Knappe to uker før valget, hardner kampen mellom SV og De Grønne.

Mandag formiddag la varaordfører Knut Fagerbakke (SV) i Trondheim ut en artikkel på Facebook med tittelen «Ligg unna kvinnelønnen, MDG». Der gikk kvinnelige Bergens-politikere ut og kritiserte at Miljøpartiet De Grønne i en oversikt hadde svart at de ønsker en sekstimers arbeidsdag, uten lønnskompensasjon.

«Det er visstnok noen miljøbevisste sosialister som vil stemme på MDG. Les denne kronikken, så vet dere hvorfor det blir feil», skrev Fagerbakke i en kommentar til innlegget.

LES OGSÅ: Dette er årets trønderske valgthriller

LES OGSÅ: Vigdenes kan gå på nederlag

- Moralsk pekefinger fra SV

Reaksjonen fra De Grønne lot ikke vente på seg. «Seriøst Knut? Sjekk vårt alternative statsbudsjett på mdg.no så ser du omfordelingsnøkkelen om du går ut fra inntekt», svarte partiets nasjonale talskvinne, og Fagerbakkes samarbeidspartner i Trondheim, Hilde Opoku raskt.

Hun fulgte opp like etter: «Mens vi er vitne til den største menneskelige tragedien i Europa siden 2. verdenskrig virker det som SV helt har glemt at vi har et internasjonalt solidaritetsansvar som blant annet henger sammen med usolidarisk global ressursfordeling. Selvfølgelig skal ikke vår reduksjon av vekstraten slå ut ulikt mellom kjønn. Men at SV stadig hever en moralsk pekefinger mot internasjonal solidaritet og nødvendige klima og miljøtiltak er meg en gåte», skrev Opoku, som også stiller som varaordførerkandidat i Trondheim.

LES OGSÅ: Hvilket parti er du mest enig med i Trondheim? Ta vår valgomat.

- Lattervekkende fikenblad

Opokus innlegg førte til at SVs stortingsrepresentant i Sør-Trøndelag, Snorre Valen, reagerte – og dermed var krangelen i full gang. Valen hevdet at SV er alene om å kjempe for flyktningene i valgkampen, og at MDG holder fast på en avtale som kutter i internasjonal klimabistand for å finansiere taket på 8000 flyktninger.

«Internasjonal omfordeling er en forutsetning for å løse klimakrisa. Men mens vi foreslår at de rikeste og de som overforbruker skal betale, ved å bekjempe skatteparadis og endre fordelingspolitikken, peker MDG moralistisk på folk flest, og ber lavtlønte kvinner betale sekstimersdagen selv, mens de rikeste får beholde en større del av profitten», utbasunerte Valen på Facebook, før han avsluttet:

«Det er dårlig klima-, fordelings- og likestillingspolitikk, noe som illustreres av det mest lattervekkende fikenbladet i valgkampen: At SV ignorerer flyktningkatastrofen. Ha ha! Med dette overgår MDG helgas outrerte påstand om at heldagsskole gir økte klimagassutslipp».

Stortingsrepresentant Valen krevde også at Hilde Opoku beklaget påstanden om at SV hadde glemt det internasjonale solidaritetsansvaret – eller at hun selv tok i et tak for å ta imot flere flyktninger og gi mer hjelp til nærområdene.

LES OGSÅ: De Grønne kan avgjøre i storbyene

LES OGSÅ: SV krever at Rita må velge bort Venstre

- Stygt og urimelig angrep

Valen innrømmer at han ble sint da han leste innlegget til De Grønnes talskvinne.

- Jeg synes det var et stygt og urimelig angrep fra De Grønnes talsperson. Hun påstår at vi ikke tar innover oss flyktningenes situasjon og behovet for internasjonal solidaritet. Det er mildt sagt urimelig. Det er ikke vi, men MDG, som har kuttet i internasjonal klimabistand, så da får heller de argumentere for hvorfor dette er internasjonal solidaritet – framfor å angripe oss, sier Valen.

LES OGSÅ: Ap kan få seks partier med seg

Hilde Opoku sier at Snorre Valen har misforstått hva hennes budskap er.

- Min hensikt er å ta opp den grunnleggende årsaken til at mennesker er på flukt i dag. Det handler ikke minst om presset på naturressurser i verden. Da må vi forbruke mindre i Norge, og den diskusjonen er ikke SV villig til å ta. Det var det jeg mente da jeg svarte Fagerbakke.

- Så du mener ikke å si at SV ikke er engasjert i «den største menneskelige tragedien i Europa»?

- Nei, det var ikke det jeg mente. Det er ingen tvil om at SV har et engasjement for flyktningene. Men det jeg snakker om er forebygging, hvordan kan man unngå at folk flykter, understreker Opoku, men legger til:

- Det har vært stadige utspill mot MDG fra SV over tid nå. Knut Fagerbakkes melding på Facebook mener jeg gikk over streken, sier Opoku.

LES OGSÅ: Frykter udemokratisk Rita-koalisjon