Politikere på tvers av partiskillene mener at en geografisk samling av NTNU er nærmere etter tirsdagens nyhet.

Både trondheimsordfører Rita Ottervik (Ap) og stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (Frp) mener det er en historisk hendelse på linje med etableringen av NTH i 1910 at NTNU og Hist slås sammen og - eventuelt - samles geografisk.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen slapp nyheten på minglemøtet etter immatrikuleringen tirsdag. Statsråden røpet at kvalitetssikringsprosessen (KS1) for campus i Trondheim har gitt tommelen opp for samling.

Utrederne i Møreforsking/Metier konkluderer i rapporten som blir kjent fredag at fraflytting av Dragvoll og samling av campus i tilknytning til Gløshaugen er samfunnsøkonomisk forsvarlig.

LES PLUSSKOMMENTAR: NTNU-rektor Gunnar Bovim vil få sitt store ønske oppfylt

–Jeg er veldig fornøyd og glad. Nå føler jeg meg trygg på at dette vil gå i orden, sier Rita Ottervik. En samling av utdannings-Trondheim betyr enormt mye. Trondheim blir enda mer attraktiv som kunnskapsby og vi får Norges største universitetet. Dette markerer et tempo- og taktskifte for byen.

Full tenning hos Frp

Fremskrittspartiets utdanningspolitiske talsmann Sivert Bjørnstad er ikke mindre fornøyd.

– Fantastisk gode nyheter. At Torbjørn legger det frem på denne måten tyder på at han har et engasjement for saken. Utrolig lovende, men det gjenstår noen runder. Nå må vi begeistre resten av landet. Det får bli jobben vår fremover.

LES PÅ PLUSS: – I arbeidslivet henger et vitnemål fra NTNU høyest

Bjørnstad mener det blir vanskeligere for «tallknuserne» i Finansdepartementet å være negative til prosjektet når de faglige instansene har sagt at samfunnsnytten ved samling er verdt kostnadene.

– Hvis utbyggingen blir vedtatt, er det viktig at det vedtas en helhetlig utbygging, slik at man slipper usikkerhet rundt hvert statsbudsjett. Dette vil ta mange år fullføre og trenger støtte fra begge sider av gangen. Heldigvis ser det ut til at det er det.

Ballen hos regjeringen

Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) har lenge vært en pådriver for å samle NTNU ved Gløshaugen.

– Dette er gledelig for studentene, for Trondheim og for kunnskapsnasjonen Norge. Fusjonen mellom NTNU og høyskolene, og en samling av NTNU i Trondheim, vil styrke universitetet. Nå er det klart at de faglige rådene er entydige. Da avhenger det av den politiske viljen og finansieringen. Regjeringen vil ikke ha noe problem i Stortinget, der er det tverrpolitisk enighet og massiv støtte til samling, sier Sandvik.

Ordførerkandidat Yngve Brox (H) synes også det var en svært hyggelig dag i går.

– Usedvanlig spennende. Dette ser veldig bra ut. Statsråden har tatt eierskap i prosessen og viser engasjement for at rammevilkårene skal bli gode for NTNU. Regjeringen har sørget for penger slik at NTNU får utredet campusspørsmålet. Dette er så bra som det går an å få det til.

– Men mange i Utdannings-Norge ønsker penger til store byggeprosjekter?

– Regjeringen har vært tydelig på at pengene skal brukes der de gir økt kvalitet. Jeg er glad for at den holder trykket oppe både på campus og etableringen av Ocean Space Centre. Økonomisk har campussaken en plusside gjennom realiseringen av verdiene på Dragvoll, sier Yngve Brox.

Glad rektor

NTNU-rektor Gunnar Bovim synes det er veldig gledelig at de faglige rådene sier at samling av campus er best.

Det var knyttet stor spenning til rapporten som publiseres fredag. Hvis utrederne hadde konkludert at de samfunnsmessige fordelene av en samling av NTNU ikke har forsvart de store kostnadene, ville det blitt vanskeligere å få det gjennomført politisk. Rektor Gunnar Bovim er svært fornøyd med det statsråden lekket fra rapporten går, men tar ikke seieren på forskudd.

– Vi har respekt for at dette krever politisk behandling. Samtidig har statsråden signalisert at det ikke skal unødig lang tid.

–Hva er sjansene for at regjering og storting sier ja?

–Jeg er optimist, sier en bredt smilende rektor.

Budbringeren: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen lekket nyheten om at fraflytting av Dragvoll og samling av campus ved Gløshaugen er samfunnsøkonomisk positivt. Foto: jens petter søraa