– Da kan Rita si «look to Trondheim» nasjonalt, sier andrekandidat for KrF, Berit Kapelrud.

KrFs Geirmund Lykke kaster seg altså inn i kampen om å få varaordføreren i Trondheim. Deres beste kort er signaleffekten det gir nasjonalt at Ap styrer Trondheim sammen med en varaordfører fra KrF.

Prøv lokal valgomat: Hvilket parti er du mest enig med i Trondheim?

Det står nå en liten kø av politikere som kan tenke seg å bli byens neste varaordfører. SV har de siste årene hatt varaordføreren, Knut Fagerbakke. Dagens førstekandidat, Ottar Michelsen, understreker at partiet ikke forhandler bort politikken for å få en posisjon, men bekrefter at partiet fremdeles har varaordførerambisjoner.

- Jeg er litt forundret over alle som melder seg på varaordførerkampen før vi en gang har begynt å diskutere politikk. Men når det er sagt; det kan selvfølgelig godt hende at vi går for å beholde denne posisjonen - dersom vi får gjennomslag for vår politikk, sier Michelsen.

Etter å ha slitt lenge på meningsmålingene, fikk SV 7 prosent på forrige måling. Men de ligger fremdeles bak Miljøpartiet De Grønne som landet på 8,4 prosent og er byens tredje største parti ifølge Respons-målingen for august.

Les også: De Grønnes Hilde Opoku vil bli varaordfører

En outsider kan bli Venstres Jon Gunnes. Venstre fikk tilbud om å være med i flertallskoalisjonen etter forrige valg. Venstre takket da nei. Men Gunnes legger ikke skjul på at varaordførerposisjonen er attraktiv.

- Knut Fagerbakke har vist at det er viktig hvem som er ordfører. Det blir ikke enkelt å hoppe etter ham. Det er en posisjon hvor du får markert deg og politikken din. Men for egen del vil jeg se an valgresultatet før vi tenker på slike ting.

Ikke det største, det beste

Da er KrFs Geirmund Lykke kommet mye lenger i tankeprosessen om hva som skjer etter valget. Allerede etter forrige valg ble KrF en del av det styrende flertallet i Trondheim, som da skiftet navn fra de rødgrønne til sentrum-venstrekoalisjonen. Nå går de lenger:

- Det er ikke nødvendigvis slik at det nest største partiet får varaordføreren. Det er mange andre grunner til at Geirmund Lykke bør bli varaordfører, sier Berit Johanne Kapelrud, som er andrekandidat på KrFs liste, bak nettopp Geirmund Lykke.

- Geirmund har erfaringen som trengs og er en samarbeidets mann. Han har årelang erfaring både fra by- og fylkespolitikk som kommer godt med, mener Kapelrud.

- Hvorfor er det viktig for KrF å få varaordføreren?

- Det handler om å skaffe synlighet for vår politikk, svarer Geirmund Lykke.

Les også: SV: Politikk er viktigere enn posisjonene

Geirmund Lykke poengterer at det også kan være viktig for Ap i styringen av Trondheim å ha en varaordfører sammen med seg som har direkte tilgang til samarbeidspartiet til regjeringen.

- Det er nok en fordel at varaordføreren kommer fra et parti som har en avtale med sittende regjering, sier han.

Adresseavisen kjenner til at det vil være veldig kontroversielt, både i De Grønne og i SV, om Rita Ottervik skulle peke på KrFs varaordførerkandidat etter valget.

Utstillingsvindu

Les også: Hvilket parti er du mest enig med i Trondheim?

- Men trolig blir jo for eksempel De Grønne mye større enn dere. Vil ikke Hilde Opoku være en mer naturlig kandidat til vervet?

- Dette må Rita avveie. Vi har pekt på en rekke fordeler med at KrF får varaordføreren. Men Ritas styrke er hennes evne til å holde alle samarbeidspartier fornøyde. Det er ingen konfrontasjoner mellom meg og Hilde, forsikrer Geirmund Lykke.

De Grønnes Hilde Opoku sier det er hyggelig med alle som vil ta ansvar i Trondheim.

- Men velgerne får avgjøre. Politisk tillit handler ikke om å legge frem en personlig CV med erfaring i et valg.

- Hva mener du om at KrF sier at ikke størrelsen skal avgjøre?

- Det er et litt spesielt utspill fra KrF, og det er det motsatte av tradisjonen i Trondheim.

- Og du er klar til å bli varaordfører selv?

- Vi har sagt et vi er interessert i det, ja. Men det avhenger av at vi får gjennomslag politisk. Vi skal løfte Trondheim til nye høyder på klima og miljø. Men varaordføreren er en viktig posisjon, med stor påvirkningskraft, det er helt klart en posisjon vi er interessert i, sier De Grønnes førstekandidat.

- Varaordføreren er en viktig posisjon, med stor påvirkningskraft, sier Hilde Opoku. Foto: Jens Petter Søraa
Ottar Michelsen bekrefter at SV fremdeles har varaordførerambisjoner. Foto: TERJE SVAAN
Venstres Jon Gunnes kan bli en outsider. Foto: Glen Musk