NTNU-ledelsen og trønderske politikere lokalt, regionalt og på Stortinget krysser fingrer og tær for at milliardene skal komme trillende og endelig fjerne NTNUs verkebyll: Skal NTNU fortsette som Gløshaugen og Dragvoll – eller samles fysisk. Svært mye avhenger av en kjapp og munnrapp telemarking.

Er det nok politisk vilje til å sende milliarder til NTNUs campusprosjekt? Ocean Space Centre skal også ha et knippe milliarder.

Les mer: Flytter 14000 studenter

– Campus handler ikke om et bypolitisk tiltak. Vi snakker om en investering i kunnskap for hele landet. Det er ikke et argument i seg selv at det er flere store prosjekter i samme by. Jeg mener det finnes gode argumenter for at NTNUs campus i Trondheim også har mye å si for studiekvaliteten. Dette er en prosess vi må ta på en skikkelig måte, men vi skal ikke spille unødig tid.

Har NTNU vært for stortenkt?

– Nei, jeg synes ikke det. Ledelsen tenker langsiktig og systematisk, som kan forventes av en institusjon med høye ambisjoner.

Les mer: På linje med opprettelsen av NTH

Du skryter av NTNU, men universitetet skinner ikke på internasjonale rankinger?

– Jeg roser ikke NTNU fordi det er noe jeg finner på. Da jeg sa at en grad fra NTNU settes høyest, er det fordi NHOs kompetansebarometer viser det. Det er innenfor ingeniørfag, men sier noe om anerkjennelsen av hele fagmiljøet. En del av rankingene må man ta med forbehold.

Hva bør NTNU forbedre?

–Spørsmålet er ikke hva NTNU skal gjøre for å klatre på rankingene, men for å bli enda bedre. Studiekvalitet må alle institusjoner jobbe med. Får studentene god nok oppfølging? Er forventningene til studentene høye nok i alle fag? Er vi gode til å koble forskning og undervisning? NTNU er flink til å spisse, det mener jeg må gjøres enda mer. Men noe av suksessen for universiteter avhenger av at klåfingra politikere holder seg litt unna. Vi skaffer pengene, men har klare forventninger: Lag en enda bedre institusjon.

Les mer: Sola skinner over NTNU

Du er ikke redd for at NTNU tar seg vann over hodet med å absorbere tre høyskoler og samtidig satse på et gigantisk byggeprogram?

– Nei. En skilpadde må stikke hodet ut av skallet. Det er den eneste måten å komme fremover på.

Din kollega Sanner sliter med å få kommunene til å slå seg sammen, er du fornøyd med fusjonene du har fått gjennomført?

– Vi presser på for å få flere sammenslåinger. Fortsatt er det for mange små enheter. Vi regner med å få flere fusjoner, blant annet foregår det en interessant prosess mellom Høgskolen i Nord-Trøndelag og Universitetet i Nordland.

Ferske NTNU-studenter etterlyser å «bli sett», hvordan skal NTNU få det til når universitetet blir vesentlig større?

– Det må NTNU løse selv. Vi har en lang tradisjon med studentdemokrati i Norge. Det må være på plass også når NTNU blir større.

Les mer: Du deltar på et verdenslag

Hva er rådet ditt til fagmiljøer på NTNU som kvier seg for å ansette flinke iransk stipendiater etter at flere ble nødt til å forlate Norge?

– Dette er en veldig vanskelig sak. Vi forholder oss til de internasjonale sanksjonene mot Iran og rådene fra norske sikkerhetsmyndigheter. Forhåpentligvis vil dette bedre seg etter at vi har fått en atomavtale på plass.

Les mer: Anbefaler NTNU-samling

Hvor mye jobber du?

– Hmmm … Skremmende mye, antagelig. Men jeg forsøker å komme hjem som ofte som mulig til familien om ettermiddagene.

Isaksen liker å holde en uformell tone og spøker gjerne når han snakker med folk i sektoren. Noen ufrivillige morsomheter er det også blitt. En gang bommet han stygt i brøkregning og i en debatt med Trond Giske kalte han den tyske preposisjonsrekken «an, auf, hinter, in, neben ... for sterke verb. Etter tabben la han ut denne twittermeldingen:

«Mine tanker i denne stund går til mine dyktige tysklærere. Ikke deres feil at gammel kunnskap – i motsetning til kjærlighet – ruster.»

Hårfagrejobb: I 1996 ble enhetene i Universitetet i Trondheim samlet til NTNU. Nå kan kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen bli den som samler NTNU fysisk. Foto: Kjell A.Olsen
Ingen løfter: Kunnskapsministeren skryter gjerne av NTNU, men vil ikke love noen milliardcampus ennå. I bakgrunnen partikollega Frank Jenssen. Foto: Kjell A.Olsen