- Som vanlig er det de rike som bygger mur for å holde de fattige ute. Dette blir dessverre neppe den siste, sier Anne Hege Simonsen til Stavanger Aftenblad.

LES PÅ PLUSS: - Overalt i Europa skjerpes frontene

LES PLUSSKOMMENTAR: Folkevandring 2.0

Førsteamanensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus skrev boken «Mur. Delt landskap i Israel og Palestina» rett etter at den stod ferdig i 2005 og har siden forsøkt å holde noenlunde oversikt. Det er ikke bare enkelt. Vi bygger nemlig murer som aldri før, ifølge Simonsen.

Ikke overrasket

Den foreløpig siste ser vi altså i Ungarn, på grensen til Serbia. Den konservative statsministeren Victor Orban ga ordre om å bygge det 175 kilometer lange gjerdet da antallet flyktninger fra Midtøsten tok fullstendig av i vår. Det er også varslet strenge straffer for dem som krysser grensen ulovlig; tre år for å krysse grensa og fem år for å gjøre skade på det. Gjerdet består foreløpig mest av piggtrådruller, men i oktober skal det bygge et annet, fire meter høyt piggtrådgjerde.

LES PÅ PLUSS: Her er brødrene igjen på flukt i Europa

- Det er et paradoks at dette skjer i Europa som har funnet opp landegrensene, og i EU hvor en av ideene er såkalt grensefrihet. Nå får vi grensene våre midt i fleisen. Jeg kan imidlertid ikke si jeg er overrasket, sier Simonsen.

Flere murer i Europa

Det ungarske festningsverket er ikke den eneste nye muren i Europa. Også grensen mellom Hellas og Tyrkia ble i stengt av et 12,5 kilometer langt piggtrådgjerde i 2012. Muren var en reaksjon på at mange forsøkte å ta seg inn i EU gjennom Tyrkia. Dette er en årsak til flyktningsstrømmen vi ser over Middelhavet. Også bulgarske myndigheter reiste i fjor et 30 kilometer langt piggtråd-gjerde for å stanse syriske krigsflyktninger som tar seg ulovlig over grensen fra Tyrkia.

- Det føyer seg inn i rekken av murer som i dag bygges for enten å stanse illegal innvandring eller terrorisme. Bakteppet er nesten alltid at de som har noe, bygger en mur mot de som ikke har noe. Mønsteret er at det er en part som ønsker dette - og hvor den rike parten vil beskytte seg mot den fattige, sier Simonsen, og nevner eksempler som USAs mur mot Mexico, EUs mur mot Marokko, Brasils mur mot de fattige i slumområdene og Israels mur mot Palestina.

LES PÅ PLUSS: - Jeg var nestemann i køen. Da kom politiet og jaget meg

Simonsen forteller at de ferskeste piggtrådmurene skiller seg noe fra mange andre.

- Mange andre murer er planlagt over lang tid og mer høyteknologiske. Muren i Ungarn er i så måte mer spontan, sier Simonsen.

Minst 15 murer

Den tidligere journalisten har også skrevet mye om murer eller tilsvarende gjerder eller hindringer som er satt opp etter Berlin-murens fall i 1989. Listen teller i dag minst 15 murer ulike steder i verden. Hun forteller at murene er svært symboltunge og selvfølgelig sterke psykologiske våpen.

- Etter at Berlin-muren på overraskende vis ble fjernet i 1989, trodde man på en friere og åpnere verden hvor det skulle bli større flyt av mennesker. Realiteten er imidlertid at det er bygget flere murer enn noen gang i historien, sier Simonsen.