Det er vel ingen tvil om at utdanningsinstitusjonene er studentenes hjerne, men det er neppe på Høgskolen i Sør-Trøndelag eller NTNU at selve hjertet befinner seg. For det banker vilt av lidenskap i det runde røde bygget som ligger ved Nidelva bredd.

På Studentersamfundet i Trondhjem jobber studentene døgnet rundt for å lage moro for resten av byens befolkning. Her nedlegges det tusenvis av arbeidstimer i uka. På frivillig basis.

Bli med på en rundtur i det runde røde huset ved å klikke deg rundt på vårt interaktive kart. (Grafikken er laget av MG-Layout, bildene er tatt av Kristine Lindebø)

Fortell hvorfor du #ælsketrondheim - klikk her.

Kronprinsen forsvant

Mannen som står på kjempers skuldre og på toppen av det massive frivillighetstårnet er 27 år gamle Øyvind Bentås fra Brønnøysund.

- Det er en floskel man bruker ofte, men dette er hjertet av studiebyen, og noe av årsaken til at Trondheim er Norges beste studentby, sier Bentås.

I løpet av den lille omvisningen viser Bentås frem tre konsertlokaler, restaurant, kafé, bibliotek, sportspub, diskotek og de legendariske sideloftene. Det sies at det finnes 44 nivå og om lag 400 rom på Samfundet. Et mareritt for alle som skal utarbeide rømningsplaner.

- Det skal ha oppstått litt panikk blant livvaktene til kronprins Haakon da han var på Samfundet, og de plutselig ikke hadde oversikt over hvor han befant seg, sier Bentås.

- Fantastisk ære

Byggingeniørstudenten synes det er vanskelig å si noe om hva frivilligheten på Samfundet er verdt i kroner og øre.

- Det går ikke an å beskrive hvor ufattelig mange timer med innsats som legges ned av de frivillige gjengene. Det er en fantastisk ære, og jeg er stolt over innsatsen, fastslår han.

Selv om det er amatører som driver Samfundet, er Bentås klar på at Samfundet er profesjonelt organisert.

- Vi har Trondheims største permanente scene, og er Norges største utested. Folk driver ikke med fjas, understreker han.

Mottar radiosignal fra verden

De frivillige på Samfundet er inndelt i såkalte gjenger som har hver sin hybel.

På et lite rom med utallige kroker og ei luke i taket, finner vi Akademisk radioklubb (ARK). De har vært en gjeng ved Samfundet siden 1923. Øyvind Karlsen (21) og Stine Lilleborge (24) synes det er gøy å møte noen som er gira på det samme som dem selv.

- Det er umulig å slutte på Samfundet. Jeg sier hele tiden at jeg skal slutte, men får det ikke til, sier Stine.

Fra radioutstyret på Samfundet kan ARK ha kontakt med alle land i verden. Også Antarktis og Nord-Korea. Når man oppnår kontakt med andre radioamatører, får man et postkort. Stine sendte nylig 19 kilo til alle verdenshjørner.

- Det kreves lite teknisk innsikt for å begynne med dette. Det får man etter hvert. Men det krever dyrt utstyr, noe studenter sjelden har råd til. Derfor har vi denne klubben, forklarer Øyvind.

ARK har rundt 60 aktive medlemmer, som ofte deltar i konkurranser. I det lille rommet står pokalene som synlige bevis på at de ofte går til topps – både med antenne og resultat.

Stine og Øyvind mener Samfundet er helt nødvendig for at klubben skal eksistere.

- Her kan flere særinger være sammen om å være sær. Det blir et naturlig møtepunkt, sier radioentusiastene.

- Føles ikke som jobb

I år arrangeres Uka, Norges største kulturfestival. Da tar 1700 Uke-funker over Samfundet.

- Man finner en indre motivasjon og det sosiale miljøet er drivkraften, forklarer Uke-sjef Gjertrud Hole Kjøstolfsen og pressesjef Ingeborg Elgheim.

De vil bruke uendelig mange timer både før, under og etter den tre uker lange festivalen i oktober. Det kan hende at både jus- og medisinstudier innimellom kommer i andre rekke.

- Man får nye venner, kjenner en tilhørighet til byen og føler et fellesskap ved å jobbe frivillig, oppsummerer Gjertrud.

Omsetningen under Uka er på formidable 50 millioner kroner. Ingen får lønn for strevet.

- Det føles ikke som jobb. For hvor går skillet mellom arbeid og det å henge med venner, spør Uke-sjefen retorisk.

Begge studentene forteller at det er et privilegium å få drive en såpass stor bedrift ved siden av studier.

- Frivillighetskulturen står utrolig sterk i Trondheim, og det kommer særdeles godt frem under Uka. Samfundet setter Trondheim på studentbykartet, mener jentene.

19. oktober står Matoma fra Flisa på samme scene som de internasjonale stjernene i Major Lazer.

- Det er vilt å tenke på at han for to år siden var i samme gjeng som meg, og var DJ i event-gruppa til Uka 2013. Nå skal han opptre i Dødens dal, sier Gjertrud.

Lager 200 middager hver dag

En av de største gjengene på huset er Kafé og serveringsgjengen (KSG). 250 studenter lager og selger mat og drikke fra åtte barer, én restaurant og én kafé rundt omkring på det runde røde huset.

- Det er både gøy og lærerikt å være på jobb. Vi må forholde oss til Mattilsynet og skjenkeregler, og derfor må vi også være seriøse, sier KSG-leder Tony Gjendahl (23).

Han bruker store deler av fritiden sin på Samfundet. Og han får ikke ei krone igjen.

- Det får jeg stadig høre fra folk som jobber i andre barer i byen. Man må prøve Samfundet, så vil man skjønne det. Man blir hekta på frivillighet, sier Tony mens han sjekker at preppingen av middagen er i gang på restauranten Lyche.

Målet med serveringen er ikke å tjene mest mulig penger, og dermed blir arbeidsmiljøet mye bedre tror Gjendahl.

- Lyche er en knallsuksess. Spesielt etter at stipendet har kommet, så har vi bra besøk. Forrige semester serverte vi 190 retter i gjennomsnitt per dag, forteller Tony.

Under Uka 2013 ble det brygget et eget Samfundet-øl. Det slo godt an.

- Vi investerte i et lite bryggeri i fjor sommer. Til omtrent enhver tid har vi tre-fire hjemmebrygg i Daglighallen. Nå brygger vi med full kapasitet for å ha under Uka, men jeg tipper vi vil komme til å gå tom, sier Tony.

Her er noen av grunnene til at vi #ælsketrondheim (krever pluss-innlogging):

Trondheim har de beste låtene om sin egen by

Trondheim har et økosystem for nyskaping

Håkon Bleken må bort for å holde ut i hjembyen

Det trondhjemmeske lynnet - gjestfrie, åpne og ærlige

Trondheim har fått 14 nye restauranter i år

En verdensmester på hvert gatehjørne

Sesamburgeren - stedet hvor stjernene går for å få en matbit

Uke-sjef Gjertrud Hole Kjøstolfsen og pressesjef Ingeborg Elgheim mener felleskapsfølelsen man får under den tre uker lange festivalen er verdt alle dugnadstimene. Innimellom vil nok både medisin- og jusstudier lide under det. Foto: KRISTINE LINDEBØ
Leder for kafé-og serveringsgjengen (KSG), Tony Gjendahl, bruker store deler av fritiden sin på Samfundet. Han forteller at svært mange studenter tar seg råd til den ti kroner dyrere ølen som Samfundet har brygget selv. Foto: KRISTINE LINDEBØ
Studentenes storstue: Samfundet-leder Øyvind Bentås forteller at Nobel-paret Moser var på Excenteraften på Samfundet for noen år siden. Han kunne gjerne tenkt seg å invitere May-Britt og Edvard Moser til Storsalen, men de har fått et mer fullpakket program. Foto: KRISTINE LINDEBØ
På toppen: Øyvind Karlsen (t.v.), Stine Lilleborge og Julian Silden Langlo bruker store deler av fritiden på Akademisk radioklubb på Samfundet. På taket av det runde røde huset ser man synlige bevis på hvordan ARK kan sende og motta signaler fra hele verden. Foto: KRISTINE LINDEBØ
Med unntak av under krigen er det blitt satt opp en nyskrevet versjon av Ukerevyen siden 1917. Ifølge tradisjonen skal navnet på Ukerevyen være hemmelig helt frem til avdukingen av navnet kvelden før Uka braker løs. Foto: KRISTINE LINDEBØ
Ukerevyen er den store pengemaskinen under Uka-festivalen som går av stabelen i oktober. Her øves det hardt på kultursenteret Isak. Den første Ukerevyen ble satt opp i 1917. Foto: KRISTINE LINDEBØ