To ganger i sommer har rektoren ved Flatåsen skole fått beskjed om at det har vært hærverk skolen. Sist gang var i forrige uke.

– Jeg blir lei meg, skuffet og sint. Det ser ikke ut på skolen etter det siste hærverket. Det virker som det er gjort uten mål og mening, sier rektor Hilde Klungsøyr ved Flatåsen skole.

Forrige uke ble rundt 12 ruter knust og det ble tømt olje utover skolegården.

– Jeg kan tolerere mye av ungdommen hvis det er et uhell, men hærverk som er gjort med vilje har jeg vanskelig med å forstå og tolerere, sier hun.

Mindre til andre oppgaver

Flatåsen er ikke den eneste skolen som har vært utsatt for hærverk de siste tre årene. Trondheim kommune har punget ut 4 millioner kroner for å reparere hærverk på byens skoler siden 2012, viser tall fra kommunen.

– Det er alt fra knuste ruter og tagging til vann som flyter ut over gulvene fordi noen har tettet igjen vaskene med vilje, sier fungerende direktør i Trondheim eiendom, Torbjørn Thoresen.

Til sammen er det begått hærverk på kommunale bygg for 4,5 millioner kroner siden 2012. Tallet inkluderer ikke hærverk på kommunale utleieboliger. Det er penger kommunen gjerne skulle ha brukt til andre formål.

– Dette er penger vi heller kunne ha brukt på å pusse opp skolene og vedlikehold. Det blir mindre penger til andre oppgaver når vi må bruke penger på å rydde opp etter hærverk, sier Thoresen.

– Trist for barna

Trondheim eiendom og vaktmesteren begynner å rydde opp etter hærverket på Flatåsen skole med en gang. Det vil derimot ta en stund før de nye rutene er levert.

– Det er trist for barna som kommer tilbake til skolestart at de ser at det ser slik ut som det gjør nå, sier Klungsøyr.

Skolen har ønsket å sette opp kameraovervåkning for å forhindre nye hærverk, men har fått nei til det. Rektoren føler seg hjelpeløs og vet ikke hva de skal gjøre for å få slutt på at ungdommer ødelegger eiendommen.

– Vi har tatt det opp med elevene og personalet vet at dette er et problem. Politiet patruljerer i området, men likevel så skjer dette igjen. Vaktmesteren og Trondheim eiendom gjør en kjempejobb med å rydde opp, sier hun.

Innleid vaktselskap

Flatåsen skole var skolen i Trondheim som hadde flest tilfeller av hærverk i fjor. Da ble 16 hærverk registrert på den nedre delen av skolen. Det var 15 hærverk på Tonstad skole, ifølge tall fra Trondheim kommune. Så langt i år er det registrert åtte tilfeller av hærverk på Flatåsen skole. På Sjetne skole og Sverresborg skole er det begått seks hærverk.

– Det varierer litt fra år til år hvilke skoler som er mye utsatt for hærverk, sier Thoresen.

Trondheim kommune har leid inn et vaktselskap for å minske antallet hærverk som blir gjort på deres bygg.

– De besøker faste steder hver dag. Det er spesielt skoler som tidligere har slitt med at det blir gjort hærverk. Dette tiltaket hjelper. Vi ser at det skremmer noen fra å gjøre hærverk, sier Thoresen, som opplyser at kommunen anmelder alle hærverk til politiet.

Det er ikke bare hærverk på offentlige bygg som er et problem. Forsøpling er et større problem nå enn tidligere.

– Vi ser at noen ungdommer slipper søppelet rett ned i stedet for å kaste det i søppelkassene. Det blir tatt fortløpende av vaktmesterne og andre, men vi bruker tid og ressurser, sier Thoresen.

Prioritering

Politiet tar opp skadeverk som et av temaene når de er på besøk hos skolene.

– Vi bruker tid på å snakke om skadeverk og erstatning når vi på skolene. Hvis man blir tatt for skadeverk må man betale erstatning, selv om man er under den kriminelle lavalderen, sier seksjonsleder Jan Erik Haugdal for forebyggende avdeling ved Sentrum politistasjon i Trondheim.

Politiet har en dialog med skolene og de involverte om hvordan man kan gjøre opp etter slike saker. En del av sakene avgjøres i konfliktrådet.

– Det er ikke mye læring for ungdommene i at noen betaler regningen for dem. Da ser vi heller på om vi kan bruke konfliktrådet, sier Haugdal.

– Gjør dere nok for stoppe dette?

– Vi får ikke gjort nok i og med at problemet er så utbredt. Vi kunne gjort mer, men det handler om prioritering. Jeg synes ikke at skadeverk skal forbigås i stillhet, men av og til må vi prioritere andre typer kriminalitet. Vi ser på sakene når vi får dem. Det er viktig at folk anmelder skadeverk og tipser oss hvis de ser at slikt skjer slik at vi kan ta tak i det, sier Haugdal.

Det var oljesøl utover skolegården og oppover veggene på Flatåsen skole. Foto: Thomas Hoem