- Men hvordan vil studiehverdagen bli i den nye, sammenslåtte og geografisk spredte institusjonen?

Hvordan få høy kvalitet på forskning og utdanning? Og hva vil skje med studentkulturen? Er det mulig å beholde egen identitet samtidig som studentene også skal kunne føle tilhørighet til en gigantinstitusjon med over 40 000 studenter?

Les også: Sterk fusjonsmotstand blant vitenskapelige ved NTNU

Les også: Sprik mellom NTNU og fusjonspartnerne

Kommer med innspill

Det er sånt de diskuterer, de tre høyskolestudentene og de «ektefødte» NTNU-erne Håkon Hagen og Tove Marian Hansen. Rundt 30 studenter er samlet til fusjonscamp på Gløshaugen. I fem arbeidsgrupper med temaene internasjonal utveksling, regnskogfondet og tv-aksjonen, studentmedvirkning, topp undervisning – lærerik vurdering og studentidentitet og -kultur. I en uke diskuterer de utfordringer, muligheter og ikke minst drømmer og visjoner for nye NTNU. Campen skal munne ut i konkrete innspill.

Vil ikke klage i ettertid

- Vil de høye herrer og kvinner lytte til studentene?

- Det vil de, mener prosjektleder for fusjonscampen «NTNU Vi», Elise Landsem.

- Vi har fått beskjed om at de venter på innspill fra oss. Her ved NTNU har vi hele tiden hatt et godt samarbeid med ledelsen. Vi blir tatt med på råd i de fleste saker. Og i denne saken krever vi å bli hørt.

Elise Landsem er studentrepresentant i NTNUs styre, og fikk ideen til campen etter å ha vært på et møte om fusjonen for studieavdelingen.

- Vi må bruke de mulighetene vi har til å påvirke. Vi vil ikke være slike studenter som klager og syter i ettertid.

Hun fikk raskt med seg andre studentpolitikere, både fra NTNU og de tre høyskolene.

Grasrotstudenter

- Lederne for arbeidsgruppene er folk som er aktive i studentdemokratiet. Men deltakerne ellers er helt vanlige grasrotstudenter. Noe av poenget er at de skal kunne se på prosessen med åpne øyne. De er utenfor boksen, og kjenner ikke historien så godt som vi som er innenfor. De kan hjelpe oss til å drømme, sier hun.

For noen av studentene er det også et første møte med NTNU og Trondheim. Hele byen blir tatt i bruk under campen – med vandreturer og instagramfotografering på blant annet Bakklandet og Lerkendal. Den første kvelden ble avsluttet i god fusjonsstil på Den gode nabo. Og før deltakerne drar hver til sitt søndag, er det galla etter beste NTNU-oppskrift lørdag kveld, med blant annet middag, studenterssang og ordensskål. Men også Ålesund-studentene og Gjøvik-studenter skal bidra med sine tradisjoner.

Felles studentkultur

Det sosiale er viktig.

– Vi skaper en liten, felles studentkultur her og nå, sier Landsem.

Nelly Askjer liker det hun ser og opplever.

– Alt virker veldig godt tilrettelagt for studentene her, både bygningene og byen.

Hun studerer biomarin innovasjon i Ålesund.

– Jeg har lyst til å ta mastergraden her innenfor akvakultur.

Mulighetene for å veksle mellom studiested er en av de positive sidene ved fusjonen, sett fra studentenes side. Negative er ingen av studentene til fusjonen – selv om Marian Hansen synes det er vanskelig å forestille seg hvordan det blir.

Surrealistisk stort

– NTNU er jo allerede så stort. Da blir det nesten surrealistisk å tenke på at vi skal bli enda større. Men nettopp derfor er denne campen så nyttig. Vi blir kjent med studenter fra de andre institusjonene.

Tage Karlsen, som studerer økonomi og ledelse i Gjøvik, forteller at økonomimiljøet der er lite.

– For oss er det en fordel å tilhøre et større miljø. Annerledes er det kanskje for fagmiljøene som både er store og har et godt renomme nasjonalt. De er kanskje ikke like interessert å bytte ut et godt kjent «merkenavn» med NTNU.

Etter halvgodt løp forteller Elise Landsem at interessen utenfra er stor.

– Vi har fått massevis av positive tilbakemeldinger. Forventningen er stor til hva de forskjellige gruppene kommer til å levere.

Studentkultur: De kommer fra ulike studentmiljøer: Nelly Askjer, Høgskolen i Ålesund, Tove Marian Hansen, NTNU, Håkon Hagen NTNU, Benjamin Gjelmstad (HiST) og Tage Karlsen (HiG). Foto: Agnethe Weisser
Studentdrevet: Campen er initiert og organisert av studentpolitikere fra de fire institusjonene. Fra venstre: Merete Falck, Maria Honerød, Ole Jacob Oosterhof, Magnus Bjerke, Madeleine Lorås, Elise Landsem, Kristian Sjølie og Kaja Holmeland. Foto: Agnethe Weisser
Forberedelser: Gruppelederne Madeleine Loeåa, Merete Falck, Magnus Bjerke, Ole-Jacob Osterhof og Tuva Melfjord henter utstyr til gruppearbeidet. Prosjektleder Elise Landsem og nestleder Kristian Sjølie (med ryggen til) deler ut. Foto: Agnethe Weisser