Etter 80 000 utdelte roser og 19 000 husbesøk kan Arbeiderpartiet i Trondheim juble over nok en valgseier. Da 75 prosent av stemmene var talt opp i går kveld, hadde partiet 40,7 prosent av stemmene. Dette er bedre enn i 2011, da partiet også gjorde et godt valg i stemningsbølgen etter 22. juli-terroren. Da fikk Ap like oppunder 40 prosent.

LES PÅ PLUSS: Hvor lenge vil Rita sitte?

Selv om Ap har gjort det godt også i de andre storbyene, er Trondheim fortsatt i særklasse en Ap-by. Det har både med tradisjon, sosiale strukturer og partiarbeid å gjøre. Rita Ottervik går på sin fjerde periode som ordfører i Trondheim, og det kan ikke karakteriseres som annet enn imponerende. Til tross for negative oppslag om eldreomsorg og delvis også skole, later det til at det som er negativt, preller av på Rita. Velgerne har igjen valgt tryggheten og det kjente med en person som er respektert i vide kretser og som oppfattes som pålitelig og stødig på alle måter.

Mens gleden var stor på Aps valgvake, var stemningen dårlig hos Høyre. Der forsvant toppene raskt inn på et eget rom da de første tallene ble kjent. Partiet har gjort et dårlig valg sammenlignet med forrige gang, da de hadde over 27 prosent oppslutning. Da bare forhåndsstemmene var talt opp, lå partiet an til å få vel 18 prosent. Men da flere av krestene kom med i opptellingen, krøp tallene oppover for partiet. Likevel har Høyre gjort sitt dårligste valg siden 1993. Dette er et stort nederlag for Yngve Brox som nå for andre gang har vært partiets ordførerkandidat. Han vil være partiets gruppeleder i bystyret de kommende fire årene, men vil nok få sin posisjon vurdert ved neste korsvei.

Slik stemte bydelene i Trondheim

For Høyre har meningsmålingene vært skuffende helt siden forrige valg. Pilene har pekt jevnt nedover. Partiet har ikke fått uttelling for sin kriseretorikk i valgkampen om eldreomsorgen i Trondheim. Høyre har heller ikke overbevist velgerne på skolepolitikken, hvor partiet tradisjonelt har stor troverdighet. Etter et dårlig valg vil nok personkabalen frem mot neste valg bli diskutert i partiet. Høyre har slitt for å fremstå som et tydelig alternativ til Ap.

Mens det i andre storbyer har vært knyttet stor spenning til valgresultatet, er det ikke noe drama rundt hovedtallene i Trondheim. Den spenningen som likevel har knyttet seg til valget i Trondheim, var foruten Høyres resultat, hvor stort Miljøpartiet De Grønne ville bli. For De Grønne har trenden vært god de siste månedene, og partiet kunne i går kveld slippe jubelen løs da tallene forelå. Over åtte prosent er et oppsiktsvekkende godt resultat for et parti som på landsbasis fikk om lag fem prosent. Partiet har gjort et gjennombrudd over hele landet, og i Trondheim har de tredoblet sin oppslutning.

De Grønne har tatt mål av seg til å få varaordføreren i en fortsatt sentrum-venstrekoalisjon. Med dette gode valgresultatet kan listetopp Hilde Opoku stille ekstra grønne krav i eventuelle forhandlinger med Ap. Det er opp til Rita Ottervik å velge hvem hun vil ha som varaordfører. Også Kristelig Folkepartis Geirmund Lykke har meldt seg på i kampen om varaordfører-stillingen. Et annet parti som kan juble over resultatet, er Pensjonistpartiet. Med veteranene Svein Otto Nilsen og Morten Kokaas i spissen har også dette nisjepartiet gjort et godt valg.

På borgerlig side er det ikke bare Høyre som har grunn til å være skuffet. Det har også Fremskrittspartiet som går betydelig tilbake både i forhold til meningsmålingene og resultatet ved valget i 2011. SV på landsbasis har vært dømt til en tilværelse i skyggenes dal. Men partiet har gjort et litt bedre valg enn i 2011.

Det vanket både jubel og skuffelse under valgvakene i natt. Valgdeltagelsen i Trondheim ligger an til å bli under 60 prosent. Det er lite å juble over.