Noen setter mest pris på stille fiskevann i Bymarka. Andre elsker å fiske midt i Trondheim sentrum. Byfiske er blitt stadig mer populært både blant turister og fastboende.

- Nå er det flo. Det er da sjansen er størst for å få fisk. Når det er fjære blir det for grunt her, forklarer Kim Malm (33).

Sensommersolen glitrer i Trondheimsfjorden. En kajakkpadler glir sakte forbi. På Ila pir, med herlig utsikt rett mot Munkholmen, bryter et fiskesnøre med hekler vannoverflaten.

- Det begynner å bli sent på sesongen, men det er fortsatt masse makrell i fjorden. På søndag kokte det av fisk her. Da tok jeg 20 fisk på to kast, smiler Malm.

Kan være 50 - 60 fiskere på en gang

Det er ikke bare i vannet det yrer av liv. Om kveldene og i helgene står det tett i tett med fiskere langs piren. - Jeg har talt både 50 og 60 fiskere på en gang. Noen ganger kan det bli så fullt at folk må gå andre steder for å fiske, sier 33-åringen.

Med så mange fiskere på en gang blir piren en sosial arena. Det utveksles tips og historier. Og noen har med grill og tilbereder fisken på stedet.

Tidlig på dagen er det langt mellom fiskerne. Denne formiddagen er det bare to som prøver fiskelykken.

Noen meter lenger unna står iranske Zia Nemolollahe. Han snakker verken norsk eller engelsk, men gjør seg forstått likevel. Han gjør et lite tegn med hånden, og Malm skjønner straks hva han vil.

- Zia er ikke så glad i makrell. Når han får makrell på kroken, gir han de bort til meg, forklarer 33-åringen og plukker opp tre fisker fra kaia.

Fiskeforespørsler hos Visit Trondheim

I lokalene til Visit Trondheim, turistinformasjonen i Nordre gate, merker Maria Kühnl godt den økte interessen for fritidsfiske hos turistene.

- Vi får forespørsler fra turister to-tre ganger i uka om sommeren med spørsmål om hvor de kan fiske . Det er tyskere og russere som er de mest ivrige. Turistene kan kjøpe fiskekort for Nidelven og vannene i Bymarka. Vi forteller også at de kan fiske fra piren både i Ila og på Brattøra, forteller Kühnl.

Agdar Pettersen (60) driver Agdars Sportsfiske i Fjordgata. - Etterspørselen etter sportsfiskeutstyr har økt betydelig de senere årene. Det er 20 år siden jeg åpnet butikken, men interessen har aldri vært så stor som nå, forteller Pettersen.

Om sommeren er det turistene som dominerer. I august merkes det på omsetningen at studentene har kommet tilbake til Trondheim.

De fleste handler utstyr for rundt en tusenlapp, men det finnes også de som legger igjen langt mer for å få det beste utstyret.

- Jeg henviser de som vil fiske i fjorden i Trondheim til Lade, Flakk eller pirene, sier Pettersen.

På Ila pir får Malm anledning til å yte Zia en gjentjeneste for makrellene han har fått tidligere på dagen. Iraneren peker mismodig på snøret. En av krokene er blitt slitt av.

- Ikke noe problem. Jeg har flere i bilen, sier Malm. Like etter er en ny krok på plass.

Har seks fiskestenger

- Hvor lenge har du fisket i fjorden?

- I minst ti år. Det begynte som tidsfordriv. Etter hvert er det blitt en hobby. Jeg har seks stenger til forskjellig bruk. Noen er til ferskvannsfiske, andre til fjordfiske.

Det er et spennende tidsfordriv. Man vet aldri hva man får på kroken. Noen dager er det ikke et eneste napp. Andre ganger rekker jeg knapt å få snøret ut i før fisken biter.

Det er veldig sosialt. Jeg er blitt kjent med mange på piren. Vi deler ofte fisken med hverandre. De som ikke har fått napp får med seg noen fisker hjem.

Selv spiser jeg fisk flere ganger i uken. Kjæresten min fra Thailand er også ofte med. Hun er utdannet kokk og lager nydelige fiskeretter av makrell, torsk, brosme, sei og andre fisker vi får, forteller Malm og gjør klart for et nytt kast.

- Å slenge ut snøret og vente på napp, er balsam for sjelen. Det gir en egen ro.

Før jeg drar hjemmefra, sjekker jeg webkameraet til Trondheim Havn. Da kan jeg se hvordan værforholdene er og hvor mange andre fiskere som er på plass. Da gleder jeg meg til en ny dag på piren, smiler Malm.

Fakta Trondheimsfjorden

Trondheimsfjorden er en av verdens mest artsrike kaldhavsfjorder, der det er mulig å få nesten alt av arter som svømmer i kaldt saltvann.

Torsk, sei, lyr og makrell er de vanligste, men også kveite, steinbit, skate og andre mer sjeldnere arter blir jevnlig fanget på stang.

For å få arter som lever på bunnen, må man ofte tilpasse fisket etter dette og bytte ut sluken med et glidende takkel agnet med sild eller makrell.

Fakta: Trondheim og omland fiskeadministrasjon (TOFA)

Nabohjelp. Kim Malm hjelper Zia Nemolollahe både med makrellen og en krok som er slitt av. Foto: Nils H. Toldnes
Makrell. - Brukbar størrelse, sier Kim Malm, som har tatt makrell på opp mot to kilo. Han fisker helst fra Ila pir eller i Trolla. Foto: Nils H. Toldnes
Vakkert. Nydelig utsikt fra Ila pir hvor iranske Zia Nemolollahe fisker makrell. Foto: Nils H. Toldnes