Etter konkurranser i Aure og Orkdal torsdag og fredag, er det finale i Toppidrettsveka i Trondheim lørdag.

– Det var omkring 25 000 tilskuere på plass langs løypa under rulleskirennene i Trondheim i fjor. Vi håper på minst like mange i år, sier styreleder Harald Fladseth i Norway Event, som er eier av Toppidrettsveka.

Det er andre gang den er lagt til Trondheim. Lokal arrangør er Strindheim IL.

– Vi har deltakere fra 12 nasjoner, og kan skilte med toppnavn som Petter Northug, Therese Johaug, Heidi Weng, Calle Halfvarsson og omkring 130 andre toppløpere, sier Fladseth.

NRK kjøpte rettigheter

Allerede fredag vil arrangementet merkes i sentrum, med et stort messetelt i Kongens gate og stenging for trafikk. Det er satt opp en sittetribune for 2500 tilskuere på Torvet, og på Bakklandet er det lagt et midlertidig asfaltdekke på brusteinen.

– Fra i år har NRK kjøpt tv-rettighetene til å sende fra Toppidrettsveka. Tidligere var det TV 2 som hadde rettighetene. Den omfattende avtalen med NRK varer helt fram til 2021, sier Fladseth.

Toppidrettsveka i Trondheim starter med motbakkeløpet Kvilhaugen Opp, som er åpent for alle. Løypa er på to kilometer, med start på Torvet. Neste konkurranse på programmet er 15 kilometer jaktstart klassisk på rulleski for damer. Så avslutter herrene, med 15 kilometer jaktstart klassisk. Både damer og herrer skal gå fire runder rundt løypa.

Den følger samme trase som i fjor, og går fra Torvet, opp Brubakken til Festningen, ned til Vollabakken og Bakklandet, over Gamle Bybro og tilbake til Torvet.

Asfalten fjernes

På Bakklandet er det lagt asfalt på toppen av brusteinen over en strekning på ca. 240 meter. Et gruslag og en duk under asfalten hindrer skader på brusteinen.

– Duk, grus og asfalt skal fjernes igjen søndag. Asfalten skal gjenbrukes, sier distriktsleder Morten Aspnes i Veidekke Industri, en av hovedsponsorene bak Toppidrettsveka i Trondheim.

I tillegg lapper Veidekke skjøter og hull i asfalten andre steder i løypa for at sikkerheten for rulleskiløperne skal bli best mulig.

– Vi ønsker ikke å gå ut med hvor mye penger vi støtter arrangementet med. All sponsing koster, og dette er en god sak for Trondheim, sier Aspnes.

Leggingen og fjerningen av asfalten på Bakklandet tar tilsammen tre dager.

– Det er delt ut informasjon om dette til beboerne. Vi har ikke fått noen klager, sier Aspnes.

Mange frivillige

Tre idrettslag er involvert i Toppidrettsveka 2015. Det er ellevte gang den arrangeres.

– Arrangementene er et stort løft for idrettslagene vi har avtaler med. I Aure, Orkdal og Trondheim stiller til sammen omkring 700 frivillige, i tillegg til noen innleide personer, sier Harald Fladseth.

Det blir en rekke trafikkreguleringer lørdag. Munkegata og Kongens gate stengt for all trafikk mellom 08.00 og 19.00. Munkegata kan krysses med slusing til visse tider gjennom Erling Skakkes gate. I tidsrommet 12.45-13.30 blir gater langs traseen for Kvilhaugen Opp stengt inn mot traseen under løpet. Fra 15.45 og til 17.45 blir gater inn mot løypa for jaktstarten stengt under løpene. I tillegg stenges Tinghusgata for all trafikk i perioden.