I helgen serverte restaurantene norskfanget makrellstørje for første gang.

De tre makrellstørjene som fiskegrossisten Domstein hentet til Trondheim veier 140, 143 og 152 kilo. For å kunne tilby gjestene den supereksklusive fisken, gikk en rekke restauranter sammen og kjøpte de tre eksemplarene.

- Jeg gleder meg til å skjære opp og smake på denne, sier kjøkkensjef Sigve Eliassen ved Scandic Nidelven inne på kjølerommet til Domstein. Den digre fisken er akkurat pakket ut av spesialemballasjen. Hotellet spleiset med naboen Royal Garden og betalte 40 000 kroner for fisken.

Eliassens plan er å servere det meste som sashimi, rå fisk, på lunsjbordet.

- Makrellstørje og vanlig tunfisk blir som å sammenligne biff og kjøttdeig, sier kjøkkensjefen.

Makrellstørje er den klart dyreste fisken Domstein har hatt i hus. Makrellstørje, eller blue fin tuna på engelsk, er havets Rolls-Royce.

Et varp

Den svært uvanlige fangsten ble gjort av M/S «Hovden Viking» fra Selje natt til torsdag. Båten var på makrellfiske, men fikk en stim av makrellstørjer i nota. 21 eksemplarer ble med opp på dekk, en fangst på fire tonn. Den største veide nær 300 kilo. Selv om «Hovden Viking» fikk skader på nota, blir nok overskuddet pent. Makrellstørje blir omsatt for opptil 5000 kroner kiloen. Japan er det beste markedet, men etterspørselen har vokst i takt med at sushibølgen har bredt seg.

Racer i havet

Makrellstørjen kan bli over 3,2 meter og veie opptil 680 kilo. Kroppen har torpedoform med høy rygg og smal halerot. Fagen er blåsvart, mens buken er hvit. Den første ryggfinnen er blålig eller gul. Hodet på makrellstørjen er nærmest som et panser, og fisken må være i fart for å kunne puste.

Makrellstørjen er bygd for fart, over 66 km/t er målt. Både akselerasjon og rekkevidde er imponerende. Den dype rødfargen i kjøttet skyldes den store blodgjennomstrømningen. Arten gyter i Middelhavet og Mexicogolfen tidlig på sommeren og søker gjerne etterpå til høyere breddegrader på næringsjakt, alene eller i stim. Fisken finnes i hele Atlanterhavet og lever av sild, ansjos, makrell, sei, torsk, blekksprut og krepsdyr. Den kan jakte på 1000 meters dyp.

Beskatning

Makrellstørje er en truet art. På 1950-1960 tallet ble det fisket mye makrellstørje også på Trøndelagskysten. Årsfangsten i Norge var opptil 15 000 tonn. På grunn av stort overfiske over lengre tid ble det innført internasjonale kvoter. I perioden 2007-2013 hadde Norge selvpålagt forbud mot fangst. Bestanden har ifølge vitenskapskomiteen tatt seg noe opp de senere årene og fiskeforbudet ble fjernet i 2014. Norske båter har imidlertid på langt nær klart å fiske den tildelte kvoten på 36,6 tonn for 2015.

Seniorforsker Leif Nøttestad ved Havforskningsinstituttet i Bergen mener det er et godt tegn for bestanden at den trenger mer plass og igjen er å finne i norske farvann. Han regner med at flere norske båter vil få makrellstørje som bifangst fordi den jakter på makrellstimer.

- Selv om kvotene foreløpig er svært små, kan det være god butikk på grunn av de skyhøye prisene. Bare å ha denne fantastiske fisken i våre farvann er en stor verdi. De kan jakte helt opp i overflaten nær land slik at fastboende og turister kan se dem, sier en begeistret Nøttestad.

Storfangst: Kjøkkensjef Sigve Eliassen gleder seg til å servere gjestene makrellstørje. Foto: terje svaan
Rød: Makrellstørjen er helt rød i kjøttet. Foto: TERJE SVAAN
Hurtig kjempe: Denne rovfisken veier «bare» 152 kilo og er en formidabel fartsmaskin. Foto: terje svaan
Travel tøffing: Makrellstørjen er skapt som en torpedo og er havets Usain Bolt med en toppfart nær 70 km/t. Foto: terje svaan