Dette er Trondheim Aps hovedløfter for den neste fireårsperioden dersom de vinner valget.

Ordfører Rita Ottervik og listetoppene i Ap er samlet på Kristiansten festning. Der varsler de samme kurs de neste fire årene som de siste 12.

– Vi lover å gjennomføre disse løftene, og vil at velgerne skal kunne måle oss på hva vi gjennomfører. Våre løfter skal ligge innenfor det som er økonomisk forsvarlig, vi kan ikke gjøre alt. Men vi skal være ambisiøse, og bruke pengene til beste for alle, sier Rita Ottervik.

TEST DEG SELV: Hvilket parti er du mest enige med i Trondheim?

Hovedløftene

Her er hovedløftene Rita Ottervik og Ap går til valg på for de neste fire årene:

  • 135 nye sykehjemsplasser og 150 nye omsorgsboliger skal bygges. På Persaunet er man i gang med byggingen, og neste sykehjem i køen skal bygges på Risvollan.

  • De nye sykehjemmene skal få 120 nye årsverk. I tillegg skal grunnbemanningen økes med 100 nye årsverk de neste fire årene.

  • Det skal fortsatt brukes en million kroner pr. dag de neste fire årene til å pusse opp skoler i Trondheim. Elever skal få bedre oppfølging, og det skal ansettes flere lærere. I sine hovedløfter har ikke Ap spesifisert hvor mange flere lærere som skal ansettes.

  • Satsingen på barnehager skal fortsette, og Ap vil jobbe for flere opptak i året.

  • Sammen med idretten og det offentlige skal det bygges 15 nye hallflater og 20 nye kunstgressbaner. Antall plasser i kulturskolen skal økes.

  • Ap lover å drive en aktiv næringspolitikk, og sikre mer næringsareal i Trondheim. Partiet lover å legge til rette for minst 1750 nye boliger hvert år for å møte den økende befolkningsveksten.

LES OGSÅ (Kommentar): Kampen om eldreomsorgen

Bedre omsorg

– Vi må fortsette å bygge ut nye sykehjemsplasser, og vi skal også sørge for at det blir flere ansatte i eldreomsorgen. I tillegg til nye stillinger på de nye sykehjemmene, kommer det 100 ekstra stillinger for å bedre eldreomsorgen. Vi lyser nå bare ut 100 prosent-stillinger som sykepleiere i Trondheim, og skal i tillegg økte kompetansen og kvaliteten gjennom å gi videre- og etterutdanning. Dermed vil vi skape en bedre eldreomsorg i Trondheim, sier Rita Ottervik.

– 100 flere stillinger fordelt over fire år er ikke mer enn 25 nye stillinger i året. Det er neppe nok til å styrke bemanningen vesentlig på alle sykehjemmene rundt om i Trondheim?

– Det er et betydelig skritt i riktig retning. 25 nye stillinger i året vil hjelpe betydelig. Vi kunne lansert et høyere tall, men for oss er det viktig å levere løfter vi vet vi kan innfri. Dersom den økonomiske utviklingen blir bedre enn forutsatt vil det kommer flere stillinger, men dette er det vi garanterer. I tillegg fortsetter arbeidet med å øke deltidsstillinger i eldreomsorgen til heltidsstillinger. Det vi kan love er at det i neste valgperioden skal jobbe flere mennesker i eldreomsorgen i Trondheim, sier Ottervik.

Boliger og arbeidsplasser

I tillegg til å love fortsatt rehabilitering og utbygging av skolene i Trondheim, mener Ap det nå legges bedre til rette for økt boligbygging. Partiet vil garantere for at det legges til rette for 1750 nye boliger hvert år. Også nye næringsområder skal prioriteres.

– Byen vokser, og vi må føre en aktiv nærings- og boligpolitikk. Vi må tilby næringslivet nye arealer, og vi må finne plass til den industrien som i dag holder til på Nyhavna, sier Geir Waage.

Rita Ottervik erkjenner at det høyre antall nye boliger vil utfordre dyrket jord og verneområder i Trondheim de kommende årene.

– Når en by vokser så fort som vi gjør vil dette stadig bli et tema. Men vi skal ha fokus på å ta vare på den mest verdifulle matjorda gjennom å trekke en grønn strek som verner den. Boligbygging inn i områdene mot Bymarka kommer heller ikke på tale, sier Rita Ottervik.

Ikke imponert

Høyres andrekandidat i Trondheim, Ingrid Skjøtskift, registrerer Aps hovedløfter i valgkampen, men lar seg ikke imponere.

– De har hatt makta i 12 år. Jeg tror velgerne venter å se resultater, ikke flere løfter, sier hun.

– 12 år med makta i Trondheim er lenge, man skulle tro at de hadde løst mange av problemene i eldreomsorgen i løpet av disse årene. Vi ser nå en budsjettsprekk for 2015 som rammer omsorgen, og det har vært mange meldinger om kriser og avvik i omsorgen. Grunnbemanningen må opp, det er helt sikkert. Men jeg tror velgerne er mer interessert i politikere som kan handle fremfor å love, sier Skjøtskift.

Ingrid Skjøtskift sier eldreomsorgen i Trondheims viktigste utfordring er flere ansatte, spesielt på kveld og i helgene.

– Det viktigste nå er at det ansettes flere mennesker som kan være med på å skape en bedre omsorg. I Ap-styrte Trondheim fører sprekk i budsjettene til at det i realiteten kuttes i omsorgen. Nå lover Ap økt grunnbemanning, men jeg tror velgerne heller vil spørre seg om hvorfor dette ikke har skjedd tidligere. Det er på tide at andre politikere med andre løsninger får prøve seg nå, sier Ingrid Skjøtskift i Trondheim Høyre.