Men De Grønnes Hilde Opoku sier nå til Adresseavisen at det er uaktuelt for dem å samarbeide med Frp.

Den borgerlige alliansen er avhengig nettopp av Frp, og derfor synes muligheten for et skifte svært lite sannsynlig. Respons ferske meningsmåling for Adresseavisen viser at Arbeiderpartiet går tilbake og lander på 38,6 prosent. Dette er det dårligste resultatet for Ottervik og co. som er målt av Respons siden kommunevalget i 2011. Bare siden forrige måling i august, går partiet tilbake med over fire prosentpoeng.

Grønn og attraktiv

Men selv om Ap nå opplever et fall på målingene, står partiet fremdeles sterkt. De får bare ett mandat mindre enn ved sist valg. Dersom dette hadde vært valgresultatet, ville det vært tilstrekkelig å få med seg SV, Sp og Rødt for å få flertall. Senterpartiet går noe fram og sikrer seg to mandater, mens SV ligger fortsatt relativt høyt og får fem mandater.

Høyre ligger på samme nivå som forrige måling, og dette er drøyt sju prosentpoeng dårligere enn sist kommunevalg. Samarbeidspartiet Frp går noe fram siden augustmålingen, og lander på samme nivå som valget i 2011.

Den mest attraktive av alle nå om dagen er De Grønnes Hilde Opoku.

- Dette er helt fantastisk. På denne målingen er vi tredje størst, jeg håper det holder helt inn.

Grønne hoser

Høyres Yngve Brox gjør sine hoser grønne. Får han De Grønne og alle andre partier unntatt Rødt og SV over på sin side, kan det bli et regimeskifte. Men Opoku gir ikke mye håp.

- For oss er det uaktuelt å samarbeide med Frp. Ikke minst har den siste uka vist at de ligger lengst verdimessig unna oss, fastslår hun og tilføyer:

- Vi har gode erfaringer med politisk gjennomslag i dagens koalisjon. Jeg opplever Rita som samlende og med våre to mandater i bystyret har vi fått til mye, men nå er ambisjonene større.

- Er det overhodet aktuelt for De Grønne å stemme for Yngve Brox som ordfører?

- Vi har lovet at vi skal snakke sammen. Men da må de komme opp med en helt annen politikk enn det de har forfektet i valgkampen.

- Fortsatt spenning

Ordfører Rita Ottervik sier at denne målingen viser at det er spenning knyttet til hvem som vinner.

- Jeg er urolig for at våre velgere tar det som en selvfølge at vi vinner, og blir sittende hjemme. Det må de ikke gjøre. Da kan fort Brox, eller andre mer ustabile koalisjoner slippe til, frykter Ottervik.

- Men De Grønne sier det er uaktuelt å samarbeide med Frp?

- Har de sagt det nå? Bra. Men målingen viser at dette ikke er opplagt. Vi er nok målt for høyt på tidligere målinger, tror ordføreren.

- Store endringer

Ordførerkandidat Yngve Brox mener målingen viser at velgermassen er i bevegelse.

- Dette er spennende. Endringene fra forrige måling er ganske store. Den bekrefter også en fersk måling fra Byavisa, der Høyre lå på 23 prosent. For oss betyr det én ting: Velgerne må stemme på oss dersom de ønsker et skifte, sier Brox. Han er tydelig på at han er åpen for samarbeid med De Grønne.

- Vi er et samarbeidsparti og vil samarbeide med alle som vil rydde opp i eldreomsorgen og gjøre skolen bedre. De Grønne sier selv de er et blokkuavhengig parti, så jeg håper de vil åpne for å snakke om et mulig samarbeid med oss. De Grønne og Høyre i Trondheim kjenner hverandre og snakker godt sammen.

- På denne målingen må Høyre få med seg samtlige partier bortsett fra SV og Rødt dersom dere skal utgjøre et alternativ. Hvor realistisk er det?

- Det vil jeg ikke spekulere i. Nå skal først velgerne si sitt på mandag.

Prøv valgomaten: Hvilket parti er du mest enig med i Trondheim?

- Voldsomt fall

Venstres Jon Gunnes sier partiet nå nærmer seg målet de selv har satt: Sju prosent.

- Hvor realistisk er et bredt borgerlig samarbeid – med De Grønne og Venstre?

- Jeg har forstått det slik at Høyre ønsker å prøve dette, og ære være dem for det. Høyres problem er imidlertid at de også er avhengige av Frp, og det stopper et mulig budsjettsamarbeid med oss. Vi vil samarbeide med partier som ligger i sentrum, så da må i så fall Høyre bevege seg mot oss – og ikke Frp, understreker Gunnes.

Valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU beskriver Aps tilbakegang siden mars som «voldsom».

- Det er vanskelig å peke på en opplagt årsak til dette fallet i Trondheim, men nasjonalt mistenker at det er to hendelser som har ført til Ap-fall. Da regjeringen la fram budsjettet sitt høsten 2014, ga dette Ap stor framgang på målingene. Så kom Aps landsmøtevedtak om 10 000 Syria-flyktninger våren 2015, og dette tror jeg de har tapt velgere på, sier professoren. Også tilbakegangen på drøyt fire prosentpoeng siden august karakteriserer valgforskeren som «ganske kraftfull».

- Det er mulig at sakene om eldreomsorg og kommunal gjeld langsomt har seget inn over velgerne, sier Todal Jenssen.

Han mener spenningen nå ligger i hvor sterke Ap blir – og hvem de får med seg i samarbeidet.

- Det er De Grønnes Hilde Opoku som peker seg ut som den sannsynlige varaordføreren, og det vil vel være første gang partiet får en slik posisjon. Det er jo en fjær i hatten, men det er ikke sikkert det kommer så mye politikk ut av det, fastslår valgforskeren.

Joker: De Grønnes Hilde Opoku er for tiden Trondheims mest attraktive politiker. Både Ap og Høyre frir nå til partiet som kan bli valgets store vinner. Foto: OLE MARTIN WOLD +47 98631898