– Det viktigste er at foreldrene er interessert i skolen, engasjert i det barnet gjør - at de er påkoblet, sier rektor ved Charlottenlund barneskole, Gunn Langset Trøan.

Les også: 3+3=6. Det er enkelt.

Mandag tar hun imot 84 ferske førsteklassinger. Når hun ber om foreldreengasjement, får hun full støtte av NTNU-professor May Britt Drugli:

– Forskning viser helt tydelig at barna gjør det bedre på skolen, når foreldrene er involvert i skolehverdagen, påpeker hun.

Les også: Ti ting man bør vite om ungdomsskolen

Her er tips til en god skolehverdag:

Engasjert

Vær interessert og engasjert i barnet ditt. Ikke bombarder med spørsmål, men still vennlige spørsmål om skolehverdagen, hva de har gjort og hva de har lært. Lytt til hva barnet sier, og gi barnet en stolthet over å gå på skolen.

Vær positiv

Snakk positivt om skolen, læreren og medelever. Hvis du selv har dårlige erfaringer fra skolen, ikke spre det til barna, men la barna starte med et positivt bilde av skolen. Fremsnakk læreren! Når barna liker læreren, trives de også bedre på skolen. Er du misfornøyd med noe ved skolen, ta det opp med skolen, ikke barnet.

Les også: Trondheim har de laveste utgiftene til undervisning

Spør

Bli kjent med barnets lærer. Ha lav terskel for å ta kontakt med læreren hvis det er ting som oppstår. Mange foreldre er usikre i starten, men lærerne har gjerne mye erfaring og kan gi gode råd. Spør heller for mye enn for lite!

Les også: Flere lærere til de minste elevene

Søvn

Sørg for at barnet får en god døgnrytme, legger seg til riktig tid og får nok søvn.

Mat

Mat er viktig! Sørg for at barnet får en god frokost, og at det har med en god matpakke som gir energi for å holde ut en hel skoledag.

Trim

Gå gjerne med barnet til skolen hvis det er mulig, det gir en god start på dagen. Inviter andre foreldre i gata til gåbuss, slik at dere deler på å følge barna til skolen.

Lekser

Skap gode lekserutiner. Sett av tid og rom til å gjøre lekser på ettermiddagen, vær tilgjengelig for å hjelpe til. Gjør leksestunden mobilfri.

Venner

Hvis barnet sliter med å få venner, si fra til læreren slik at hun kan følge med i friminuttene. Vær kreativ og tenk gjennom hva du kan gjøre. Inviter andre elever til middag eller søndagstur. Snakk med barnet ditt om hvordan du skal være en god venn.

Mobbing

Vær på vakt hvis barnet snakker nedsettende om en eller flere andre elever. Si fra til læreren for å unngå at elever blir fryst ut. Er du bekymret for at ditt barn er ugrei eller mobber andre, snakk med barnet og læreren.

Les også: Unge mobbes på ny app

Vær åpen

Vær åpen om eget barn. Si fra til læreren hvis barnet har spesielle utfordringer, eller hvis barnet er usikker i ulike situasjoner. Fortell også læreren hvis det er spesielle hendelser eller hvis familien sliter med noe. Det er viktig at læreren har et helhetlig bilde av eleven.

Kilder: May Britt Drugli, professor ved regionalt kunnskapssenter for barn og unge ved NTNU, Gunn Langset Trøan, rektor ved Charlottenlund barneskole.

May Britt Drugli, professor ved NTNU. Foto: Rune Petter Ness
Gunn Langset Trøan, rektor ved Charlottenlund barneskole. Foto: Glen Musk