- Har du noen gang vært i en hall på Nardo?

Det er Per Hangerhagen som spør. Han er styreleder i Utleira Il, på fritida, når han ikke er varehussjef på IKEA. Og det er på fritida og gjennom dugnad at han og en rekke andre ildsjeler har lobbet, forhandlet, og til slutt fått bygget Utleirahallen.

Han spør retorisk. For området Nardo, Risvollan, Stubban og Utleira har ikke hatt noen hall noen gang. Nå står den der, åpnet for flerbruk.

Bydelssjekken: Vi undersøker livet i ti utvalgte bydeler i Trondheim. Denne gang: Utleira.

Kunstgress gruser grus

Det begynte tidlig på totusentallet, som en viktig sak for bydelsutvalget. Utleira var i utbyggingsgropa. Det skulle komme nye boliger i felt som fikk navn Akka Bakka, Birkebane og Elle Melle. En bydel for barnefamilier var i ferd med å skyte knopp for å vokse stort. Kunstgressbane og idrettshall ble viktige kampsaker.

- Før spilte vi fotballkamper på Bjørkmyra, sier daglig leder i Utleira IL.

Pål Wahl peker gjennom Utleirahallens glassfasade, opp i skrenten, under grustaket. Der ligger det en hardpakket grusbane. Hjemmebanen til Utleira før utbyggingen.

- Den er knallhard! Den gangen eide idrettslaget en kalkmaskin til å merke fotballbanen med. Vi hadde en spade og en rive for å holde den i stand.

I dag har Utleira en elleverbane og en sjuer til fotballfolket. De er dekket av kunstgress og sto ferdige i 2012. En sprintstripe og ei lengdegrop ble det også plass til. Klubben har blitt voksen. Banene kostet dem 12 millioner. Ved hjelp av tippemidler, momskompensasjoner, offentlig støtte og egenkapital er de snart i mål.

- Kun to millioner gjenstår på lånet, sier Pål Wahl fornøyd.

Tid for hall

Og sprekkeferdige av stolthet viser de frem Utleirahallen, som offisielt åpner i dag. Den har kostet 66 millioner.

- Billig! Og til en mye lavere pris enn det kommunen ville klart, sier både daglig leder, styreleder, anleggsleder og ildsjelene bak. De har presset prisen ned og maksimalisert arealbruken. Tenkt nytt, smart, kjørt tempo og utfordret byggeskikk og normer i kommunen. I fjorsommer startet grunnarbeidet og 1. september 2014 begynte byggearbeidet. Allerede 3. september i år overtok idrettslaget nøkkelen og kunne åpne dørene for trening.

- Det blir ikke noen byggeskikkpris for dette, men så har vi fått mye ut av pengene. Tenk for et gjennombrudd! Et kjempetilbud for barn og unge i bydelen, sier styreformann Hangerhagen.

Fra ingenting til to håndballflater, 150 kvadratmeter styrkerom, 100 kvadrat sosialt areal, 100 kvadrat klubbhus og 200 kvadrat lager. Utenfor er det skatepark og både cheerleaders og ballromdansere leier halltid.

Profesjonell dugnad

Men lenge før ordføreren kom for å spre glans i dag og hele bydelen ble invitert til bankett, uten stiletthæler, men med med taler, har de stått på. Frivillighet, dugnad, dialog og kontakt er stikkord.

Roar Melum er den ildsjelen som har holdt lengst i prosjektet, helt fra han ble valgt til styreleder i idrettslaget i 2002.

- De reiser seg, de få hårene jeg har igjen, når jeg står utenfor hallen og hører ungene. Jeg kjenner på stemningen hva vi har fått til. Dette har allerede nedbetalt seg med tanke på hva de får igjen av fritidstilbud.

Fritiden til Melum har ikke lidd under kjedsomhet og ørkesløse de siste 10–15 årene. Til tider har det vært heltidsjobb ved siden av jobben. Han har sett sine tre snart voksne barn gå inn og ut av idrettslaget i løpet av den tiden. Fra de fikk fradelt tomt fra gårdene Utleir og Storflor i 2010 er det Utleira IL som har tatt ansvaret for prosessen.

- De store utfordringene har vært å få gjennomslag for frigjøring av tomt, å utfordre kommunen på hall- og anleggspolitikk, å få eie og drive selv og alt det tekniske med byggingen.

Melum har hatt utstrakt kontakt med politikere, utallige runder med komiteene i bystyret, formannskapet, idrettsrådet og idrettskretsen. Senere med anbudsgivere og i byggeprosess. Det har ikke vært noen selvfølgelighet å få dette til.

- Det har vært kronglete og harde tak, sier han, men gir villig råd:

- Få inn kunnskap og ressurser i alle ledd av prosessen. Vi søkte ut i nærmiljøet og blant foreldre. Vi har byttet ut folk i rollene etter hvert. En ting er at det er dugnad, en annen er at ulike prosesser trenger ulik kompetanse.

I formiddag er alle invitert til den offisielle åpningen av storstua fra klokken 10.30. Klokken 14 kan tribunene prøves, når damelaget til Utleira møter Sverresborg til håndballkamp.

Beboeren: Anniken Mellegaard Douglass, styreleder i Akka Bakka 2

Anniken Mellegaard Douglass, advokat og styreleder.

Jeg har bodd i området hele livet, kun med to små avstikkere, og jeg kunne ikke tenke meg en annen kant. Vi bor i utkanten av byen, så langt ut mot skogen du kan komme og allikevel tar det med ti minutter å kjøre til byen utenom rushtid. Det er stille og rolig, masse barnefamilier og alt du trenger av butikker og servicetilbud. Gode skoler og barnehager og friluftslivet tett på. Det tar jo bare 20 minutter å gå til Estenstadshytta.

Risvollan fikk kanskje sitt stempel da jeg var barn, men vi merker ikke til gjenger eller kriminalitet. Der uttaler jeg med på to grunnlag! Som mor til en sønn på 16 og som advokat. Vi har ikke så veldig mange saker herfra i rettssystemet. Og folk er ikke redde for å være ute på kveldene.

Når det gjelder videre utbygging håper jeg vi klarer å bevare mest mulig grønt og at de bevarer mest mulig skog.