Medisinkombinasjoner som virker bedre mot kreftcellene, og en datamodell for å finne de rette kombinasjonene er de viktigste funnene til kreftforsker Åsmund Flobak. Han er i sluttspurten av en doktorgrad om persontilpasset medisin.

Datamodell for å finne nye kombinasjoner

Doktorgradsstudenten ved NTNUs institutt for kreftforskning og molekylær medisin har funnet to nye medisinkombinasjoner ingen har oppdaget før. Disse kombinasjonene vil kunne redusere medisinbruken og dermed bivirkningene for pasienten.

Samtidig har han også laget en datamodell som gjør det mulig å finne andre medisinkombinasjoner som virker bedre enn enkeltmedisinene alene.

Leter etter medisinkombinasjoner

Forskningsprosjektet hans handler om å finne to medisiner som sammen gir en kraftigere effekt enn de to gjør hver for seg. Det betyr at kombinasjonene vil gi bedre effekt mot kreftcellene mens dosen av medisin er mindre.

I en vitenskapelig artikkel i PLOS Computational Biology presenterer han nå datamodellen for å finne nye medisinkombinasjoner.

LES forskningsartikkelen her.

Undersøkt 21 medisinkombinasjoner

I sin studie har han undersøkt 21 ulike kombinasjoner av sju kreftmedisiner, og funnet at fire kombinasjoner virker bedre enn enkeltmedisinene alene. To av disse kombinasjonene var kjent fra før. De to andre visste ingen om før Flobak fant dem.

- Datamodellen er viktig fordi det er umulig å teste alle tenkelige kombinasjoner. Viss vi for eksempel gjerne skulle ha testet kombinasjoner av 150 medisiner, måtte vi teste 10 000 ulike kombinasjoner. Nå gjør datamaskinen det for oss, sier Åsmund Flobak.

Signaltrafikk i kreftcellene

Han arbeider med kreftmedisiner som påvirker signaltrafikken i kreftcellene. Det er de signalene som bestemmer om cellene skal vokse eller ikke. Han sammenligner disse signalene med et trafikkbilde der man ved hjelp av medisiner setter en veisperring for at signalet skal ta en vei. Men hindringen kan føre signalet til å ta en annen vei i stedet. Datamodellen kan sammenlignes med et t-banekart over signaltrafikken i en celle.

Åsmund Flobak driver grunnforskning der han i laboratoriet tester ut medisiner på kreftceller fra magesekken.

Målet er bedre pasientbehandling

- Kreft i magesekken er ikke så vanlig i Norge lenger, men i verden er det den nest vanligste dødsårsaken for kreft, og det er en kreftform med kort forventet levetid. Han mener den metoden de bruker for å forutsi medisinkombinasjoner også vil kunne komme til nytte på flere andre kreftformer som brystkreft, lungekreft og i bukspyttkjertelen.

- Målet er bedre pasientbehandling for å øke effekten av medisindosene og samtidig redusere bivirkningene.

Han kan ikke si noe om når funnene hans med disse medisinkombinasjonene kan brukes på mennesker. Det neste steget nå er å teste datamodellene med informasjon fra vevsprøver fra mennesker.

Nå skal han jobbe videre med å forfølge videre de medisinkombinasjonene de har funnet.

- De to kombinasjonene som ingen har beskrevet før, trenger vi å vite mer om hvordan de virker. I tillegg må vi bruke datamodellen til å finne flere medisinkombinasjoner.

Datamodell viktigst

Selv mener han at datamodellen er hans viktigste funn, og forteller at det var en utrolig glede da han oppdaget den første kombinasjonen som virker bedre enn de to medisinene hver for seg.

- Det var et høydepunkt. En helt utrolig følelse. Og så fant vi tre kombinasjoner til som også fungerer bedre enn medisinene hver for seg.

I laboratoriet: Kreftforsker Åsmund Flobak arbeider for å finne kombinasjoner av kreftmedisiner som virker bedre enn enkeltmedisinene hver for seg. Foto: Morten Antonsen