Avsnittet hvor byplansjef Hilde Bøkestad uttaler seg er endret 23. september.

Det er selskapet Gartneriet AS som fremmer søknad om tillatelse til å bygge ut et område med adresse Magnus Den Godes gate 22.

Selskapet eies av Trym Bolig AS. Hensikten med planen er å legge til rette for ny boligbebyggelse. Haken er at prosjektet bryter gjeldende reguleringsplan fra 2007, både når det gjelder utnyttelsesgrad, byggehøyder, byggegrenser og bebyggelsesstruktur.

Omgivelsene er preget av småhusbebyggelse, den såkalte «Skitbyen», et folkelig navn på området ettersom det en gang i tiden bodde mange ansatte i byens renholdsverk her.

I områder disponert for sentrumsformål i kommuneplanens arealdel, skal det være en tetthet på minimum ti boliger per dekar.

I gjeldende reguleringsplan er maksimal arealutnyttelse satt til 13,75 boliger pr. dekar. I forslaget til ny reguleringsplan blir det operert med hele 29 boliger per dekar.

Bykvartal

Forslaget innebærer en nærmest total transformasjon av et område der firemannsboliger dominerer. Disse har i tillegg antikvarisk verdi.

Det foreslåtte boligkomplekset er formet som et bykvartal i fire etasjer med et indre gårdsrom mer beslektet med kvartalsbebyggelsen nærmere Elgeseter gate og St. Olavs Hospital. Mens gjeldende reguleringsplan tillater utbygging av 3150 kvadratmeter bruttoareal på planområdet, gir forslaget anvisning på 6400 kvadratmeter.

LES PÅ PLUSS: Bovim vil ha Elgeseter gate i tunnel

Forslagsstiller mener at området bør transformeres som en del av et større sentrumsområde og at det tas høyde for en utvikling i minst 40 år fremover. Det blir vist til at det er et stort utbyggingspress i området og at omdannelsen i bymessig retning skjer i høy hastighet. Her har forslagsstiller utbyggingen av NTNU, St. Olavs Hospital, Teknobyen og HiST i tankene. Det er følgelig et stort behov for boliger i bydelen.

Vil avvise

Rådmannen ber bygningsrådet avvise fremlegget på grunn av de klare bruddene med en reguleringsplan som ikke er mer enn åtte år gammel. Han ønsker et nytt forslag i tråd med planen som etter hans mening gir en god tilpasning i området. Politikerne valgte tirsdag å utsette saken til neste møte i bygningsrådet som er den 20. oktober.

Men det synes ganske åpenbart at de mener det foreslåtte boligprosjektet blir for massivt. Signalene fra både Arbeiderpartiet og Høyre er at dette bør bearbeides og reduseres.

Inntil 20 etasjer

En tilsvarende holdning viser bygningsrådets medlemmer til AS Entras planer om å bygge på den tolv dekar store tomten etter den gamle kommuneblokka. Tanken er å fylle hele kvartalet mellom Professor Brochs gate i nord og Stavne-Leangenbanen i sør. Planen er en oppløst struktur med flere bygg og ulike høyder. Ideen åpner for etappevis utbygging. Trolig vil bebyggelsen med tiden inngå i NTNUs campusløsning.

Her foreligger det flere alternativer. Rådmannen anbefaler en løsning med utbygging av 30700 kvadratmeter og maksimalt syv etasjer, i tråd med gjeldende reguleringsplan for dette området.

Ingen høyhusby

I tillegg har forslagsstiller lansert tre andre alternativer med en utnyttelse på henholdsvis 36 000 og 40 000 kvadratmeter. Det første av disse omfatter bebyggelse på inntil elleve etasjer, de to andre 15 og 20 etasjer.

Byplansjef Hilde Bøkestad forklarer i et innlegg i Adresseavisen tirsdag hvorfor Trondheim ikke bør bli en høyhusby. Hun viser til en veileder som er politisk vedtatt. Den åpner for at enkelte områder som Tempe og Rosten, til dels også Nyhavna, kan ha høyhus. Men at høyhus i sentrum for øvrig ikke er ønskelig.

Prosjektet i Holtermanns veg vil, ifølge Bøkestad, inngå i sentrumsbebyggelsen og få en god utnyttelse som overgår andre nyere kontorbygg i nabolaget med de foreslåtte syv etasjene. Et 20 etasjers bygg på den aktuelle tomten vil konkurrerer med Nidarosdomen, mener hun og viser til utsikten sørover fra Munkholmen.

Noe av rådmannens begrunnelse for å anbefale det minste alternativet er at ny bebyggelse kan få et altfor dominerende uttrykk.

Politikerne valgte å utsette også denne saken. Signalene tyder på at man ikke vil akseptere 20 etasjer, men kanskje noe mer enn syv.