Overvåkningsbilder fra butikker i Trøndelag og Sverige viser hvordan den rumenske mannen og kvinnen (41 og 34) opererte i vår.

Modusen deres var lik i de fleste sakene, ifølge politiadvokat Sigbjørn Oldren ved Sør-Trøndelag politidistrikt: I butikkene de besøkte fant de seg eldre ofre - stort sett kvinner. Når de fornærmede betalte med minibankkortet sitt sto en eller begge og observerte pin-koden ved kassen. Etterpå skapte de gjerne en distraksjon og stjal lommeboka eller bankkortet fra de fornærmede, før de dro til minibanken for å prøve ta ut ofrenes penger.

LES OGSÅ (PLUSS-SAK): Slik skjulte tyvene stjålne sykler

- Kynisk gått etter eldre

- Vi mener de siktede i denne saken er omreisende vinningskriminelle. De har vært innom åtte forskjellige steder fordelt på to land, og har kynisk gått etter eldre mennesker i både Norge og Sverige, sier Oldren.

De fornærmede kvinnene i Nord- og Sør-Trøndelag var mellom 70 til 89 år. På overvåkningsbildene i saken går det frem at flere bruker rullator.

I perioden 3. til 24. april reiste det rumenske paret rundt. I Sverige advarte politiet mot parets virksomhet i et intervju i Aftonbladet. Da de ble pågrepet i Steinkjer 24. april hadde duoen kriminalitet mot ni offer på samvittigheten - fire i Trøndelag og fem i Sverige.

I tilståelsessaken i Sør-Trøndelag tingrett fredag erkjente det rumenske paret straffskyld for sju grove tyveri fra person på offentlig sted og ett forsøk. De innrømte også flere uttak fra minibanker med stjålne bankkort samt forsøk på dette. Totalt fikk de tatt ut ca. 35 000 kroner i etterkant av «pin-snappingen». For dette foreslo Oldren en straff på to års fengsel i retten.

- Jeg ville ha penger for å reise videre, og for å sende til mine tre barn. Det er derfor jeg ble innblandet, forklarte den rumenske alenemoren.

- Jeg beklager at jeg gjorde dette. Jeg hadde pengemangel og måtte forsørge familien min, sa den siktede mannen, som møtte den medsiktede i Göteborg før tyveriraidet.

LES OGSÅ (PLUSS SAK) Plukket ut eldre ofre i skattelister

Ber butikkansatte være observante

Det er MVK-gruppa ved Sentrum politistasjon som har etterforsket saken i samarbeid med svensk politi. MVK er forkortelsen for mobile vinningskriminelle. Kriminalitet begått av tilreisende, utenlandske vinningsforbrytere er gruppens hovedfokus å avdekke og forebygge.

I Trøndelag fant de to rumenerne ofrene sine i Oppdal, Støren, Levanger og Mære.

- Etter å ha skaffet seg pin-koden fra noen av kvinnene gikk de tett opptil dem og klarte å stjele lommebøker og bankkort fra tre av dem, sier etterforskerne i MVK-gruppa, som ønsker å være anonyme av hensyn til jobben sin.

I tillegg til å minne folk om å skjule pin-koden sin når de bruker kort, har de også en oppfordring til de ansatte i butikker:

- Vi håper butikkansatte kan bli litt mer observante på slike settinger hvor noen står og følger med når eldre folk taster pinkoden. Det er nok lettere å merke slik oppførsel for de ansatte enn for de eldre som står og betaler i kassen, sier etterforskerne.

Tre grupperinger i Trøndelag

«Pin-snapping» med påfølgende kort-tyveri og uttak av penger er en typisk rumensk modus, opplyser MVK-gruppa. De har ikke sett kriminelle fra andre nasjoner operere på samme måte i Trøndelag. I tillegg til det siktede paret skal også to andre rumenske grupperinger ha begått lignende forhold i Trøndelag i løpet av våren. Også i disse sakene er det snakk om eldre ofre som har fått bankkortene tappet. Ingen er så langt pågrepet.

- Vi etterforsker en av disse grupperingene. De var innom Stjørdal, Levanger, Tiller og Rudshøgda i mars, og klarte blant annet å ta ut 74 000 kroner etter å ha stjålet kortet fra en person på Levanger.

MVK-gruppen ser også andre likhetstrekk mellom de tre grupperingene:

  • De kjører ikke rumensk-registrerte biler, men biler registrert i Sverige, Tyskland og Norge.

  • De kler seg pent for ikke å vekke oppsikt.

  • De er minst tre personer og har forskjellige roller. De sees sjelden sammen. Det siktede paret reiste også sammen med nok en person. Hun ble løslatt i vår.

Før fredagens rettsmøte hadde svensk påtalemyndighet anmodet norsk politi om å overta sakene deres mot de siktede og Riksadvokaten besluttet at dette lot seg gjøre.  Dom i saken faller på mandag.

Stjal lommebok: Kvinnen i slutten av 80-årene ble frastjålet lommeboka si i en butikk i Levanger sentrum av de siktede rumenerne (med rød ring). De står her på hver sin side av den fornærmede i kassen. Foto: POLITIET
Uttak: Etter å ha snappet pinkoden og stjålet minibankkortet fra en kvinne i 80-årene i Oppdal, klarte den siktede rumeneren (34) å tappe kortet for 9000 kroner i minibanken. Foto: POLITIET
Ble stoppet: Her står den siktede rumeneren (med rød ring) bak når en kvinne i 70-årene taster pin-koden sin i en butikk på Mære. Senere ble hun forsøkt frastjålet bankkortet av den siktede rumenske kvinnen (41), men fornærmede dyttet henne bort. Foto: POLITIET
Aktor: Politiadvokat Sigbjørn Oldren var aktor i tilståelsessaken mot rumenerne i Sør-Trøndelag tingrett. Foto: Pål E. Solberg