De mener det ikke er riktig å prioritere samling av arkitekt, kunst og musikkmiljøene og nye lokaler for Vitenskapsmuseet.

Metier og Møreforsking som har kvalitetssikret NTNUs campusplaner (KS-1), mener det er god samfunnsøkonomi å ta kostnadene med å forlate Dragvoll og samle campus ved Gløshaugen.

LES PÅ PLUSS: Flytter 14 000 studenter i Trondheim

Men rapporten mener behovet for å samle arkitekt, kunst og musikk ikke er godt dokumentert. Det anbefales også at nye utstillingslokaler for Vitenskapsmuseet og en del investeringer på Gløshaugen trekkes ut av prosjektet. I forhold til konseptvalgutredningen krympes altså prislappen med 3,5 milliarder.

Utrederne opererer med et 20-årsperspektiv for realisering av campusplanen, og at hovedtyngden kommer i de ti første årene. Flytting av fagmiljøene ved Dragvoll anbefales delt opp i to steg.

Enig og uenig rektor

– Jeg er enig og veldig glad for at Metier/Møreforsking anbefaler samling av NTNU. Det er det aller viktigste. Men så er jeg uenig i hvordan campusplanen skal realiseres. Dette er ikke et vanlig byggeprosjekt, men en samlet utbygging. Sammen med Kunnskapsdepartementet vil vi se hvordan gjennomføringen skal skje, sier Gunnar Bovim.

– Realisering over en 20-årsperiode og flytting av Dragvoll i flere trinn er vel nettopp det mange ansatte fryktet?

– Ja. Jeg er uenig i tidsperspektivet. Departementet har operert med et tiårsperspektiv. At Dragvoll skal erstattes stegvis mener vi også er uheldig og vi vil arbeide for at det ikke skal skje.

LES PÅ PLUSS: - Historisk hendelse på linje med etableringen av NTH i 1910

– Har dere vært for storforlangende?

– Vi har laget en samlet løsning for et fremtidig campus. Da er samlokaliseringen av arkitekt, kunst og musikk en viktig brikke. Det samme gjelder nye lokaler for Vitenskapsmuseet. Jeg mener det er altfor tidlig å si noe om kostnader nå. Først må vi bli enige om hvordan det skal bygges og hvor store arealer som trenges. Så kan vi beregne hva kostnadene blir, sier Gunnar Bovim.

Giske vil ha campus utenfor byggekøen

Trond Giske (Ap), leder i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, mener campusutviklingen ved NTNU må komme utenom den vanlige byggekøen i Kunnskapsdepartementet.

– Prosjektet kan ikke betraktes som lokal eller regional sak. Det er et nasjonalt løft. Derfor må det holdes unna køen for enkeltbygg. Den køen er lang, og alle slåss om en plass. Hvis NTNUs campusprosjekt havner i den, vil det gå tiår etter tiår før det kan realiseres. Det blir også feil dersom dette campusprosjektet blir en trussel mot alle andre prosjekter rundt om i landet, sier Giske.

Trond Giske har vært en forkjemper for samling av NTNU i nærmere tyve år. Nå mener han det nærmer seg en løsning.