- Jeg var nok borte et sekund eller to før jeg kom til meg selv, forteller David Bakken fra akuttmottaket på St. Olavs Hospital, der han har ligget til observasjon natt til fredag.

Naturlig nok ble han redd da han satt i stua til kjæresten Ane i Klæbu sentrum torsdag kveld. David satt med headset, koblet til en laptop, som igjen var tilsluttet strømnettet.

- Jeg skjønte straks at lynet måtte ha slått ned. Etter å ha googlet og funnet ut at man burde kontakte lege, ringte jeg legevakten. De sendte straks ambulanse, forteller David Bakken (26), som bor på Bromstad i Trondheim.

Overvåket i hele natt

På St. Olav har han ligget med fullt overvåkingsutstyr natten gjennom. Hjertet er nøye undersøkt, og det er tatt blodprøver. Det er ikke funnet noe galt. Han regner derfor med å bli utskrevet i løpet av dagen, men sjåførjobben får vente til mandag.

Lørdag er det derimot siste kamp i baseball-serien. Da skal NTNUI Knickers møte Oslo Pretenders på Ladeanleggene, og da håper David han kan spille, med mindre han skulle få et tilbakefall.

Kunne gått verre

- Jeg har nok hatt hell i uhellet. Det kunne gått adskillig verre, har jeg forstått. Jeg visste jo at det lynte og tordnet, men ikke at jeg skulle bli et offer der jeg satt stille og rolig i stua til kjæresten og hørte på god musikk.

Alt skjedde veldig fort. Det var som å få en blitz rett opp i ansiktet, etterfulgt at et kraftig smell i hodet. Da David kom til seg selv, hadde han voldsom hjertebank.

- Jeg tenkte at det kanskje ville gå over av seg selv og at det ikke var viktig å kontakte lege. Men etter et googlesøk skjønte jeg at det nok var best.

Svimmel og hodepine

Legevakten var ikke i tvil om at han burde sjekkes nærmere for mulige skader. Ambulansen fraktet ham til St. Olav og inn på akuttmottaket. Da Adresseavisen snakket med 26-åringen i morgentimene fredag, slet han fremdeles med hodepine og svimmelhet.

- Jeg har fått høre at jeg har vært ganske heldig. Lynet må ha tatt veien via det elektriske anlegget i huset.

- Har du hatt ubehagelige opplevelser med lynnedslag tidligere?

- Nei, og jeg håper dette er første og siste gang. Kjæresten sier hun så det blinket, men akkurat da så hun ut av vinduet.

Kjøpt samme dag

- Hvordan har det gått med det elektriske utstyret?

- Jeg vet ikke om laptopen eller headsettet er ødelagt. Headsettet hadde jeg kjøpt nytt samme dag. Jeg vet heller ikke om noe annet elektrisk utstyr i huset kan være skadet. Det må vi prøve å finne ut i løpet av dagen.

Kommunikasjonsrådgiver Tore Wuttudal i Trønderenergi opplyser at den første meldingen om nettutfall i Klæbu kom klokken 19.35 torsdag. Flere hundre husstander over store områder i Klæbu mistet strømmen på grunn av lynnedslag. De fikk etappevis strømmen tilbake, men ennå fredag morgen ble noen husstander forsynt med strøm fra aggregat.

Neppe direkte lynnedslag

Wuttudal sier at det David Bakken opplevde torsdag kveld ikke nødvendigvis skyldes et direkte lynnedslag i huset der David befant seg.

- Jeg har selv sett at det har gnistret i strømnettet uten at det har vært direkte lynnedslag. Det kan skyldes spenningsforandringer, sier Wuttudal.

Det bekrefter den erfarne lynforskeren Frank H. Dahlslett ved Sintef Energi. Lynet kan slå ned langt unna og likevel påvirke strømnettet. Man kan også stå og holde i et gjerde og få strøm i seg, uten at lynet har slått ned i selve gjerdet.

Spenninger i nettet

- Lynet kan slå ned i kraftledninger én km unna. Magnetfeltet indiserer spenninger i ledningsnettet, forteller Dahlslett.

- Har du hørt om lignende tilfeller som det David Bakken opplevde?

- Nei, ikke at noen har fått støt ved å sitte med headset, men det er fullt mulig. Jeg ble ikke overrasket når jeg nå hører om denne saken. Lynpuls eller magnetisk puls indiserer overspenning i kraftnettet. Headsettet blir som en antenne som fanger opp et radiosignal, men lynet er mye kraftigere. Og det advares mot å snakke i fasttelefon når det lyner.

130 lynnedslag i Trøndelag

Forskeren legger til at torsdag var det 120–130 lynnedslag i Trøndelag, og det er ikke så mye. 4. august i fjor ble det satt ny rekord i Skandinavia med 178 663 lynnedslag, da den 11 år gamle rekorden ble slått.

I Norge inntreffer årlig rundt 110 000 lynnedslag fra sky til bakke. Dette påfører samfunnet store kostnader i form av branner, skader og brudd på strømforsyning, telesamband og datatrafikk.

Lyn og torden oppstår når det er varme, høy fuktighet og vertikale bevegelser i luften, og fuktigheten beveger seg oppover i luftmassene.