- Dette lukter det kokkelimonke av, sier Høyres toppliste-kandidat i Røros, Ole Jørgen Kjellmark, som synes saken er alvorlig og beklagelig.

Det er konsulentselskapet Burson-Marsteller i Oslo som har utarbeidet notatet «Røros kommune - Notat om debatt på Røros i valgkampen», som er stilet til ordfører Hans Vintervold. Han bekrefter at han har mottatt og lest notatet, som handler blant anne«vinkling av ønsket debatt om regjeringens nedprioritering av kortbanenettet».

Regning på 122 000

- Det vi bestilte var en konsekvensutredning og en mulig plan for hvordan vi kunne bruke utredningen videre. Den planen endte opp som valgdebatt-notatet du referer til. For Røros kommune var ikke dette interessant å gå videre med, siden vi allerede har god dialog med sentrale myndigheter. Konsekvensutredningen ga oss det svaret vi trengte, og argumentene for å bevare kortbanenettet, som sto i valgdebatt-notatet, kan vi fra før, sier Vintervold til Adresseavisen.

Konsulentselskapet har fakturert kommunen for 75 750 kroner i juni og 46 250 kroner i juli, noe som kommer fram i formannskapsdokumentene, som politikerne formelt behandler først torsdag i neste uke.

- Dette er fakturaer på både en rapport om konsekvensene av reduksjon av flyplassaktiviteten og et notat om en strategi for å legge en valgdebatt med NRK eller TV2 på Røros. Det ble bestilt og det fakturerer vi Røros kommune for. Vi arbeider jo ikke på «måfå», sier administrerende direktør i Burson-Marsteller, Morten Pettersen, til Adresseavisen.

- Alt vi har levert er bestilt av ordfører Vintervold. Vi har et kundeforhold med Røros kommune, og all praktisk kontakt i forhold til vårt engasjement i denne saken har vi hatt med ordføreren. Vi har ingen kontrakt med lufthavnrådet i Røros, kun Røros kommune, sier Pettersen.

Argumentene klare i notatet

Valgkamp-notatet fra konsulentselskapet, som Adresseavisen har tilgang til, innledes med at «i dette notatet kan du lese om hvordan vi kan få til at Røros kommune kan få NRK eller TV2 til å legge en valgdebatt til kommunen».

I notatet presenteres flere argumenter om regjeringens nedprioritering av kortbanenettet. Burson-Marsteller foreslår også at debatten bør skje siste uka av august/første uka av september - og hvem som skal delta i debatten. Først på lista står ordfører Hans Vintervold. Konsulentselskapet lister opp også prioriterte budskap og ferdigsmidde argumenter for Vintervold og andre mulige aktører. Under tittelen: «Hvem bør invitere NRK eller TV2?» heter det: «Kommunen ved Hans etter oppslag i media».

Søker om «kommunikasjonsbistand»

Røros kommune fikk i juni en søknad undertegnet ordfører og lufthavnrådets leder Hans Vintervold om konsulentbistand «for å sikre et best mulig fremtidig flytilbud» på Røros. I framlegget til formannskapet, som nå endelig formelt skal behandle saken, heter det: «Det har vært et møte med Burson-Marsteller den 19.06. De har levert et tilbud til leder av lufthavnrådet. Lufthavnrådet ved Hans Vintervold har inngått avtale med Burson-Marsteller om kommunikasjonsbistand», heter det i saksframlegget, hvor rådmannen anbefaler å støtte pr-selskapets bistand med 25 000 kroner fra kommunens næringsfond, 1/4-del av den estimerte kostnaden. Også et interkommunalt fond skal bidra med 20 000, mens næringslivet skal bla opp 50 000 kroner.

- I ettertid ser jeg at vi burde ha kalt det utredningsbistand i stedet for kommunikasjonsbistand i formannskapsdokumentene, sier Vintervold, som fredag formiddag slet med å huske forløpet til valgdebatt-notatet. Utover fredags ettermiddag og kveld husket han derimot stadig mer.

- Jeg beklager

- Forstår du at dettte skaper usikkerhet rundt din rolle? - Ja, og det beklager jeg. Jeg burde ha presisert overfor konsulenten at et slikt notat skulle vært stilet til meg som leder av lufthavnrådet, og ikke som ordfører, medgir Vintervold.

- Men lufthavnrådet er ingen juridisk organisasjon, og Burson-Marsteller har ingen avtale om denne saken med andre enn deg som ordfører og Røros kommune? - Ja, men uansett er det næringslivet som må ta regningen for eventuell videre oppfølging av rapporten og notatet, sier Vintervold.

- Hvem i næringslivet skal betale konsulentselskapet? - Det vet jeg ikke. Det må være et spleiselag mellom næringslivsaktører.

- Ser du det prinsipielle i denne saken, hvor det er brukt kommunale midler i forslag til valgdebatt med ferdigsmidde argumenter mot regjeringen fra et pr-byrå, som skal selges inn til NRK og TV2? - Dette er ikke brukt til noen form for valgkamp, og det viktigste er rapporten, som vi er godt fornøyd med. Jeg har hele tiden vært opptatt av at kampen for Røros lufthavn ikke er noen partisak, men en viktig sak for Røros lufthavn og Røros-regionen, sier Vintervold.

- Forsøk på misbruk

Høyres toppliste-kandidat i Røros kommune, Ole Jørgen Kjellmark, ser alvorlig på saken.

- Da forslaget kom fra ordføreren om bruk av offentlige midler til pr-byrå, så jeg muligheten for at dette kunne slå tilbake på oss. Vi ble forespeilet å bruke 100 000 kroner på å skaffe fram fakta for betydningen av Røros lufthavn og rutetrafikken for lokalsamfunnet. Nå virker det som om det er gjort forsøk på å misbruke disse midlene til å lage et valgkampopplegg. Politikere i hovedstaden og jeg som leser notatet fra Burson-Marsteller, ser et dokument hvor det beskrives et opplegg for en ren svertekampanje mot Stortingsflertallets og samferdselsdepartementets politikk, uttaler Kjellmark.

- Her må alle kortene på bordet - og det krever jeg blir gjort seneste i formannskapsmøtet i neste uke, sier Kjellmark.

Høyres toppliste-kandidat i Røros kommune, Ole Jørgen Kjellmark, ser alvorlig på saken. Foto: GEIR TØNSET