hvordan blir de involverte tatt vare på?

- Offeret bor i Overhalla, men Namsos kommune har tilbudt hjelpe ham. Tilbakemeldingen er at offeret blir godt nok tatt vare på i hjemkommunen. Moren til gjerningsmannen er blitt kontaktet av ordfører i Namsos, Morten Stene. Foreløpig tar familien seg av ham uten bistand. Jeg vet at gjerningsmannen har det forferdelig etter å ha blitt fordømt av en hel nasjon. Det er tøff læring for en ung mann.

Hva har denne episoden gjort med lokalsamfunnet?

- Jeg håper og tror at det blir mindre vold i lokalsamfunnet fremover, blant annet fordi ungdommen har skjønt hvor stygt vold er. Samtidig tror jeg namsosinger flest har forstått at gjerningsmannen bør få en sjanse. I alle fall håper jeg de har det. Han kan ikke hetses og dømmes i evighet. Det løser absolutt ingenting om vi hetser og dømmer ham. Gjerningsmannen skal bo i Namsos, og må bli ivaretatt av lokalsamfunnet. Jeg er overbevist om at han har lært og at han blir en god borger.

Rasistisk eller ikke: Hva sier voldshendelsen om ungdomsmiljøet i Namsos?

- Namsos er en god by å være ung i. Selv har jeg tre unger som er oppvokst her, og jeg har bare gode erfaringer med ungdomskulturen. Namsos er stor nok til at det er mange tilbud, og liten nok til at det er oversiktlig og trygt. Voldshendelsen er ikke representativ for ungdomsmiljøet i Namsos. Men det er naivt å tro at slikt ikke kan skje her.

Denne uken har nok en film av offentlig trakassering fått nasjonal oppmerksomhet. En kvinne på T-banen i Oslo sjikanerer og slår en muslimsk kvinne. I likhet med videoen fra Namsos griper ingen inn. Hva sier det om nordmenn?

- Jeg sier som Arnulf Øverland: «Du må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv». Vi blir medskyldige hvis vi observerer at noen blir utsatt for vold og trakassering uten å gripe inn. Det er ille hvis vi nordmenn er på vei dit at vi snur oss vekk fordi vi ikke kjenner dem som blir trakassert, eller fordi det er ubehagelig å blande seg. Jeg håper ikke det er typisk norsk ikke å gripe inn. Og jeg vet at det ikke er typisk namsosing. Små plasser har nok en fordel, fordi man kjenner alle – eller i alle fall noen som kjenner.

Hva skal politikerne i Namsos gjøre for å forebygge vold fremover?

- Politikerne i Namsos bør fortsette å sørge for at alle blir ivaretatt – også de som har tabbet seg ut. Gjerningsmannen skal inn i varmen igjen. I tillegg har vi politikere et ansvar for å si at vold aldri er greit. Jeg tror politikerne bør snakke med ungdommen, ikke om dem. Vi skal jobbe for at Namsos skal være en trygg by, og utnytte det positive i at innbyggerne lettere ser hverandre fordi byen er såpass liten.