NTNU og Trondheim kommune trenger ikke å gå over bekken etter vann for å finne ideer til fremtidig campus, mener Brendeland som er styremedlem i Norske Arkitekters Landsforening.

- St. Olavs Hospital er et glimrende eksempel på hvordan det kan gjøres. Tradisjonelt har sykehusene og universitetene vært innadvendte virksomheter. Sykehuset på Øya har lyktes med å åpne seg og blitt en levende og naturlig del av byen. Jeg kan gå i gatene der sammen med datteren min og stikke innom en kiosk og kjøpe en is. Det er kontakt mellom bygningene og gatene. Det nye sykehusområdet er noe vi alle kan være stolte av. Sykehusutbyggingen hadde en god grunnidé som ble fulgt konsekvent, og et godt program som sikret kvaliteten i alle ledd.

LES OGSÅ: Slanker campusprosjektet kraftig

LES OGSÅ: Milliardmannen

Åpne opp

- Campus betyr egentlig en samling bygninger i et parkområde. Dette er en gammeldags og innadvendt modell. I dag ønsker man at universitetet skal være integrert med byen. Med servicetilbud og gjerne boliger som kan gjøre det til en levende bydel, også på kveldene og i helgene. Rektors idé om å bruke sentralbyggene til studentboliger er god. Det samme gjelder treningssenter på campus. Mye kan gjøres for å lage Gløshaugen mer åpen og innbydende.

Brendeland mener det er en klokt å samle NTNU geografisk. I dag er Gløshaugen et uinntagelig fort som troner over omgivelsene, mens Dragvoll lever i idyllisk ensomhet langt utenfor sentrum.

LES MER: Flytter 14 000 studenter

LES MER: - Historisk hendelse på linje med etableringen av NTH

Det beste utgangspunkt

Brendeland mener Trondheim har de beste forutsetninger for å få til en vellykket campusutvikling.

- Alle politikere er enig om at byen skal fortettes, bli mer miljøvennlig og at det skal bygges med kvalitet. For å oppnå det må vi få et bedre samspill mellom politikere, planleggere og utviklere. Hamburg er et eksempel på godt samarbeid mellom det offentlige og private. God planlegging er også god butikk. Internasjonalt er det konkurranse om å utvikle byen sin best. Jeg oppfatter at den politiske viljen i Trondheim er sterk. Sammen med byplanleggerne og NTNU kan man lage noe virkelig bra i denne byen. NTNU har kompetanse på arkitektur, miljø, transport, ja på praktisk talt alle felt.

Brendeland mener det må lages en overordnet plan, og advarer mot hastverk som fører til lite overtenkte og dårlige løsninger.

- Campus må løses med stil og på en faglig intelligent måte.

LES OGSÅ: Sola skinner over NTNU

LES OGSÅ: Vil Trondheim se sånn ut om 35 år

Elgeseter gate er nøkkelen

Arkitekten mener Elgeseter gate er nøkkelen til et godt fungerende campus i området Gløshaugen, Lerkendal og Øya. I dag er gata en tungt trafikkert og forurenset hovedvei. Den nye Handelshøyskolen «vender ryggen» til gaten. Men Elgeseter kan bli en god bygate, mener han.

- Hvordan skal trafikken inn og ut av byen sørfra løses?

- Det finnes løsninger. Kanskje tunnel, eller bybane eller superbuss. Motorveien må stoppe på Sluppen. Videre nordover må vi se dette som en bygate, lik en aveny i Barcelona, for eksempel.

Vil samle

NTNU, Trondheim kommune, Sør-Trøndelag fylkeskommune og sørtrønderske stortingsrepresentanter ønsker nedlegging av Dragvoll og samling nær Gløshaugen. De faglige rådene fra konseptvalgutredningen og kvalitetssikringen (KS 1) sier det samme. Derfor er det overraskende hvis regjeringen bestemmer at det skal satses videre på Dragvoll. Men hvordan, hvor fort og hva som blir de økonomiske rammene er helt uvisst. Prisene som er anslått varierer fra fem milliarder til åtte-ni.

Bydebatt: Geir Brendeland deltok på byyutviklingsdebatten som Boby og Trondhjems Arkiteforening arrangerte sist uke. Fra venstre: Arne Byrkjeflot (Rødt), Geirmund Lykke (Krf), Hilde Opoku (MDG) og Kolbjørn Frøseth (Sp). Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN